Referat av møte i Bachelorrådet

Torsdag 26. november kl. 10.15-11.00, "Abels utsikt" (12. etasje), Niels Henrik Abels hus

Tilstede: 

Jan Ubøe, Kim Frøyshov, Kristian Ranestad, Tom Lindstrøm, Ella Wolff Kristensen (MFU), Vegard Enerstvedt (MFU), Ida Scheel, Ulrik Fjordholm, Snorre Harald Christiansen (vara for Kent-Andre Mardal), Joakim Sundnes (vara for Andreas Austeng, IFI), Anders Malthe-Sørenssen (FI), Jo Thori Lind (vara for Kjell Arne Brekke, ØI), Bjørn Skauli, Biljana Dragisic, Annika Rigenholt (sekretærer).

Meldt forfall: Runar Ile, Kjell Arne Brekke, Helena Båserud Mathisen, Kent-Andre Mardal.

Referat

 

Godkjenning av innkalling og referat

Godkjent.

 

Saker under eventuelt

Ingen.

19/14

Diskusjonssaker med utgangspunkt i "Nye emner, nye veier", rapport fra et studieplanutvalg

Rapporten ble introdusert og det ble sagt litt om mandatet til utvalget som er utpekt til å se på studieløp og studieretninger i våre bachelorprogrammer, samt se på oppbyggingen mot masterprogrammene. 

Studieretninger/studieløp: Opprydning i MAMI og MAEC. Innledning ved Tom Lindstrøm

Mange av studieretningene kvalifiserer ikke direkte til et masterløp uten at studentene må ta "riktige" valg. Dette kan være mye å passe på som student, og utvalget mener at dette er tungvint og vil at man skal se gjennom studieretningene og "rydde opp" i det. Utvalget fokuserte på MAMI da MAEC kun har 4 studieretninger, der de fleste "naturlig" fører til et masterprorgam. Utgangspunktet for diskusjonen om MAMI var at man "ikke kan drive et program med 9 studieretninger". Konkrete forslag fra utvalget var begrenset til følgende:

  • se om det finnes mulighet til en "ny" matematikk-fysikk studieretning der FYS-MEK1100 blir anbefalt i 2. semester
  • se på integrasjon av mekanikk i dette studieløpet slik at det utvides til "Matematikk, mekanikk og fysikk". 

Diskusjon:

Det påpekes at man søker seg inn på program på bachelor, og at studenter kan bytte mellom studieretninger uten sanksjoner fra instituttet og at man derfor bør se på studieretningene som anbefalte studieløp, med forskjellige obligatoriske emner som bl.a. er for å få en kollisjonsfri timeplan.

Det kommenteres at man bør være skeptisk til å gå bort fra et felles første år, der både STK1100 og MEK1100 inngår da dette kan vanskeliggjøre bytte av studieretning, samt virke negativt inn på rekruttering til hvert av fagmiljøene. F.eks. vil manglende valg av STK1100 i 2. semester kunne påvirke rekrutteringen til det planlagte senteret i Data Science. 

Som en kommentar blir det sagt at vi ikke kan tvinge studentene til å ta emner i den rekkefølgen vi anbefaler slik programsidene legger opp til, og utvalget mener derfor at man uansett bør gi eksempler på løp som er mer tilpasset studenter som vil spesialisere seg tidligere i studiet. Studieretningen Matematikk og fysikk er valgt ut av utvalget nettopp fordi dette er en studieretning som kan ha bedre rekrutteringspotensiale, spesielt mot potensielle studenter som søker seg til "Fysikk og matematikk" i Trondheim. En revidert versjon av studieretningen bør også kunne være et unikt løp for studenter som ønsker å bygge undervisningskompetanse. Utvalget har også diskutert om det vil være mulig å ha en "Matematikk og ..." studieretning der matematikk kombineres med andre fagområder, gjerne valgfritt fagområde, men innser at dette kan være komplisert å realisere. Studentene mener at antall studieretninger ikke nødvendigvis er et problem, og at nettsidene er tydelig på hvordan de ulike retningene er sammensatt og at det er mulig å finne frem. 

 

"Ny begynnerundervisning”:  Innledning ved Ulrik Skre Fjordholm

For å oppfylle mandatet har utvalget også sett på begynnerundervisning og foreslått endringer som kan være med på å imøtekomme tilpasninger til studieløpet slik de har sett det for seg.

Diskusjon:
Det tas opp at rekkefølgen og anbefalingen på emnesidene er basert på at studentene får best utbytte av lineæralgebra med en viss modenhet og at det derfor kan være ugunstig å flytte emnet til 1. semester. Det blir allikevel tatt opp at linæralgebra i første semester vil gi større muligheter i andre emner, og bl.a. muliggjøre en mer rigid tilnærming til numerisk analyse som kan være gunstig videre i studieløpet. Det er også bekymring rundt å flytte MAT-INF1100 i revidert versjon til senere løp da det er et spørsmål om hvordan dette vil påvirke andre programmer og institutter som har emnet som en vital del av sin begynnerundervisning og at dette vil kunne påvirke emner senere i studieløp. Studentene kommenterer på at det vil være synd å miste perspektivet MAT-INF1100 gir i både programmering og numerisk analyse tidlig i studieløpet

Fra perspektivet til Fysisk institutt og Institutt for informatikk er man overrasket over ønsket om endring, da de mener at 1. semester fungerer bra, men dersom man implementerer én eller flere av endringene muligjøres det også å tenke nytt i andre studieprogram omkring de første tre semesterne, bl.a. å tilpasse emner til ulike studentgrupper.

Avslutningsvis forslås det å sette opp et nytt utvalg til å jobbe videre med problemstillingen, og at man i det utvalget sørger for å ta med perspektiver fra alle relevante parter som kan berøres av en slik endring.

19/15

Eventuelt.

Ingen.

Kristian Ranestad
Leder
Annika Rigenholt/Biljana Dragisic
Sekretærer

 

Publisert 26. nov. 2019 16:45 - Sist endret 26. nov. 2019 16:45