Referat av møte i Bachelorrådet

Torsdag 12. september kl. 10.15–11.00, Abels utsikt (12. etasje), Niels Henrik Abels hus

Tilstede: 

Runar Ile, Jan Ubøe, Kim Frøyshov, Kristian Ranestad, Tom Lindstrøm, Vegard Enerstvedt (MFU), Ida Scheel, Ulrik Fjordholm, Kent-Andre Mardal, Andreas Austeng, Jo Thori Lind (vara for Kjell Arne Brekke, ØI), Biljana Dragisic, Helena Båserud Mathisen (sekretærer).

Meldt forfall: Kjell Arne Brekke, Ella Wolff Kristensen, Nikolai B. Hansen.

Referat

 

Godkjenning av innkalling og referat

Godkjent.

 

Saker under eventuelt

Ingen.

Kort presentasjonsrunde: Kjell Arne Brekke, ØI-representant, har forskningsfri det kommende året. Jo Thore Lind stiller da som vara. Han har blant annet underviste ECON1500 og kjenner til MAEC-studentene. 

19/09

Orienteringssak: Hvem er begynnerstudentene våre?

Orientering ved Kristian Ranestad: 
KD har fokus på gjennomføringsstatistikken på bachelorprogrammene og fakultetet har derfor ønsket å vite mer om studenten som begynner hos oss for å lettere kunne forklare eventuelt frafall. Det ble derfor gjennomført en kort spørreundersøkelse under det obligatoriske velkomstmøtet ved studiestart. I dette møtet er undersøkelsen kun til orientering.

Oppsummering av resultatene er som følger: 

- Svarprosent: over 80%
- Alder: på hele fakultetet er det ca 1/3 som er i alderssegmentet 18-19 år, mens den største gruppa er de som er 20-22 år (35.5.%). På våre programmer er situasjon lignende, selv om MAMI har høyere andel av studenter som er 18-19 år (48,6%) og MAEC har en lavere andel enn på fakultetet (17,1%).
- Tidligere erfaring: På fakultetsnivå kommer ca. 1/3 av studentene rett fra videregående skole, mens i overkant av 1/3 av studentene har erfaring utenom det; enten kun annen høyere utdanning eller høyere utdanning i kombinasjon med noe annet (arbeid ol.).
På våre programmer har vi mange studenter som har tatt høyre utdanning og/eller gjort noe annet og på MAEC er det så mye som 48,6%.
- Planer: På hele fakultetet svarer mellom 40-80% av studentene at de har planer om å fullføre påbegynt studieprogram. Våre programmer er i øvre del av denne skalaen med 71,4% på MAMI og 77,1% på MAEC. Det hadde vært interessant å vite hvorfor 1/4 av studentene ikke planlegger å fullføre graden og hvorfor starter de på våre programmer.

En del studenter meldte forfall før velkomstmøtet (pba. forskjellige grunner) og de fikk ikke mulighet til å svare på undersøkelsen. Det ble påpekt at spesielt gruppen av studenter med erfaring fra tidligere typisk melder forfall og derfor kan være ekstra underrepresentert i undersøkelsen. 

Det stilles også spørsmål om hvor mange som faktisk gjennomfører av de 70-80% som sier at de har planer om å gjennomføre graden. 

19/10

Orienteringssak: Studiestart

Orientering ved programledere.

Studiestart for MAEC: vanlig velkomstopplegg: informasjonsmøte på mandagen, med fokus på å bli kjent og skape trygt læringsmiljø. 
Av 48 studenter som takket ja, møtte 37 opp på informasjonsmøtet. Kun 19 kom på programseminaret noen uker senere. I løpet av august har MAEC-kull19 gått fra 48 til 38 aktive studenter. Det viser seg å være en nedgang i antall MAEC-studenter og MAEC er på vei nedover, så man må kanskje se hva som skal gjøres med programmet. 

Studiestart for MAMI: Samme velkomstopplegg som MAEC. Ramme på 80 plasser. Det ble sendt ut140 tilbudsbrev, ca 120 takket ja til plassen. Per nå er det ca 110 aktive studenter på programmet. Det kom ca. 70 studenter på informasjonsmøtet og ca. 60 på programseminaret noen uker etter.Totalt antall søkere til MAMI har gått ned (nesten 20%), men likevel har poenggrensene for søkere med ordinært vitnemål holdt seg stabilt (ligger på litt over 50)  

Instituttet prøver å forlenge studiestartsfølelsen med programkaffe én gang i måneden + hytteturer ved MFU. Det ble også informert om at det nye arealet i VB, som er spesielt tiltenkt våre bachelorstudenter, er i ferd med å komme på plass. Det blir spennende å se om hvor mye arealet vil bli brukt og på hvilken måte. 

19/11

Orienteringssak: Gjennomgang av vårens undervisning

Emneevalueringer, semesterrapporter, eksamensresultater.

 

Emneevaluringer og semesterrapporter


Etter en raskt gjennomgang av emneevalueringene gjennomført av MFU og semesterrapportene, konkluderes det med at det stort sett var tekniske forhold som det ble gitt tilbakemeldinger på. Dette er relativt små ting som skal endres eller vurderes endret og trengs ikke gjennomgås her. 

I våres var vi uheldige med eksamensgjennomføringen i INSPERA og dens Scantron-løsning. Scanningen har tidligere blitt gjort før vi mottar besvarelsene. På et sent tidspunkt i semestret fikk vi vite at vi selv måtte gjennomføre scanningen. Dette ble gjort av ekspedisjonen vår. Flere feil ble oppdaget i etterkant, noe som genererte mye ekstra arbeid, da noen av arkene var mistet og/eller ikke ble scannet. Ekspedisjonen stod på og kom til slutt i mål. I etterkant har instituttet gitt beskjed til fakultetet at dersom digital eksamen skal brukes dette semesteret, og senere semestre, vil ikke vi ha anledning til å gjøre scanningen. Det var allerede planlagt at alle høstens store emner skulle ha digital eksamen, men i lys av dette valgt fakultetet å trekke MAT1100 fra INSPERA, mens de andre opprettholdes. 

Det ble også tatt en runde rundt bordet om hvor mye undervisning som er tilknyttet 10-studiepoengsemner. Både ØI og IFI har mange emner med kun 2t undervisning. På BI er det derimot 3t undervisning på 7.5-studiepoengsemner. I våre begynneremner undervises de mer enn 4t, men dette er ikke tilfellet på emner på høyere nivå.

 

Eksamensresultater


Bortsett fra noen konteeksamener og emner med få påmeldte var strykeprosenten lav (ikke over 30%)

Merk at strykeprosenten ikke tar hensyn til studenter som trekker seg under eksamen og teller kun med studentene som leverte besvarelse og fikk ikke bestått. 

Stadig færre studenter avlegger eksamen ved MI. Dette skyldes delvis at vi ikke lenger tilbyr store brukeremner som MAT1001 og MAT1012 etter InterAct-omleggingen. 

19/12

Diskusjonssak: Gjennomgang emneansvarlige 2017/2020

Det er snart tid for å opprette nye grupper med emneansvarlige for hvert enkelt emne som undervises jevnlig ved instituttet. Disse gruppene gjelder i 3 år av gangen og består typisk av tre faglærere. Hensikten med gruppene er å "avprivatisere" emner og at faglærerne bytter på å forelese. Vi er nå ferdig med første periode siden ordningen tredde i kraft. I den forbindelse vises det til rapporten gjennomført at våre eksterne rådgiver Runar Ile, hvor han så på våre begynneremner og variasjon av forelesere. Vi ser at variasjonen er liten de siste 10 årene. Dette gjelder spesielt emnene MAT1100, MAT-INF1100, MEK1100, STK1100, MAT1120 og i noe mindre grad MAT1110. Ordningen har foreløpig ikke fungerte som tenkt. 

I diskusjonen kom det frem både positive og negative sider med det å ha gjentakende foreleser i store emner. På en side fører lite variasjon til stabilitet i emnet og risikoen for at kvaliteten på undervisningen skal synke er liten. På den andre siden er sirkulasjon viktig fordi forelesere blir eldre og nye må inn uansett og det er en fin arena for nyansatte å vise seg i store emner da dette også kan brukes som rekrutteringsgrunnlag til eget fagområde.

Det kan være skummelt og skulle ta over et stort emne etter en erfaren og populær foreleser. Store begynneremner blir også ofte sett på som ressurskrevende å undervise og flere kvier seg for å ta på seg denne jobben.

En runde rundt bordet viser at det nødvendigvis ikke er annerledes andre stede.  ØI, IFI, BI og NHH opplyser også om liknende praksis. På ØI benytter man seg ofte av stipendiater for å avlaste faste ansatte i store emner som krever mye. Da kan man få nye måter å fremstille stoffet på. 

På høyere nivå er det mer naturlig med lite rotasjon av forelesere da fagområdet er knyttet til forskningsgruppen. 

19/13

Eventuelt

Kristian Ranestad
Leder
Biljana Dragisic/Helena B. Mathisen
Sekretærer

 

Publisert 13. sep. 2019 13:31 - Sist endret 13. sep. 2019 13:31