Jenter og teknologi Oslo 2024

Er du jente i videregående skole? Er du nysgjerrig på studier og karriere innen teknologi og realfag? Bli med på den store inspirasjonsdagen Jenter og teknologi 2024!

Kjemishow med to jenter i labfrakk og vernebriller i en røyksky.

Møt jenter som studerer teknologifag og kule damer som jobber i bransjen! Her får du høre om hvilke tanker de hadde da de skulle søke på studier, hvordan det er å være student, og om noen av mulighetene en teknologiutdanning gir deg innenfor arbeidslivet. 

I tillegg til programmet i storsalen er det makerspace i foajeen fra kl. 09 og i pausen, og mulighet til å snakke med studenter fra ulike teknologifag på stands.

Inspirasjonsdagen Jenter og teknologi er et samarbeid mellom OsloMet og Universitetet i Oslo, og støttet av NHO. Vi håper å inspirere jenter til å åpne øynene for mulighetene med studier innen teknologi og realfag.

Påmelding

Påmeldingsfrist: 7. februar 2024.

Program

Velkommen!

Sunniva Helene Dahlstrøm og Fatima Mehidi er studenter ved OsloMet, og vil lede oss gjennom dagen.

Kvinner og kunstig intelligens
Lillian Smestad

Kunstig intelligens er et verktøy med enormt potensiale, som vil endre måten vi lever livene våre på. Da har det mye å si hvem som koder! Hvis vi skal sørge for at alle nyter godt av utviklingen og bruken av kunstig intelligens, må også alle være med på utviklingsjobben.

Lillian jobber som Data Scientist i Inmeta Consulting. Her bygger hun løsninger for kunder ved bruk av kunstig intelligens. Lillian har blant annet vært med på TEDx og i FameLab konkurransen i vitenskapsformidling, og er kåret til en av Norges 50 ledende kvinner i tech i 2022.

Stereotypier og søsterskapet
Farhat Fazli

Farhat Fazli har studert Energi og Miljø i bygg-VVS ingeniør og jobber i dag som «teknisk prosjektleder» for HRP. Farhat så egentlig ikke for seg at hun skulle jobbe med teknologi. Da hun var yngre drømte hun om å bli journalist, men tilfeldigheter gjorde at hun er her i dag og skal snakke til dere om jobb, studier og søsterskap.

Hvorfor kvanteteknologi er det kuleste du kan drive med
Marianne Etzelmüller Bathen

Marianne har i alle år vært fascinert av ny teknologi og hvordan man kan lage elektroniske dingser på nye måter. Under studiene lærte hun hvordan man kan bygge dingser for datamaskiner, minne og solceller, nesten atom for atom. Nå jobber hun med kvanteteknologi, en helt ny type teknologi som utnytter de rareste egenskapene ved naturen til å lage raskere datamaskiner og sikker kommunikasjon. Marianne forteller om de nye mulighetene kvanteteknologien gir oss og om den nye studieretningen i kvanteteknologi ved studieprogrammet Fysikk og astronomi ved UiO.

Marianne Etzelmüller Bathen er fysiker og jobber som forsker og underviser ved Universitetet i Oslo. 

Musikkteknologi – skap fremtidens lydbilde
Tejaswinee Kelkar

Alle musikkinstrumenter har utviklet seg i henhold til datidens teknologisk utvikling - være det lær til trommene, metallarbeid til piano eller digital sampling. Nåtidens cutting edge finnes i blant annet musikk-AI, og sensor-utvikling hvor man kan interagere med teknologi gjennom bevegelse, puls, muskler, og mye mer. Musikkteknologi er et vindu å høre hverandre gjennom tidene, samtidig som den skaper et fingeravtrykk av hvordan det høres ut å være her nå.

Tejaswinee jobber som førsteamanuensis i musikkteknologi ved Universitetet i Oslo. Her underviser hun i motion capture og sound and music computing. Hun forsker på menneskelig oppfattelse av musikk gjennom teknologiske verktøy. Tejaswinee har blant annet jobbet som data scientist i Universal Music Norge, og er aktiv som vokalist og musiker som leker med ny teknologi i opptreden.

Panelsamtale:
Hva er det beste ved å jobbe med teknologi?  

11:20–12:15: Lunsj med makerspace

Vi spanderer en enkel lunsj, og det blir samtidig mulighet for å snakke med rollemodellene eller prøve deg på makerspace!

OBS: Ta med egen drikke!

Kjemishow
Veronica Killi, UiO

Hva er kjemi og fysikk? Et energifylt vitenshow med Veronica Killi

Møt noen av våre teknologistudenter

Camilla Thune Nyhagen studerer Astronomi ved UiO.
Som barn drømte Camilla om å bli astronaut (en plan hun ennå ikke har sluppet helt taket på). Inntil videre forsøker hun å finne svar på de store spørsmålene i Universet, blant annet ved å studere fjerne galakser ved hjelp av simuleringer. 

Thanh Thao Le studerer Informasjonssikkerhet ved UiO.
Thao startet med en bachelor i Robotikk og intelligente systemer, men fant etter hvert ut at det var sikkerhet hun likte best, og gikk derfor videre med det på master. På fritiden er hun veldig glad i å game (for tiden spiller hun mest TFT). Hun er dessuten veldig aktiv i foreningslivet på Institutt for informatikk, og har vært med i de fleste foreningene der, inkludert bokforeningen og foreningen Toastjærn.

Miriam Chaib tar master i anvendt datateknologi, nettskybaserte tjenester og operasjoner ved OsloMet.
Hun er interessert i alt innen teknologi, og synes det er kjempegøy å jobbe med digitale løsninger. Pådriveren er lykkerusen man får når koden kjører på første forsøk.

Mirna Jarovic går sisteåret bachelor Bioteknologi- og kjemiingeniør på OsloMet
Mirna gikk fra å være et idrettshode med primært kun én interesse; å kaste ball, til å bli et evig nysgjerrig realfagshode. For i grunnen er idrett og realfag ganske så likt! Som så mange andre 17-åringer la hun realfag – spesielt matematikk – for hat. I dag mener hun at det ikke er mer utfordrende enn mange andre ferdigheter som vi utvikler. Smart er ikke noe du er, det er noe du blir.
Men hva er egentlig en bioteknologi- og kjemiingeniør, og hvorfor er de viktige i dag og i fremtiden?

Studentene forteller om sine studievalg, studiehverdagen og gir sine råd til jenter som vurderer en teknologiutdanning. Det blir panel med god tid til å stille jentene de spørsmålene du lurer på. 

Kahoot med premie

Bli med på kahoot og vinn en kul premie!

Hei lærer!

Arrangementet er i skoletiden. Jentene kan selv melde seg på enkeltvis, eller du kan som lærer melde deg på med jentene i klassen din. Hvis dere trenger et alternativ for gutta, anbefaler vi dere å sjekke ut arrangementene Gutter og livsvitenskap og Gutter og utdanningsvitenskap, som går samtidig. Her er det spennende muligheter for hele klassen. 

Er du gutt og skal velge utdanning?

Da anbefaler vi ett av disse arrangementene, som går samtidig som jenter og teknologi:

Praktisk info:

Arrangementet er gratis.

Jenter og teknologi, Oslo, er støttet av NHO.

Emneord: teknologi, jenter, utdanning, utdanningsmesse, studievalg
Publisert 21. des. 2023 12:20 - Sist endra 16. apr. 2024 09:34