Jeannette Christensen er ny REAL kunstner

MN-fakultetets gjestekunstner høsten 2024 blir Jeannette Christensen med prosjektet «Jelly Works». Vi gratulerer!

en kvinne og en mann står uten for en bygning med grønne planter

Jeannette Christensen og Dirk Linke. Foto: Lin Stensrud.

I den tredje utlysningen i REAL kunst kom det inn til sammen 29 gode søknader, der kunstnere har utviklet prosjekter i samarbeid med forskere fra et bredt utvalg av fagmiljøer ved fakultetet. Juryen, som har bestått av billedkunstner Helene Sommer, forskningsdekan ved MN-fakultetet Bjørn Jamtveit, og kunstforvalter ved UiO Charlotte Wiik, har denne begrunnelsen for tildelingen til Jeannette Christensen: 

Juryen har valgt prosjektet Jelly Works av kunstneren Jeannette Christensen i samarbeid med professor Dirk Linke ved Institutt for Biovitenskap. Prosjektet er en videreutvikling av Christensen tidligere arbeider der hun har eksperimentert med gelatin som materiale. I samarbeid med Linke ønsker Christensen å videreutvikle sin undersøkelse av organisk materiale fra et mikrobiologisk ståsted, for å utforske balansen mellom kontroll og mangel på kontroll i skapelsesprosessen.

Christensen er en veletablert kunstner med et solid kunstnerskap, og hennes interesse i REAL vitner om nysgjerrighet og nye og spennende retninger i hennes kunstnerskap. Juryen ser et stort potensial i dette samarbeidet både kunstnerisk og vitenskapelig sett. Prosjektet har potensial til å munne ut i en vitenskapelig publikasjon.

«Vi er vant med å studere hvordan mikroorganismer interagerer med materialer som gelatin, men alltid fra et medisinsk utgangspunkt. Å være del av et kunstprosjekt åpner opp helt nye perspektiver for oss.» - Dirk Linke

Som forberedelse til prosjektet har Christensen deltatt i Linke sitt lab-kurs i mikrobiologi, der hun blant annet har gjort tester av muggsopp som har dukket opp i hennes egne gelatin-arbeider. Nå ønsker forskerne å gjøre DNA-analyse av de mest fremtredende artene for å kunne studere enzymene som bryter ned gelatin. Ideen om destruksjon og ødeleggelse står i motsetning til ideen om bevaring av kunstverk, men hva skjer når det er en del av verket? 

«DNA-sekvensering av de viktigste artene av muggsopp som ødelegger verkene mine kan ha en gjennomgripende innvirkning på mine fremtidige kunstverk, og gi kunsten min en ekstra dimensjon og et narrativ basert på vitenskap.» - Jeannette Christensen

I tillegg til formidling av prosessen underveis er resultatene fra prosjektet planlagt å vises frem på Christensens soloutstilling hos Landsforbundet Norske Malere i mai 2025. 
 

Publisert 11. juni 2024 09:45 - Sist endret 11. juni 2024 10:01