Referat av møte i Bachelorrådet

Tirsdag 26. februar kl. 12.15-13.00, Abel's utsikt (12. et.), N. H. Abels hus

Tilstede: 

Runar Ile, Kim Frøyshov, Kristian Ranestad, Tom Lindstrøm, Ella Wolff Kristensen, Jan Ubøe, Vegard Enerstvedt, Paul Aleksander Maugesten og Biljana Dragisic (sekretærer), Ida Scheel, Knut Mørken, Kent-Andre Mardal, Kjell Arne Brekke, 

Meldt forfall: Andreas Austeng, Nikolai B. Hansen

Referat

 

Godkjenning av innkalling og referat
Godkjent.

 

Saker under eventuelt
Ingen.

19/01

Vedtakssak

Opprette ny studieretning under bachelorprogrammet Matematikk med informatikk (MAMI). Studieretningen foreslås å få navnet Matematikk og informasjonssikkerhet.

Vises til diskusjonssak 18/13 fra forrige møtet i Bachelorrådet. Studieretningen er tenkt å kvalifisere til masterprogrammet Informatikk: programmering og systemarkitektur, studieretning informasjonssikkerhet ved IFI, men skal ha et annet faglig fokus en IFIs bachelorprogram PROSA, som også kvalifiserer til samme masterprogram. Studieretningen skal også kvalifisere til masterprogrammet Matematikk. Detaljert informasjon om programmet finnes i sakspapirene, bl.a. informasjon om opprettelsen av et nytt emne i diskret matematikk, MAT2250.

Det ble også tatt opp at en ny slik studieretning vil kunne bidra til synliggjøring av karriereveier og bidra til å forstå hva matematikk kan brukes til. Mindre bekymringer som er kommet fra IFI ble også tatt opp og blir fulgt opp i arbeidet med studieretningen, men det ble presisert at IFI stiller seg generelt positive til initiativet.

Vedtak: Studieretning med foreslått navn opprettes.

19/02

Orientering

Honoursprogrammet. Paul orienterer.
Det ble orientert om administrativt side av prosessen ved opprettelse av honoursbachelorprogrammet ved UiO. Koordineringsansvar for matematikk/fysikk studieretningen vil være FI som er programmets vertsinstitutt ved MN. FI vil foreløpig ha hovedkontakt med realfagsstudenter på honoursprogrammet.
 
Om programmet: Studentene tar 210 studiepoeng over 3 år. De tar ekstra studiepoeng (nyopprettede honours emner, på 5 sp.) innenfor valgt tema per kull. Første kull skal ha kunstig intelligens som "honours-tema". Studentene vil bli fulgt opp av faglig mentorteam hele studietiden. Det jobbes med å få mentorteam oppnevnt, og i den forbindelsen er det spesielt stort fokus på kjønnsbalanse. 

19/03

Orientering

Studiebarometeret ved Nils V. J. Studiebarometret sendes ut til programstudenter i deres 3. semester. 

MAMI: Svarprosent 47,1% (33 studenter). Studentene er generelt godt fornøyd, hovedsdakelig mindre endringer ift. tidligere år. Veldig fornøyde med organisering og administrasjon av programmet, og MAMI blir sett på som spennende og inspirerende av respondentene.
De er mindre fornøyd med tilknytting av studiet til yrkesliv og svarer middels på hva vi krever av dem (forventer at det kreves mer).

Sammenlignet med Fysikk og matematikk (5-årig master, NTNU) og Fysikk og astronomi (bachelor, UIO), som er to programmer på nasjonalt nivå som er konkurrerende til MAMI, kommer MAMI-studentene gjennomsnittlig best ut. På spørsmål om egeninnsats, forberedelser og arbeidsinnsats scorer imidlertid MAMI-studentene noe lavere. De oppgir å bruke gjennomsnittlig 14.5 t på organiserte undervisningstilbud og 26 timer på egne studier (40 timers uke), litt mindre enn studentene ved de konkurrerende studietilbudene, men har samtidig vesentlig høyere andel timer som går til betalt arbeid i uken.

 

MAEC: Svarprosent 51,4% (19 studenter). Generelt ligner resultatene på MAMI-resultatene, men MAEC-studentene er enda mer fornøyd med studiene totalt, og mener i enda større grad at studiet er motiverende og inspirerende. 

Sammenlignet med Samfunnsøkonomi (bachelor, UIO) og INDØK (5-årig master, NTNU), vurderer MAEC-studenter organisering og inspirasjon fra programmet høyere enn, samt gir en høyere totalvurdering. I forhold til MAMI rapporterer MAEC høyere studiemotivasjon og opplevd innsats på studiet.

 

Det vises en positiv utvikling i resultatene i Studiebarometret. Dette skyldes nok til en viss grad reviderte programmer. For MAEC er det også et poeng at ØI har revidert sin emneportefølje slik at programmet virker mer oversiktlig og strukturert enn tidligere.

Det er negativt at sosial tilfredshet og faglig miljø har gått ned fra fjorårets undersøkelse. Forskjellige grunner til dette blir diskutert, da vi har mange tiltak for godt læringsmiljø og for sosial trivsel. Det spekuleres i om det fysiske læringsmiljøet gikk ned og det sosiale ble skadelidende da 3. etasje i VB ikke lenger kunne brukes som før, mens NHA var under oppussing. Dette er tatt opp med Realfagsbiblioteket av Knut Mørken, programleder MAMI-programmet, fagutvalget og utdanningsleder.

Studentene også mindre fornøyd med tilknytting til yrkesliv, men dette må sees som en direkte konsekvens av at vi kun tilbyr generelle studier, ikke profesjonsstudier, men at vi allikevel kan jobbe mer med å synliggjøre yrker og bransjer som er aktuelle for våre studenter. 

19/04

Orientering 

Muntlig rapport fra utvalg som har vurdert mentorordning ved K. Ranestad

Mentorordning for bachelorprogrammene har blitt diskutert. Konkret gikk det ut på at man skulle ta tak i 3. semesterstudentene og tildele dem mentorer som kunne følge dem resten av studiet. Dette er foreløpig lagt på is, men kan bli tatt opp på et senere tidspunkt. Det blir tatt opp at kontakten mellom studentene innad et kull og på tvers av kull kan være vel så viktig som mentorer. Også her er det viktig å ha det fysiske læringsmiljøet i tankene, jf. forrige sak.

19/05 Eventuelt
Kristian Ranestad
Leder
Biljana Dragisic og Paul Aleksander Maugesten
Sekretærer

 

Publisert 5. mars 2019 17:00 - Sist endret 26. jan. 2023 13:37