English version of this page

Oppsummering av reisevaner ved Matematisk institutt 2018

For å få en oversikt over reisevaner ved instituttet sendte vi ut et spørreskjema til alle instituttets ansatte. Vi ba om egenrapportering av reiser i 2018, for å få et innblikk i reiseaktiviteten. 

Oppsummering

90 (av ca 140) ansatte har svart på skjemaet. Reiser er viktig for arbeidet vi gjør ved instituttet, men mange ønsker gjerne å bruke videokonferanseutstyr dersom dette er tilgjengelig og fungerer godt. Flere påpeker også et ønske om å bruke mer tog, både fordi det er en mer behagelig reisemåte, men også av miljøhensyn. Spesielt gjelder dette innenlandsreiser (og også noen kortere turer i Skandinavia). Respondentene sier selv at minst 53 flyreiser kunne vært erstattet av andre fremkomstmidler, og minst 12 reiser kunne vært erstattet av videokonferanser. Generelt virker entusiasmen stor for å endre reisevaner, og den viktigste grunnen til flyreiser er lange avstander og lang reisetid. Flere bruker allerede videokonferanser aktivt i sitt daglige arbeid, og flere rapporterer at de har erstattet flyturer med alternative fremkomstmidler i 2018.

Hele rapporten kan du lese her. 


Basert på tilbakemeldingene i spørreundersøkelsen, ser vi at følgende punkter gjør at ansatte flyr på reiser der de ønsker å ta tog/bruke videokonferanse som alternativ:

Videokonferanse:

  1. Midlertidig ansatte har ikke støtte til laptop. Dette gjør det vanskelig med videokonferansemøter etc. 
  2. Videokonferanse er for vanskelig/for dårlig kvalitet/har krevd mye fiksing og hjelp fra IT/redd for at det ikke fungerer/ikke noe godt tilrettelagt lokale.

Tog:

  1. Tog tar for lang tid/har mange bytter.
  2. Ville tatt tog hvis det var mulig med nattog, men når det skal gjøres på dagen blir det vanskelig.
  3. Vanskelig å bestille tog/buss via Egencia.
  4. Vanskelig å sammenligne pris på tog/buss med fly via Egencia.
  5.  Tog er for dyrt, og UiO dekker ikke ekstrakostnad
  6. Tog tar ofte lengre tid, og det er uklart om UiO synes dette er OK fordi det kan gå utover f eks undervisning.

Tilrettelagte rom for videokonferanse er straks klart. IT-avdelingen sender ut beskjed når dette er operativt. Dette nye systemet skal være veldig enkelt, fleksibelt og gjør at ansatte ikke trenger bruke eget kontor/laptop til videokonferansemøter med mindre de selv ønsker det.

Anbefalingspunkter til ledelsen ved instituttet er derfor:

Ledelsen ved instituttet bør ta Egencia-problemet oppover i systemet og jobbe for at UiOs reisebyrå gjør det like lett å ta tog/buss som fly.

Ledelsen bør også ta opp at UiO som samfunnsinstitusjon kan prøve å påvirke eksisterende regelverk for reiser i arbeidstiden for statsansatte i en mer bærekraftig retning. 

Ledelsen bør vurdere tog/buss og tidsbruk, samt vurdere når en eventuell differanse i pris mellom tog og fly dekkes inn av instituttet (særlig for de som primært reiser med Småforsk/har små budsjetter). Fly dekkes i tilfeller der tog/buss ville vært rimeligere.

Ledelsen bør utarbeide retningslinjer (mtp. tid og pris) for ansatte som ønsker å reise med tog/buss.


 

Publisert 10. des. 2019 13:26 - Sist endret 10. des. 2019 13:38