Aktuelle saker - Side 40

Publisert 5. mai 2015 13:25

Professor Bjørn Jamtveit, Institutt for geofag får ERC Advanced Grant frå European Research Council for prosjektet Disequilibrium metamorphism of stressed lithosphere (DIME). Eit hovedmål er å undersøkja korleis bergartane i lithosfæren (jordskorpa og det øvste laget av mantelen) vert omdanna ved tilførsel av fluider (væsker og gasser) i situasjonar der lithosfæren er utsett for mekaniske spenningar knytt til platetektonikk.

Publisert 23. apr. 2015 11:33

I går ble søkertallene fra Samordna opptak offentliggjort, og de viste at vårt 5-årige masterprogram i farmasi har en økning i antall søkere (med oss som førstevalg) på hele 32,7 %.

Publisert 20. apr. 2015 11:31

Det ærverdige Observatoriet ligger like ved Solli Plass i Oslo. Litt bortgjemt i dag, men på 1800-tallet var dette et av landets viktigste hus. Her ble Norge satt på kartet, med nøyaktig beregnet lengde- og breddegrad. Her fikk også landet riktig tid. Nå har huset fått en egen bok beregnet for barn, unge og interesserte voksne.

Publisert 7. apr. 2015 10:46

Er du eller kjenner du noen som er lærer i geofag på videregående skole? Studieåret 2015/16 tilbyr Institutt for geofag, UiO emnet Geofag: Etter- og videreutdanning for lærere –  Georessurser og miljø (GEO2930V). Emnet kan tas som videreutdanning eller som etterutdanning. Søknadsfrist er 1. august.

Publisert 27. mars 2015 12:06

Geoforskerne Olivier Galland og Caroline Sassier beskriver geotrail høydepunkt fra sin tur Andean Geotrail i den siste versjonen av Geo ExPro. På turen besøkte de (på sykkel) nasjonalparken The Torres del Paine i Patagonia, Chile.

Publisert 10. mars 2015 09:17

Glasiologer og andre forskere og studenter fra hele verden møttes i Kathmandu i Nepal første uke i mars 2015 på International Symposium on Glaciology in High Mountain Asia. PhD student Désirée Treichler fra Institutt for geofag deltok på det faglige programmet, og fikk pris for beste studentforedrag om hydrologiske konsekvenser av endringer i bremasse i høyfjells Asia.

Publisert 3. mars 2015 08:56

Han var litt sløv på videregående og begynte å kjøre drosje. Men så ble Terje Mjøs bitt av IT-basillen på UiO. Nå er han toppsjef i EVRY, Norges største IT-selskap.

Publisert 18. feb. 2015 09:11

Farmasøytisk institutt ved UiO legger ned det erfaringsbaserte masterstudiet i klinisk farmasi grunnet pengemangel. En trussel for pasientsikkerheten, mener overlege i Statens legemiddelverk.

Publisert 6. feb. 2015 14:42

Eit team på 11 geologar drog ut frå Longyearbyen i august 2014. Deira mål var Egdeøya i øygruppa Svalbard. Målet var å undersøkja ulike geologiske forhold i området. Teamet inkluderte ein nyleg tilsatt PhD og ein postdoc knytta til Trias Nord prosjektet. I tillegg var det med fleire meir erfarne vitenskapelig ansatte og samarbeidande partnarar frå so langt borte frå som Italia og USA. Oppgåvene til laget var fleire.

Publisert 8. jan. 2015 11:04

Etter flere forsøk får endelig farmasistudiet ved Universitetet i Oslo en egen studiering som vil tilbys ferdige kandidater og mastere i farmasi. Ringen er formgitt etter den gamle stiftelsesringen til Studentforeningen Veneficus. Nå kan ringen bestilles!

Publisert 6. jan. 2015 13:27

Den lokale arrangementskomitéen ved Institutt for teoretisk astrofysikk for Beyond ΛCDM-konferansen er klare for storfint besøk av verdens ledende forskere på universet i neste uke.

Publisert 28. nov. 2014 19:00

Tidligere i november holdt professor i hydrologi Lena M. Tallaksen en invitert "Leonardo Lecture" forelesning på konferansen HYPER-Droughs 2014 i regi av European Geosciences Union (EGU). Med en invitert forelesning hedres forskere for sin forskning innen hydrologi. I tillegg mottar forskeren et diplom.

Publisert 24. nov. 2014 10:51

Sjur Refsdal forutsa bruken av et mye anvendt astronomisk fenomen for 50 år siden. Nå har den første supernovaen hvor man på grunn av dette fenomenet kan observere flere bilder av den samme stjernen fått navnet hans.

Publisert 5. nov. 2014 13:46

Vi har utviklet et nytt nettbasert etter- og videreutdanningstilbud innen farmakognosi, og undervisningen starter opp i januar 2015.

Påmeldingsfristen er nå forlenget til 1. desember!

Publisert 24. okt. 2014 13:07

Senter for Jordens utvikling og dynamikk (CEED) hadde sin offisielle åpning av senterets nye lokaler i ZEB bygningen den 21. oktober. Åpningen ble gjort av senterleder professor Trond H. Torsvik. CEED og inviterte gjester kunne feire med champagne og kake at senteret nå er på plass i egne lokaler.

Publisert 13. okt. 2014 11:37

Professor Jon Ove Methlie Hagen ved Universitetet i Oslo, Institutt for geofag fikk Framkomiteens Nansenbelønning for 2014. Hagen som er glasiolog har forska på isbreer i en årrekke, og har gjennom sin forskning vært med på å gi meget viktige bidrag til å forstå hvordan breer og isdekker vil repsondere på framtidige klimaendringer. Prisen ble delt ut i Vitenskapsakademiet, 10. oktober.

Publisert 30. sep. 2014 11:00

Turen gikk vestover til Finse for de nye bachelorstudentene på Geofag: geologi, geofysikk og geografi etter studiestart august  2014. Ekskursjonen til Finse er ledd i emnet Naturegeografi og målet er å studerer landskap formet både av dagens kalde fjellklima, og prosesser  langt tilbake i den geologiske historien. 

Publisert 12. sep. 2014 12:53

Denne sommeren i juli og august hadde flere geofysikere en interessant sommerjobb i Arktis. Forskere fra flere forskningsinstitusjoner deltok i et tokt på forskningsskipet Haakon Mosby over flere uker for å kartlegge den geologiske strukturen i jordoverflaten under Barentshavet. I undersøkelsen deltok forskerne Alexander Minakov og Nina Lebedeva-Ivanova fra Senter for Jordens utvikling og dynamikk, UiO.

Publisert 22. juli 2014 13:01

Til høsten kommer boken Astronomi – en kosmisk reise skrevet av professor Øystein Elgarøy ved Institutt for teoretisk astrofysikk. Den skal brukes som ny pensumbok i emnet med samme navn, AST1010 – Astronomi – en kosmisk reise.