Referat av møte i Bachelorrådet

Mandag 3. juni kl. 12.15–13.00, Abel's utsikt (12. etasje), N. H. Abels hus

Tilstede: 

Runar Ile, Kim Frøyshov, Kristian Ranestad, Tom Lindstrøm, Sigurd Fladby (vara for Ella Wolff Kristensen), Vegard Enerstvedt, Anders Swensen (vara for Ida Scheel), Ulrik Fjorholm, Kent-Andre Mardal, Andreas Austeng, Nikolai B. Hansen, Paul A. Maugesten, Biljana Dragisic, Helena Båserud Mathisen (sekretærer).

Meldt forfall: Jan Ubøe, Kjell Arne Brekke.

Referat

 

Godkjenning av innkalling og referat

Godkjent.

 

Saker under eventuelt

Ingen.

19/06

Orienteringssaker

  • Studiestart høsten 2019
    Fadderrekrutteringen er ferdig og vi er godt i gang med planlegging. Tett program, med opplegg hver dag. Det har vært noen utfordringer med forkurset i informatikk ettersom IFI har endret opplegg fra i fjor med sen beskjed. MAT0011 – Oppfriskning i matematikk går som normalt i uke 32. Programseminaret blir 3. og 4. sept, i år skal vi forsøke flere tiltak for å øke oppmøte. 
  • Kandidatundersøkelsen 2018
    Rambøll har utført en undersøkelse av alle kandidater fra UiO. Kristian oppsummerte kort svarene for MN og instituttet. Høyest svarprosent på masternivå, etterfulgt av bachelor og phd. De fleste kandidatene fra MN er fast ansatte, flere enn snittet for UiO. MI ligger noe høyere enn snitt på UiO på vurdering av egen utdannelse, noe lavere på spørsmål om jobb som svarer til forventningene. Det etterlyses mer forkus på praksis, noe vi forsøker å etterkomme med praksisemner.
  • Studieplasser for studenter ved MI
    3. etasje på VB har mistet sin funksjon som felles plass, og studentene etterlyser en felles møteplass for matematikkstudentene. Det vil bli bestilt nye, funksjonelle møbler i samråd med Realfagsbiblioteket. Kommer forhåpentligvis på plass ila. høsten.
  • Kommende endring av studieretningen Statistikk og biologi på MAMI
    IBV har endret semester for BIOS3010 (fra H til V) som gjør at MAMI vil ha problemer med å ha et fritt utviklingssemester slik alle bachelorprogrammer skal ha. Det må finnes en varig erstatning og løsning på sikt, men studentene som studerer nå er ivaretatt og vil ta det til våren.

19/07

Diskusjonssak

Gjennomgang av MAEC-rapport
Tom orienterer om MAEC-rapporten og rapporten blir diskutert. Spesielt trekkes det frem strukturelle problemstillinger som følge av emner fra to forskjellige institutt og blanding av studenter med forskjellig forkunnskaper (MI og ØI). MAT-IN1105 blir diskutert som utfordrende for MAEC, men bedre enn slik det var før med IN1900. MAT1110 blir også diskutert ettersom dette skal fremstå som "kjedelig". Det stilles spørsmål ved om det er innholdet, eller presentasjonen. Hovedvekt av eksempler fra fysikk trekkes frem som problematisk, og at eksempler fra økonomi ville vært å foretrekke. Det påpekes at emnet er et slags lappeteppe og at forskjellige fagområder ønsker forskjellig innhold til forskjellig tid. MATLAB-delen virker noe malplassert, kan vurdere om man kun skal bruke Python. Frafallet på programmet tas også opp, studentene mener det ofte er de "usynlige" som faller fra i størst grad. Det blir også nevnt muligheten for å se på undervisningsformer som krever oppmøte for å få flere studenter til å møte.

 

Gjennomgang av MAMI-rapport

Runar orienterer om MAMI-rapporten og rapporten blir diskutert. Det viktigste funnet er at de uttrykte behov for et klarere identitetsfokus som MAMI og MI ikke møter. Studentene kom stadig inn på NTNU som eksempel, mulig fordi siv.ing har så tydelig fane og noe å identifisere seg med. Hvis du går på MI er det mindre tydelig hvem man blir, og dette er noe instituttet bør tenke over. Studentene uttrykte ønske om flere innleveringer, faste tilbakemeldinger fra faglige ansatte og mer utdypende løsningsforslag, samt mer kontakt med faglige også utenom forelesning. De etterlyste også et oppholdsrom eller lokale for bachelorstudentene. Studentrepresentantene og programlederne støtter oppunder dette og mener vi bør vi bør øke kontaktflaten med de faglige og ha et bevisst fokus på identitetsbygging og integrasjon i det faglige miljøet. Mentorordningen ble også diskutert, men MI ønsker ikke å starte med det på nåværende tidspunkt fordi det har vært mislykket på de 5 instituttene på MN som har prøvd det ut. 

Det ble sett på en oversikt over programmeringsverktøy som brukes i emnene på MAMI. Ingen hadde noe i mot å bruke programmeringsverktøy og programvare, men de stiller spørsmål om det er nødvending med så mange forskjellige. Kanskje best med bare Python? Studentene er også negative til MAT-INF11000, da emnet visstnok ikke møter forventningene til en student som skal starte på MI. Merk at ingen av eksamenene trengte å bruke programmeringsverktøy, med unntak av MAT-INF1100 og MEK1100. 

Ved gjennomgang av innholdet får man også et inntrykk av at programmering ikke virkelig inngår i disse emnene. Det er et betydelig potensiale til å bruke programmering som pedagogisk virkemiddel (spesielt som brukt i MEK1100 og MAT-INF1100), og flere burde ha det som en mer integrert del av sin undervisning. Man må enten bruke det eller kutte det helt. 

Det er liten foreleservariasjoner i begynneremnene i MAMI over de siste 10 årene. Dette kan skape personavhengighet og er uheldig. Hvis man skal innføre en modell med undervisningslag blir det forhåpentligvis bedre. Denne modellen vil også gjøre det lettere for unge og nye ansatte å komme inn som forelesere.

19/08

Eventuelt

Kristian Ranestad
Leder
Biljana Dragisic og Paul A. Maugesten
Sekretærer

 

Publisert 19. aug. 2019 09:50 - Sist endret 21. aug. 2019 08:06