Aktuelle saker - Side 38

Publisert 16. feb. 2016 15:50

Antropocen er en foreslått geologisk epoke etter holocen som vi har nå. Står mennesket bak så store endringer på jorda at vi fortjener vår egen geologiske epoke? Titan.uio.no har intervjuet Henrik Svensen om bakgrunn for diskusjonen.

Publisert 2. feb. 2016 11:38

Gigantbreen Austfonna på Svalbard vert tjukkare og tjukkare på midten, og tynnere på kantane. Forskarane trur smeltevatn som fylgjer med eit varmare klima smører breen i botnen slik at den sklir ut.

Publisert 1. feb. 2016 13:46

Som én av syv forskere ved Det Matematisk-Naturvitenskapelige Fakultet, UiO, er professor Luc Rouppe van der Voort tildelt flere millioner kroner fra Forskningsrådets Toppforsk-prosjekt.

Publisert 21. jan. 2016 13:26

I det planlagte livsvitenskapsbygget «VEV» ønsker UiO å skape et fremragende undervisningsmiljø for sine studenter. Det er derfor viktig at byggeprosjektet henter gode ideer, erfaring og inspirasjon fra miljøer vi liker å sammenlikne oss med. Temagruppa for læringsmiljø i prosjektet har vært og sett på gode eksempler i Danmark.

Publisert 14. jan. 2016 10:01

Professorene Erlend A. Nagelhus og Tone Tønjum får støtte til hver sine forskningsprosjekter på Alzheimers sykdom fra Olav Thon Stiftelsen. Professor Ole A. Andreassen får støtte til et nasjonalt undervisningsrelatert forskingsprosjekt om psykiske lidelser og hjerte- og karsykdom.

Publisert 18. des. 2015 10:34

Forsker Sebastian Westermann ved Institutt for geofag kan glede seg over å ha fått midler i KLIMAFORSK programmet fra NFR til et prosjekt som tar mål å forbedre representasjon av permafrost i jordsystemmodeller. Forskerne ønsker å kople permafrost prosesser som blir studert i felt i mer globale modeller - her den norske NorESM modellen.

Publisert 18. des. 2015 08:47

Forskningsrådet og Kreftforeningen samarbeider for første gang om å dele ut biotekmidler til utviklingsprosjekter i tidlig fase. Nå har syv prosjekter blitt tildelt til sammen 56 millioner kroner. Og våre legemiddelkjemikere Elvar Viktorsson og Pål Rongved er meget sentrale i et av prosjektene!

Publisert 16. des. 2015 10:39

I forrige uke ble FNs klimatoppmøte i Paris avsluttet, og en avtale om CO2 reduksjon ble fattet. I kjølvannet av klimatoppmøtet har MNs nyhetsportal titan.uio.no intervjuet klimaforskere fra geo, ibv og kjemi om hva de mener om utfallet?, hva betydning vil det ha for deres forskning?, og utfordringer fremover? Les disse i artikkelen: Paris-avtalen: En seier for klimaforskningen

Publisert 9. des. 2015 16:40

Sven Wedemeyer er tildelt ERC Consolidator Grant, dette er et svært prestisjetungt stipend fra det europeiske forskningsrådet. Wedemeyer får totalt 2 millioner Euro, det vil si omtrent 20 millioner kroner.

Publisert 7. des. 2015 15:48

Institutt for geofag får støtte til tre prosjekter fra Fri prosjektstøtte / FRINATEK fra Forskningsrådet. Dette ble klart fredag 4. desember og innebærer støtte til to forskerprosjekter, samt støtte til et prosjekt i kategorien "Unge forskertalenter" til Mathew Domeier fra CEED - Senter for Jordens utvikling og dynamikk.

Publisert 3. des. 2015 13:52

Stipendiat Luc Girod fra Institutt for geofag fikk nylig prisen for beste paper på årets SMPR konferanse innen geomatikk, miljøovervåkning og satelittdata. Konferansen ble avholdt på University of Tehran, Iran i november. 

Publisert 20. nov. 2015 14:11

Utstyrt med tung klimakompetanse og nyervervet kunnskap om regional klimamodellering håper professor Frode Stordal og kolleger fra Naturhistorisk museum å bidra til at nedhuggingen av regnskogen stanser. Det haster, mener Stordal.