Episodene av Abelegøyer

Her finner du episodene av Abelegøyer!

Sesong 3

#54 - Sommerspesial med froskenøtter
Vi har sommertema i den siste episoden før sommeren og løser ukas froskenøtt. Tre frosker står i hvert sitt hjørne av et kvadrat slik at det siste hjørnet er tomt. Når som helst kan en frosk hoppe over en annen frosk, og lande med samme avstand på den andre siden av frosken. Kan du få en frosk til det fjerde hjørnet av kvadratet med en sekvens med froskehopp? Vi presenterer også to andre froskenøtter du kan prøve deg på i sommer! Hør episode 54!

#53 - En ødelagt kodelås
Du har en kodelås med tre tall der tallene kan være blant sifrene 1 til 8. Kodelåsen er imidlertid blitt ødelagt, så du trenger bare å få to av tallene riktige for å åpne låsen. Oppgaven går ut på å finne ut hvilke koder du skal prøve slik at du minimerer antall forsøk før låsen blir åpnet. Hør episode 53!

#52 - Bordplassering med mange fiender
I ukens nøtt har vi 100 matematikere som har opptil 49 fiender hver og skal plassere dem rundt et rundt bord slik at ingen sitter ved siden av en av sine fiender. Spørsmålet er hvordan man kan lage en slik plassering. Hør episode 52!

#51 - Magnetiske mynter
I ukens oppgave ser vi for oss at vi har 1 million magnetiske mynter. Vi starter med to mynter som utgjør hver sin haug. Deretter kaster vi én og én mynt mot haugene og ser hvilken haug mynten havner i. Etter hvert som vi kaster flere og flere mynter vil vi få én stor haug og én liten haug. Siden myntene er magnetiske, kan vi regne ut den forventede verdien av antall mynter i hver av haugene. Spørsmålet i oppgaven er  hva som er forventet antall mynter i den minste haugen. Hør episode 51!

#50 - Sjakkbrettnøtt
I ukens nøtt skal vi se for oss et 8x8 sjakkbrett. I hver rute står det et eller annet positivt heltall. Det er to ting du kan gjøre for å lage nye brett med tall: Du kan velge deg en rad og gange alle tallene i raden med 2, og du kan velge deg en kolonne og trekke fra 1 i alle tallene i kolonnen. Spørsmålet er om du med disse to trekkene kan lage deg et brett med bare 0'ere? Hør episode 50!

#49 - Kan man dele både Norge og Sverige i to?
Se for deg at du har et kart av Norge og Sverige. Ukens nøtt går ut på å finne ut om man kan dele Norge og Sverige i to like store deler ved å trekke én rett linje. Vi snakker om denne nøtta og hvordan den kan generaliseres til høyere dimensjoner. Hør episode 49!

#48 - Professorer med fiender på Matematisk institutt
På Matematisk institutt har hver professor høyst tre fiender. Kan du fordele professorene i to etasjer slik at hver professor har høyst én fiende i sin etasje? Hør episode 48!

#47 - Kvadrater, summer og et glemt teorem
Vi lager kvadrater i xy-planet der alle hjørnene har heltallskoordinater (gitterpunkter). Hvilke muligheter er det for arealene til disse kvadratene? Du kan lage kvadrater med arealene 1 og 2, men kan du lage et kvadrat med arealet 3? Hør episode 47!

#46 - Tall med etterfølgende siffer
Ukens nøtt er hentet fra andre runde i Abelkonkurransen 2022 og lyder: Hvor mange positive heltall har sifrene i strengt voksende rekkefølge? I nesten-jøss snakker vi om et veldig stort (men også komplisert) tall! Hør episode 46!

#45 - Hva er den verste stokkingen av en kortstokk?
Du har en robot som har som spesialitet å stokke kortstokker. Den kan imidlertid bare én type stokking og gjør denne stokkingen om igjen og om igjen. Hvis du begynner med kortstokken med fordelingen av kort slik den er når du kjøper en ny kortstokk, hvor lang tid tar det før roboten har stokket kortstokken tilbake til den første fordelingen? Hør episode 45!

#44 - Hvordan dele en kake med hull i to?
Tenk deg at du har bakt en stor rektangulær kake (langpannekake) til et bursdagselskap. Så kommer det en kaketyv som skjærer ut et rektangulært stykke inni kaken slik at det som står igjen ser ut som et rektangel, med et lite rektangel inni som er fjernet. Er det da mulig å dele resten av kaken i to deler som har like stort areal? Hør episode 44!

#43 - Påskekyllinger på biltur
Her kommer enda en påskeepisode! Vi skal se for oss n påskekyllinger i hver sin bil som kjører rundt på en sirkelformet bane. Alle bilene kjører med samme hastighet, men bilene kan gjøre i forskjellige retninger. Hver gang to biler møtes, snur de momentant. Hvis vi lar påskekyllingene starte i en vilkårlig startposisjon på banen, er det noe tidspunkt der alle bilene er tilbake til sin startposisjon? Hør episode 43!

#42 - Påskespesial ft. Under Kappa
I ukens episode får vi besøk av Vidar fra podkasten Under Kappa! Han har med seg følgende nøtt om påskeharen: Du skal hjelpe påskeharen med å finne ut av hvilken høyde påskeeggene kan slippes fra før de knuser. For å finne ut dette skal du slippe egg fra ulike etasjer i et 100 etasjer høyt bygg og se om egget knuser eller ikke. Hvis du bare har to egg til rådighet, hva er det minste antall forsøk du kan bruke for at du er garantert å finne ut hvilken etasje som er den høyeste du kan slippe egget fra slik at det ikke knuser? Hør episode 42!

#41 - Produkt av etterfølgende tall
Vi løser ukas nøtt om produkt av etterfølgende positive heltall. Kan du finne to etterfølgende tall der produktet blir et kvadrat? Eller hva med tre etterfølgende tall der produktet blir et kvadrat? Vi snakker også om annonseringen av Abelprisen og en ny nesten-jøss! Hør episode 41!

#40 - Biltur fra primtall til primtall
Tut tut! Vi skal på biltur på tallinja med en bil som bruker 1 liter bensin på å komme seg fra et heltall til det neste. Hver gang vi er ved et primtall, kan vi fylle bensin tilsvarende primtallet vi er ved. Hvis vi begynner ved 2, kan vi fylle to liter bensin. Så bruker vi 1 liter på å kjøre til 3, og fyller tre liter bensin. Slik fortsetter vi så lenge det går. Spørsmålet er hvor langt vi kommer! Stopper vi eller kan vi fortsette til uendelig? Hør episode 40!

#39 - Én elefant og 2024 tall (+Ny spalte!)
Ukens nøtt handler om en elefant som skriver tallene 1 til 2024 på en tavle. Deretter visker den ut to av tallene og skriver differansen til de to tallene på tavla. Nøtta går ut på å vise at dersom elefanten fortsetter slik til det bare står igjen ett tall på tavla, så er dette tallet et partall. Vi introduserer også en ny spalte! Hør episode 39!

#38 - Kan et tetraeder bli til en kube?
I ukens episode hjelper vi en pingvin som har gjort en feilbestilling. Pingvinen har en kubeformet fryser som rommer 100 liter. Den bestiller seg en isblokk på 100 liter, men bestiller ved en feiltakelse en blokk som har form som et tetraeder. Kan pingvinen kutte opp tetraederet i biter og få plass til det i fryseren? Hør episode 38!

#37 - Sum av etterfølgende tall
Ukens nøtt går ut på å finne ut hvilke tall som kan skrives som en sum av etterfølgende tall. For eksempel er 1+2+3=6 og 2+3+4=10. Kan du skrive alle tall på denne måten? John Christian blir utfordret i en ny versjon av Charter-Svein-spalten. Hør episode 37!

#36 - Toerpotenser, ChatGPT og Benfords lov
Vi er tilbake etter en lang juleferie og er klare med mange morsomme mattenøtter! I denne episoden spør vi om det fins en toerpotens som starte på 7 eller 77. Eller hva med å slutte på 7? Hør episode 36!

Sesong 2

#35 - Et julemysterium
I ukas nøtt løser vi et lite mysterium på Nordpolen. Noen har stjålet nissegrøten til Julenissen! Det er fire mistenkte nisser, og vi vet at en av dem er den faktiske nissetyven. Det er også fire nissevitner som vet hvem tyven er. Tre av disse vitnene forteller alltid sannheten, men ett av vitnene lyver alltid. Du vet dessverre ikke hvem av nissevitnene som lyver. For å finne tyven får du muligheten til å stille hvert av disse vitnene ett enkelt ja- eller nei-spørsmål. Spørsmålet ditt må være: "Er tyven blant denne gruppen mistenkte?". Du kan velge hvilken som helst gruppe mistenkte du vil. Hvordan går du frem for å finne tyven? Ekstra utfordring: du må liste opp alle spørsmålene dine på forhånd før du får noen av svarene. Hør episoden her!

#34 - Snøballkasting og e
Ukens nøtt handler om nisser som kaster snøball på hverandre! For at ikke én av nissene skal bli bombardert av snøballer bestemmer julenissen av flere nisser ikke kan kaste på samme nisse. Hvor mange måter kan nissene kaste på hverandre? Hør episoden her!

#33 - En ødelagt pepperkakemaskin
Ukens nøtt handler om en pepperkakemaskin. Noen småsnisser jobber på spreng for å lage pepperkaker til jul. De har en stor pepperkakemaskin, som er sånn at nissene kan legge inn antall pepperkaker de ønsker, og så lager maskinen så mange pepperkaker for dem. Dessverre er maskinen blitt litt dårlig i det siste. Nissene kan ikke skrive inn antallet pepperkaker de ønsker, men må trykke på knapper på maskin for å lage tallet. Maskin starter på tallet 1 og nissene kan øke tallet ved å trykke på en knapp som ganger med 4 eller en knapp som legger til 5. Spørsmålet blir da hvilke antall pepperkaker nissene kan lage. Kan nissene for eksempel lage 2023 eller 2024? Hør episoden her!

#32 - Nisseluer i forskjellige farger
Ti nisser er på juletrefest og får plassert hver sin nisselue på hodet. Hver nisselue har én av ti mulige farger og vi tillater alle mulige kombinasjoner av antall luer av hver farge. Hver nisse ser nisseluene til de andre nissene, men ikke sin egen. Hver nisse får én mulighet til å gjette fargen på lua si og hvis minst én av nissene gjetter riktig, vinner nissene en nissepremie. Oppgaven er å finne et strategi som gjør at nissene klarer å vinne nissepremien. Hør episoden her!

#31 - 4-dimensjonale julegaver!
Vi løses ukas nøtt! I år blir det andre pakker enn de vanlige 3-dimensjonale pakkene, så den lille nissen har fått i oppgave av julenissen å utforske hvordan 4-dimensjonale pakker ser ut. Hvor mange hjørner, kanter, sideflater og 3-dimensjonale sider har en 4-dimensjonal pakke? Hør episoden her!

#30 - Hvem får mest når 100 nisser skal dele en kake?
Vi skal tilbake til Nordpolen og møte 100 nisser som skal dele en kake! Delingen foregår på følgende måte. Første nisse spiser 1% av kaka. Deretter spiser andre nisse 2% av den gjenværende kaka. Videre spiser tredje nisse 3% av kaka. Slik fortsetter det til nisse nummer 100 spiser 100% av det som er igjen av kaka. Hvilken av nissene spiste mest? Hør episoden her!

#29 - Treffer kenguruen 80%?
En kenguru spiller basket og teller hvor mange ganger hun klarer å treffe oppi kurven. Etter hvert kast regner hun treffprosenten sin. Hvis hun på et tidspunkt har en treffprosent på under 80 og på et senere tidspunkt har en treffprosent på over 80, har det da vært et tidspunkt da treffprosenten var nøyaktig 80? Hør episoden her!

#28 - Halloween-spesial!
En heks har lagd en liten lek for frosken sin. Frosken skal hoppe på tallinjen og kan hoppe kun ett steg av gangen. Det er like stor sannsynlighet for at frosken hopper til venstre som til høyre. Dersom frosken havner på 10, vinner frosken en premie, men dersom den havner på -15 havner den i heksegryta! Hva er sannsynligheten for at frosken vinner hvis den starter i 0? Tradisjonene tro blir det halloween-dilemmaer! Hør episoden her!

#27 - Hvor langt flyr myggen?
Vi løser ukas nøtt! To tog kjører mot hverandre på en rett togskinne. I utgangspunktet er det 20 km mellom togene og de kjører mot hverandre med en hastighet på 10 km/t. Helt i starten, er det en liten mygg som starter ved det ene toget og flyr med en hastighet på 15 km/t. Når myggen når det andre toget, snur myggen og flyr tilbake til det første toget. Slik holder myggen på til togene krasjer. Hvor langt har myggen fløyet totalt? Hør episoden her!

#26 - To vakter og én joker
I ukens episode går vi gjennom en oppgave du kanskje har hørt før, men gir deg en løsning du kanskje ikke har hørt før. Du står foran to dører, der den ene døren fører til frihet og den andre døren til død. Foran dørene står det to vakter. Den ene vakten snakker alltid sant og den andre vakten lyver alltid. Du vet ikke hvem som snakker sant og hvem som lyver. Du har lov å stille ett spørsmål til én av vaktene for å finne ut hvilken dør du skal velge. Hvilket spørsmål stiller du? Vi går også gjennom en mer avansert versjon av oppgaven der det er en tredje vakt. Denne vakten er en joker som både lyver og snakker sant. Hvis du har lov å stille to spørsmål til vaktene, hva bør du spørre om for å finne riktig dør? Hør episoden her!

#25 - Multiplum med bare 0ere og 1ere
Vi løser ukas lytternøtt som går ut på å vise at ethvert heltall har et multiplum som består av bare 0ere og 1ere. Et eksempel er at er 2*5=10 og 6*185=1110. Hvordan kan vi vise at dette gjelder for alle heltall? Vi gir deg en forklaring i ukens episode! Hør episoden her!

#24 - To personer og 2023 boller
I ukens episode snakker vi om to spill med to spillere. I det første spillet har vi 2023 boller som er fordelt i to hauger. Den første spilleren spiser alle bollene i den ene haugen og fordeler bollene i den andre haugen i to nye hauger. Turen går deretter videre til andre spiller som gjør det samme. Spilleren som ikke kan gjøre et trekk taper. Har noen en vinnende strategi i dette spillet? I det andre spillet sitter to spillere rundt et rundt bord. De skal etter tur legge mynter på bordet. Myntene kan ikke overlappe og den som ikke kan legge en mynt på bordet uten at mynten ligger oppå noen av de andre myntene har tapt. Er det en vinnende strategi i dette spillet? Hør episoden her!

#23 - Kaffetraktere på Matematisk institutt
Vi løser ukas lyttenøtt! Matematisk institutt har tilholdssted i en sirkelformet bygning. Hvordan skal du plassere sju kaffetraktere slik at avstanden en matematiker må gå for å hente kaffe er minst mulig? Hør episoden her!

#22 - Snøballkasting på Nordpolen
Vi er endelig tilbake etter sommerferien! I ukens episode snakker vi om en ny nøtt om snøballkasting blant nisser. Snøballkastingen foregår slik at hver kaster på den som står nærmest. I nøtta snakker vi om en uheldig nisse, altså en nisse som blir kastet på av mange andre nisser. Hvor mange nisser kan ende med å kaste på en maksimalt uheldig nisse? Hør episoden her!

Sesong 1

#21 - 100 passasjerer og ett glemt boardingkort
Vi løser ukens nøtt: 100 passasjerer skal gå ombord i et fly, men én av passasjerene har mistet boardingkortet sitt og vet ikke hvor han skal sitte. Han går først ombord i flyet og velger seg en tilfeldig plass. De neste passasjerene går deretter ombord i flyet og setter seg enten på sin plass eller, hvis noen allerede sitter der, setter seg på en tilfeldig ledig plass. Spørsmålet er hva som er sannsynligheten for at plassen til person nummer 100 er ledig når hun går ombord i flyet. Hør episoden her

#20 - Kan du dekke ti punkter med ti mynter?
I ukas episode snakker vi om et spill mellom to personer. Den ene tegner ti punkter på et ark og den andre skal dekke alle de ti punktene med mynter som ikke overlapper. Fins det en strategisk måte å tegne de ti punktene slik at de ikke kan dekkes med ti mynter, eller vil det alltid gå?

Ny nøtt om Charter-Svein (!) Hør episoden her!


#19 - Terningsspill på Casino
I ukas episode løser vi nøtta om terningsspillet: Du spiller et spill der du  satser 10 kr på et av tallene 1,2,3,4,5,6. Så trilles det tre terninger. Hvis tallet ditt ikke dukker opp, så mister du de 10 kronene. Hvis tallet dukker opp én gang, tjener du 10 kr. Hvis tallet dukker opp to ganger, tjener du 20 kr. Hvis tallet dukker opp tre ganger, tjener du 30 kr. Hvem er det som har oddsene med seg i dette spillet? Hør episoden her!

#18 - Litt bedre enn 50-50!
I ukas episode snakker vi om to spill: 
1. Én spiller har to lapper og skriver ett heltall på hver. Den andre spilleren trekker en lapp og leser tallet på lappen. Oppgaven er å gjette om tallet spilleren trakk er det største eller minste av de to tallene. Overraskende nok viser det seg at det finnes en måte som gir litt bedre enn 50-50 i odds for å klare det!

2. Én spiller lar en maskin generere to reelle tall mellom 0 og 1 og skriver dem på lapper som i spill 1. Denne spilleren velger én av lappene og gir den til den andre spilleren. Vi forklarer en strategi den første spilleren kan bruke for å sørge for at den andre spilleren bare har 50 % sjanse for å gjette om tallet den fikk er det største eller det minste av de to tallene.  

Lytternøtt om terningsspill på casino. Hør episoden her!


#17 - Kryssende streker i sirkel
Vi løser ukas nøtt: Hvis du har 10 punkter på en sirkel og tegner streker mellom alle punktene, hvor mange streker får du til sammen? Hvor mange skjæringspunkter mellom strekene får du? Stikkord: binomialkoeffisient, kombinatorikk, matematikkoppgave, generalisering, telling. Hør episoden her!


#16 - Maur på strikk
I ukas episode snakker vi om en nøtt vi har fått tips om fra en lytter. En maur beveger seg på en strikk med en hastighet på 1 cm per sekund. Samtidig utvider strikken seg med en hastighet på 1 meter per sekund. Spørsmålet er om mauren klarer å nå enden av strikken. Ny nøtt om punkter på en sirkel. Hør episoden her

#15 - Irrasjonal hammer 
Vi løser nøtta om den irrasjonale hammeren: Du har en matematisk hammer som du slår på xy-planet. Når du slår i et punkt fjernes alle punkter med en irrasjonal avstand til punktet du slo i. Kan du med et endelig antall slag fjerne alle punkter i planet?

Hva hvis det har en rasjonal hammer, altså at hammeren fjerner alle punkter med rasjonal avstand til punktet du slår, går det da? Send oss gjerne svar på instagram!

Hør episoden her!


#14 - Hvor mange reelle tall fins det?
I ukas episode tar vi opp igjen tråden fra forrige episode og finner ut om alle reelle tall er tellbare. Altså, kan man liste opp alle de reelle tallene slik vi viste at vi kunne med de rasjonale tallene (brøkene) i forrige episode. Endelig er det ny nøtt om en irrasjonalitet hammer! Hør episoden her!

#13 - Den lille roboten 
En liten robot degraderes til en matematisk brøkmaskin! Du har en liten robot som du har lyst at skal skrive ut alle brøkene på skjermen sin. Reglene er at alle brøkene må skrives ut en eller annen gang og én brøk kan ikke skrives ut to ganger. Går det an? Matematisk formulering av oppgaven: Er de rasjonale tallene tellbare? Hør episoden her! Se figur til episoden her


#12 - Strutsen og 20/23
Vi løser strutsenøtta: En struts skriver tallet 1 på en tavle og skriver nye tall på følgende måte. Hvis tallet x står på tavlen, sletter strutsen det og skriver enten 1/x eller x + 1. Spørsmålet er om strutsen klarer å skrive tallet 20/23 ved å følge denne prosedyren? Hør episoden her!

#11 - Togskinner i Karl Johans gate
Nøtt 1:
Du har en jernbaneskinne som er 1 kilometer lang og legger til 1 meter jernbaneskinne. Hvis endepunktene forblir det samme, hvor høyt over bakken er det høyeste punktet på jernbaneskinna nå? Svaret er veldig overraskende! 

Nøtt 2: 
Du har lagt et tau rundt ekvatoren på jordkloden. Hvis lengden på tauet økes med 1 meter, hva er størrelsen på gapet som dannes mellom jordkloden og det forlengede tauet? Også her er svaret ganske overraskende! 

Klarer du strutsenøtta?

Hør episoden her!


#10 - Dovendyr i klasserom
Vi finner ut hvordan det går med de late dovendyrene som skal bytte plasser i klasserommet: Dovendyr sitter stoler i et klasserom der stolene er plassert i et kvadratisk mønster. Dovendyrene skal bytte plasser etter følgende regler:
1. Alle dovendyrene må flytte til en annen stol.
2. Hvert dovendyr kan kun flytte til en stol horisontalt eller vertikalt. 
For hvilke antall stoler er det mulig å gjennomføre denne plassbyttingen ved å følge reglene?  Hør episoden her!

#9 - Påskespesial!
Det er påsketema i ukens episode og vi diskuterer mulige strategier i et spill mellom en påskehare og en påskekylling! 

Spill 1: 
Noen påskeegg står ved siden av hverandre på en linje. Påskeharen og påskekyllingen bytter på å ta enten ett påskeegg eller to påskeegg som står ved siden av hverandre. Den som tar det siste påskeegget vinner. Hvis påskeharen begynner, hvem har en vinnende strategi?

Spill 2: 
Vi velger annenhver gang tall mellom 1 og 10 og summerer tallene. Første person som velger et tall slik at summen er 100 eller høyere vinner. Har noen en vinnende strategi i dette spillet? 

Nøtt om dovendyr. 

Hør episoden her

#8 - Trillingprimtall
Vi viser at det er endelig mange trillingprimtall: trillingprimtall er primtall som følger etter hverandre med bare ett tall mellom, for eks 3, 5 og 7. Vi beviser at det ikke er flere trillingprimtall enn 3, 5 og 7. Vi snakker også om primtall i aritmetiske følger.  Hør episoden her

#7 - Tilbake til sydpolen
Vi skal tilbake til sydpolen og hjelpe noen dyr med en litt vanskelig nøtt om produktet og summen av to tall! En fisker har valgt ut to heltall større enn 1 og mindre enn 100 og gir en pingvin produktet og og en sjøløve summen. Så sier de:
1. Pingvinen: Jeg kjenner ikke de to tallene.
2. Sjøløven: Jeg visste du ikke gjorde det, og det gjør ikke jeg heller.
3. Pingvinen: Nå vet jeg hva de to tallene er!
4. Sjøløven: Det gjør jeg også.
Kan vi finne ut hva de to tallene fiskeren valgte ut var? Nøtt om trillingprimtall.  Hør episoden her!

#6 - Hoppende frosk
Vi løser mattenøtta om frosken som hopper på tallinja: En liten frosk starter på 0 og hopper langs talllinjen på heltallene. Hver gang hun hopper,
hopper hun enten ett steg til venstre eller ett steg til høyre. Hvis hun skal hoppe 10 hopp, på hvor mange måter kan hun hoppe sånn at hun havner på et primtall? Matematisk kan oppgaven formuleres som: ved å bruke til sammen 10 av tallene 1 og -1, på hvor mange måter kan du summere og få et primtall? Hør episoden her!

#5 - Pingviner på tur
Seks pingviner veier 1 kg, 2. kg og opp til 6 kg. De kan ta en båt med kapasitet på 10 kg over til en øy og få fisk. På hvor mange forskjellige måter kan pingvinene ta en slik båttur. Matematisk kan oppgaven formuleres som: på hvor mange måter kan du få 10 eller mindre ved å summere et utvalgt av tallene 1 til 6, der hvert tall kun kan dukke opp én gang i hver sum. Klarer du nøtta om den hoppende frosken? Hør episoden her

#4 - Myntkast
Vi går gjennom løsningen på mattenøtta med apekatten og papegøyen: En apekatt og en papegøye og spiller et lite myntspill. Apekatten har én
mynt mer enn papegøya. Så kaster begge alle myntene sine samtidig og teller antallet kron som dukker opp på myntene. Hva er sannsynligheten for at apekatten får flere korn enn papegøya. Klarer John Christian å svare riktig i Charter-Svein-spalten? Hør episoden her!

#3 - Klokketårn
Vi er fanget inne i et klokketårn og får bare slippe ut dersom vi klarer å løse oppgave. Fangevokteren har valgt to positive påfølgende heltall og hvisker ett hver til hver av oss. Oppgaven er å finne ut hvilke to tall vi har fått uten å snakke eller kommunisere med hverandre. Vi skal si fra når vi har funnet løsningen, men bare rett etter klokken i tårnet har slått et slag. Klarer vi å slippe ut? Ny matte-nøtt med nye dyr! Hør episoden her!

#2 - Fektende frosker og ny spalte!
Løsningen på nøtta om de fektende froskende: 2023 frosker er i en fektekonkurranse. Konkurransen foregår som i et vanlig turneringsspill, altså at to og to frosker møtes, der den som vinner går videre til neste runde. Turningen fortsetter til én frosk står igjen som vinner. Siden det er 2023 frosker, er det en tilfeldig valgt frosk som går direkte videre til runde 2 uten å spille mot noen. Det skjer hver gang det er et odde antall frosker. Spørsmålet er hvor mange kamper som totalt spilles i denne turneringen. Vi introduserer en ny spalte i podkasten der John Christian får prøve seg på en oppgave fra Anne. Hør episoden her!

#1 - Premiere! Veibygging og fektende frosker
Endelig er første episode av Abelegøyer ute! Tenk at du har fem byer og det går én vei mellom alle par av byer. Kan du da lage veiene sånn at ingen av veiene krysser hverandre? Lytternøtt om fektende frosker! Følg oss gjerne på Instagram for flere nøtter! Hør episoden her!

Publisert 7. feb. 2023 07:08 - Sist endret 20. juni 2024 19:23