Bli kjent med noen av foreleserne i matematikk!

Hils på matematikkforeleserne Øyvind Ryan, Nadia Larsen og Ulrik Skre Fjordholm.

I matematikkbygningen på universitetet oppkalt etter den prominente norske matematikeren Niels Henrik Abel møter vi Øyvind Ryan, Nadia Larsen og Ulrik Skre Fjordholm. De underviser i noen av de første matematikkemnene studentene møter på universitetet. La oss bli bedre kjent med dem!

Øyvind Ryan

Øyvind Ryan er førstelektor på Matematisk institutt og programkoordinator for Matematikk: data, modellering og beregninger. Han underviser blant annet i MAT1110 – Kalkulus og lineær algebra og MAT1105 – Lineær algebra og numeriske metoder.

Øyvind Ryan

Hvem er din favorittmatematiker?

– Skal jeg trekke frem en, må det være John von Neumann. Han var et matematisk geni som jobbet med alle former for matematikk og var blant annet med på å utvikle den første datamaskinen, men er kanskje aller mest kjent for å jobbe på Manhattan-prosjektet. 

Manhattanprosjektet var et forskningsprogram som førte til utviklingen av den første atombomben. Nylig ble prosjektet ført til det store lerretet med suksessfilmen Oppenheimer. Dessverre ble ikke Neuman portrettert i filmen, men Ryan kan anbefale en rekke filmer som fremstiller matematikere på god måte. 

– Selve matematikken blir ofte ikke så bra fremstilt I Hollywood-filmer, men det finnes flere gode portretter av matematikere, slik som A Beautiful Mind og The Imitation Game

Hva er ditt beste minne fra studietiden?

– Min første muntlige eksamen som masterstudent på UiO, forteller han. 

Før i tiden var karaktersystemet annerledes enn i dag, en toppkarakter var 1.0, mens 4.1 var stryk. Dette betydde at får å oppnå 1.0 måtte prestasjonen være perfekt. For matematikkstudenter består en slik eksaminering ofte av at man løser oppgaver på tavla foran sensorene. En mildt sagt nervepirrende situasjon.

– Jeg fikk faktisk 1.0 for prestasjonen min! Det er et godt minne, forteller han stolt.

Hvilket matematisk problem holder deg våken om natta?

– Det er kanskje ikke ett spesifikt problem, men under doktorgraden og når jeg skulle publisere vitenskapelige artikler var det ofte jeg møtte på problemer jeg ikke fikk løst, som gjorde det vanskelig å sovne. Men så våknet jeg dagen etterpå og visste at jeg hadde funnet løsningen.

– Hadde jeg ikke fått sovet ville jeg blitt gæren!

Hvilken bok leser du nå?

– Nå leser jeg First Man, en biografi om Neil Armstrong.

– Den er nok for spesielt interesserte og går ganske i detalj om romfartøy, forteller han. 

Hvor drar du helst på ferie?

– Jeg foretrekker å dra på lange fjellturer i Norge.

Faktisk samler Ryan på fjelltopper, noe som vil si at man prøver å bestige så mange fjell som mulig. 

– Jeg har til gode å bestige Store Knutsholstinden og Gjertvasstinden, forteller han. Sistnevnte er muligens Norges lengste motbakke.

Nadia Larsen 

Nadia Larsen er professor i matematikk og underviser i MAT1100 – Kalkulus, det første matematikkemnet studentene møter på universitetet. 

Nadia Larsen

Hvem er din favorittmatematiker?

– Det er Évariste Galois. Han hadde idéer som fortsatt er relevante i dag og var stor innenfor tall- og gruppeteori, forteller hun og legger til at matematikkstudentene kan forvente å lære om Galois i andre året av bacheloren.

Ellers påpeker hun at Niels Henrik Abel er et populært valg. 

Hva er ditt beste minne fra studietiden?

– Det var når foreleseren forklarte abstrakte matematiske begreper gjennom logiske bevis.

– Matematikken blir levende når man ser bevis og man ser hele prosessen fra påstand til resultat, legger hun til.

Hvilket matematisk problem holder deg våken om natta?

– Det er mer enn bare et! Sier hun lattermildt.

– Jeg brukte mye tid på å jobbe med konkrete matematiske eksempler for å senere kunne se den store sammenhengen. 

– Som matematiker blir man opptatt av struktur, vi finner orden i kaoset. Det er viktig å vite hva man blir spurt om og eliminere det irrelevante. Det blir en slags mental kartlegging. 

Hva er det beste med å undervise i matematikk?

– Det beste med å undervise i matematikk er når man får studentene til å forstå viktige matematiske konsepter og hvorfor de brukes, forteller hun.

Hvilken bok leser du nå?

– Jeg ble nettopp ferdig med Ulvens Lykke av Paolo Cognetti. Det er en kort novelle om noen som flytter til de Italienske alpene og prøver å leve som fastboende.

Hvor drar du helst på ferie?

– Jeg ønsker helst å være i villmarken på fjellet og i skogen.

Særlig glad er hun i fjellene rundt Lom. 

Ulrik Skre Fjordholm

Ulrik Skre Fjordholm er professor i matematikk og underviser i MAT1105 og er programkoordinator for bachelorprogrammet Matematikk: teoretisk og anvendt matematikk.

Ulrik Skre Fjordholm

Hvem er din favorittmatematiker?

– Peter Lax. Han var en gigant i mitt forskningsfelt, partielle differensiallikninger, og gjorde mange forskjellige ting med utradisjonelle metoder. 
– I tillegg er han en original og morsom type. 

Hva er ditt beste minne fra studietiden?

– På slutten av bachelorprogrammet begynte jeg å skjønne matematikken og at det var noe jeg ville drive med. Da hadde jeg fått gode arbeidsvaner og kunne jobbe godt og selvstendig. 
– Også møtte jeg kona mi gjennom realistforeningen, legger han til med et smil. 

Hvilket matematisk problem holder deg våken på natta?

– Mange!
– Nå klarer jeg å legge jobben til side, men som masterstudent og doktorgradsstipendiat var det vanskelig å legge matematikken fra meg. 
– Under doktorgraden gjorde jeg mange simuleringer av data som indikerer at noe er sant, og julen 2010 falt plutselig alle brikkene på plass. Selv om det var en stor lettelse, ble det også mer jobb. 

Hva er det beste med å undervise matematikk?

– Jeg liker forberedelsene. Å finne ut hvilken måte jeg kan undervise stoffet på en intuitiv og forståelig måte, som er ulik måten stoffet presenteres i en lærebok.
– I tillegg liker jeg det performative med å undervise og å se at det går et lys opp hos studentene og at undervisningen min gjør en forskjell.

Hvilken bok leser du nå? 

Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant av Jonas Jonasson, en lettlest og morsom bok, forteller Ulrik. 

Hvor drar du helst på ferie?

– Jeg tok doktorgraden min i Sveits, så det er alltid fint å komme tilbake på besøk dit hvor jeg har gode venner og minner, forteller han og legger til at det er optimale forhold for fjellturer og klatring i landet. 
 

Av Aina Louise Cimafranca Haukeland
Publisert 25. juni 2024 11:53 - Sist endret 25. juni 2024 14:40