Hjemmestudent - hva nå?

Ustrukturert, demotivert og eksamenstressa. Kjenner du deg igjen? Du er ikke alene. Føler du på ensomheten av å sitte hjemme alene med bøkene foran deg er det råd å hente.

glade ungdommer som samles på Fysikkbakken for semesterstart

Blindern-savn: Det grønnes på Blindern, men uten alle som hører til der. Foto: Jarli & Jordan/ UiO

På vei hjem fra kontoret en torsdag i mars kunne man på nedre

Kjemi professor Steven Wilson
- Jeg har fått tilbakemeldinger om at studentene sliter med motivasjonen, forteller Steven Wilson. Foto: Martine Ruud/UiO

Blindern se studenter og ansatte drasse med seg dataskjermer og ringpermer hjem fra kontoret. Siden da har hverdagen til studenter gått fra å innebære kollokviegrupper på Blindern og gruppetimer på Athletica til hjemmekontor i egen stue. Steven Ray Haakon Wilson, professor i kjemi og utdanningssleder ved Kjemisk institutt på UiO, har hatt nær kontakt med studentene den siste tiden, og forteller at studenter har meldt om en litt tøffere hverdag etter at universitetet måtte stenge dørene.

- Vi ansatte kan ha vanskelig for å se hvordan studentene virkelig har det.

- Siden nedstengingen trådde i kraft har jeg hatt åpen linje hvor studenter har muligheten til å ringe meg. Jeg har snakket med studenter som har gitt uttrykk for ting de er bekymret for og jeg har fått tilbakemeldinger om at de sliter med motivasjonen i disse dager.

- Min nye hverdag med tre ord? "Jeg savner Blindern". Foto: privat

- Vi ser at det digitale rundt læringen begynner å komme seg, men det er viktig å huske på at studentene også må kunne være sosiale. Det kan være lett å glemme når vi ikke møter studentene ansikt til ansikt, og vi ansatte kan ha vanskeligheter med å se hvordan studentene virkelig har det i disse tider, forteller han bekymret.  

- Vårens semester blir et vorspiel

Etter at undervisningen flyttet seg fra Blindern til Zoom har det vært mye nytt for studentene å sette seg inn i. Steven påpeker at dette kan virke negativt inn på studentene, men i den forbindelse har han oppmuntrende innspill å komme med.  

- Det hjelper at vi kan ringe hverandre på FaceTime, men ensomheten har ikke forsvunnet.

hjemme hos professor steven
Steven Wilson har hatt åpen linje mens kontordøra har vært stengt. Foto: Martine Ruud/UiO

- Vårens semester blir på mange måter som et slags vorspiel for høstsemesteret. Innsatsen du legger ned i dag er veldig viktig, og vi må huske på at dette vil ta slutt og vi skal tilbake til hverdagen igjen. Da er det viktig at man har prøvd å unytte tiden så godt man kan og at man gjennomfører, sier han.

- Jeg ser at det kan være vanskelig å sette seg ned i det som for mange har blitt en isolert hverdag, men om du klarer å holde ut, venter det veldig mye godt i den andre enden, om det så er koronafrie tider eller en relevant jobb etter endte studier, sier Steven.

- Ustrukturert, demotivert og eksamenstressa

Noen av studentene Steven har hatt kontakt med er kjemistudentene Elias Dalan, Keerthana Balashankar, Melika Kashani og Stine Roen. De sier seg enig med hva Steven forteller.

- Skal jeg beskrive den nye hverdagen med tre ord ville det vært ustrukturert, demotiverende og eksamenstressa, forteller Stine.

- For meg ville det vært «jeg savner Blindern», legger Elias til.

- Hvordan har studiehverdagen deres forandret seg siden nedstengingen i mars?

- Hverdagen har vært spesiell og det har vært en stor forandring fra hva jeg er vant med. Jeg er vant til å se folk hele tiden, og nå føler jeg det kan være vanskelig å holde dagen gående ettersom jeg er hjemme hele tiden, sier Melika.

- For meg har det sosiale påfyllet vært overraskende bra, men jeg savner å kunne gi gutta en god klem.

- Jeg er veldig avhengig av å kunne møte medstudentene mine, og det å kunne dra på forelesninger er noe helt annet enn å følge med på en forelesning på en skjerm, forteller Keerthana.

Kjemi student savner universitetet Blindern uio
Kjemistudenten Keerthana Balashankar fra Stavanger er en av studentene som kjenner på ensomheten. Foto: Privat

På spørsmålet om hvordan det sosiale påfyllet har vært de siste ukene kan kjemistudentene melde om spesielt én ting de savner.

- For meg har det sosiale påfyllet vært overraskende bra, men jeg savner å kunne gi gutta en god klem, sier Elias.

- Jeg savner også å kunne gi vennene mine en klem, legger Melika til før hun fortsetter:

- Jeg må jo innrømme at det var litt vanskelig i starten. Vi har etter hvert holdt hverandre oppdatert gjennom Zoom, FaceTime eller Snapchat, men det er jo selvfølgelig ikke det samme. 

- Det er en veldig vanskelig situasjon. Det hjelper at vi kan ringe hverandre på FaceTime, men ensomheten har ikke forsvunnet, sier Keerthana.

Fort for mange pauser

Videre forteller kjemistudentene at de har prøvd å holde på de gode rutinene selv om de nå sitter hjemme og leser hver for seg. Men som mange andre trolig har oppdaget blir veien fra bøkene til Netflix gjerne litt kort nå som studier og hverdag flyter i hverandre, og studentene forteller at det kan by på utfordringer.   

Hjemmekontor student uio
Melikas hjemmekontor. Foto: Privat

- For meg har det vært vanskelig å strukturere hverdagen nå som jeg er hjemme. Det blir fort lange dager med studier og altfor mange pauser imellom, forteller Melika før hun forteller videre:

- Men alt handler om rutine og jeg følger med på forelesningene på nett og jeg prøver å lese frem til seint på ettermiddagen. Så får jeg heller ta Netflix og FaceTime med venner etter det.

- Man kan jo ikke skylde på noen andre enn seg selv når det kommer til struktureringen av egen hverdag, men nå som eksamenstiden har kommet blir vi heldigvis tvunget til å ha litt mer effektive arbeidsdager, sier Stine.

Linjeforeningene stiller opp

Student savner lab uio
Av alt Stine savner, er det venner og lab-arbeid som står høyest. Foto: privat

For at hverdagen ikke skal bli for ulik hva studentene er vant med fra Blindern, har blant annet linjeforeningene på Kjemisk institutt Proton og Menageriet vært opptatt av å opprettholde de sosiale arrangementene de ellers har pleid å arrangere når ting har vært som normalt. Kjemistudentene har selv deltatt på spill- og quizkvelder og vil benytte anledningen til å skryte av foreningene som tar initiativ til sosiale arrangementer på nett. 

- Linjeforeningene har virkelig stilt opp i disse tider. De har stått på for å kunne holde så mange av de samme arrangementene som vanlig og fortjener en applaus, sier Stine.

Steven er også raskt ute med å rose linjeforeningene og deres innsats, og oppfordrer samtidig andre ansatte til å bidra der de kan.

- Instituttene kan jo for eksempel vise at de er der ved å legge inn en liten premie på quizkveldene om de har en liten slant til overs, slik at det blir ekstra morsomt å vinne.

- Vi må tross alt huske på at det aller, aller viktigste vi har på et universitet er studentene. Vår jobb er å sørge for at studentene vet at de er vår førsteprioritet og at vi er der, avslutter Steven.

Av Martine Ruud
Publisert 5. mai 2020 10:22 - Sist endra 28. feb. 2023 14:43