Referat fra møtet 12.03.2014

1) Interact

Knut Mørken fortalte om bakgrunnen for Interact. Hva er helheten vi skal fokusere på, hva skal kjennetegne en MN-utdanning, hva er MN sin merkevare på tvers av programmer? Fakultetet vil legge til rette for et godt læring- og studentmiljø. Vi må definere læringsmål for MN-utdanning, fra master, bachelor og til emnenivå. CSE skal være en merkevare for MN. Først skal det jobbes med masterprogrammer, deretter bachelorprogrammer og til slutt emner.

 

2) Eksamen på samme dag

I følge eksamensreglementet er det tillatt å ha to eksamener samme dag.  Finnes det retningslinjer for oppsetning av eksamener i felles obligatoriske fag? Pleier instituttene å aktivt prøve å unngå at  eksamener i obligatoriske fag som tas samme semester ikke faller på samme dag?  Eksempelet på studieretningen biokjemi på bachelorprogrammet i "Molekylærbiologi og biologisk kjemi" der de før jul hadde to 4  timers eksamen på samme dag, et kjemi-emne og et molekylærbiologi-emne. Eksamen var i  samme lokale, men det var kun en halv time mellom de to eksamene.  Mulig dette har skjedd pga. dårlig kommunikasjon mellom instituttene,  men det er ganske slitsomt for studentene.

Øystein Bergkvam fra fakultetet svarte på spørsmålene. Plan for eksamen sendes ut på "høring" til instituttene. Det var ingen tilbakemelding i dette tilfellet på at tidspunktene som var foreslått ikke var optimale. Fakultetet fikk vite fra en student i begynnelsen av november 2013 at eksamen i to obligatoriske emner var på samme dag, da var det for sent å gjøre noe med. Det er uheldig at dette skjer, men fakultetet er avhengig av at instituttene følger med på om det er noen uheldige tider når forslaget sendes ut.

 

3) Masterkarakterer

Vil instituttene enklere kunne gjøre en helhetlig  vurdering i forhold til opptak av PhD. kandidater, eller hvor rigid karaktergrensa på B skal være. Vil også vite begrunnelser bak enkelte  avgjørelser.

Hanne Sølna fra fakultetet informerte om bakgrunnen for det nye masterkaraktersystemet. Fra 1. april 2014 skal alle som leverer en masteroppgave få karakter etter det nye systemet. 7 .februar 2014 ble det sendt ut informasjon om dette til masterstudenter som etter planen skal være ferdig våren 2014.  MNSU etterlyser fortsatt informasjon og påpeker at også de som ikke blir ferdig våren 2014 burde vært informert. Hanne tar dette videre til STUA-møte. Studentene er bekymret for at de med nytt karaktersystem blir utkonkurrert av de med gammelt ved opptak til PhD eller i jobbsøking.

Karakter B på masteroppgaven er et krav for opptak til PhD, men søkere som har C kan i ansettelsesprosessen legge ved en uttalelse fra veileder hvor vedkommende kan si noe om egnethet for PhD. Ved sensur av masteroppgaven skal det ligge ved en beskrivelse av hvor relevant oppgaven er for forskning. Ved ansettelse vil man vurdere C på oppgaven dersom veileder fremmer kandidaten. Det vil bli laget en beskrivelse til arbeidsgivere om det nye karaktersystemet og bakgrunnen for dette. Det blir også laget en ny vitnemålsmal hvor det nye systemet blir beskrevet.

 

3) Forhåndspåmelding av fag

Det er problemer hos noen av programmene som går på tvers av institutter, hvor studenter ikke blir automatisk påmeldt til  obligatoriske emner, og ikke blir prioritert i disse emnene.  Et konkret eksempel er studieretningen biokjemi i bachelorprogrammet "Molekylærbiologi og biologisk kjemi" ved Institutt for biovitenskap. Studentene der blir ikke tatt opp automatisk på obligatoriske kjemiemner, og får beskjed om at  de må melde seg opp når emnet blir tilgjengelig for enkeltemnestudenter.

Anne-Lise S. Hansen på MN-fakultetet og Agnethe Salvesen på Institutt for biovitenskap er på saken, og det er klart at dette ikke er i tråd med avtale om at programstudenter de tre første semestrene skal forhåndspåmeldes til obligatoriske eller sterkt anbefalte programemner. Instituttet tar tak i dette i forhold til biokjemi. De resterende emner ved instituttets programmer forhåndspåmeldes, slik retningslinjene tilsier. Det ble understreket hvor viktig det er at program som har retninger eller emner på tvers av institutter ikke faller mellom to stoler når det gjelder oppfølging av programstudenter.

 

4) Vektersaken

MNSU mener det fremdeles ikke er funnet noen tilfredsstillende løsning på vekterproblemet. De fleste fagutvalgene befinner seg på spesialbygg, og må derfor nesten alltid ha vektere på alle arrangementer. Kan det skilles mellom arrangementer med alkohol (fester o.l) og de uten (fagrelatert) for å gjøre det lettere?

Retningslinjene som er vedtatt kan vi ikke gjøre noe med, med fakultetet ønsker som MNSU at kriterier til krav for vaktfold blir tydelig på en nettside slik at foreninger vet hva de kan forvente. Spørsmål som kom opp var om man kan skille mellom faglige og sosiale arrangementer, og det ble referert til eksamenskollokvien til Fysisk fagutvalg som krevde vektere. Unni Bingen fra fakultetet inviteres til neste møte 10. april for å gå gjennom det vi trenger å avklare. Hun prøver også å få med noen fra Eiendomsavdelingen slik at vi får en dialog.

 

5) Diverse info om aktuelle saker v/ dekan Solveig Kristensen

Informasjon om igangsatte prosesser:

- Studiekvalitetsrutiner

- Karaktersetting av masteroppgaver

- Internasjonalisering/studentutveksling

- Mulige nye studieprogrammer

- Utdanningsledelse ved fakultetet

- Lektorprogrammet i realfag

- Skolefaglig satsing

 

6) Eventuelt

Ingen saker til eventuelt.

 

 

 

Publisert 28. mars 2014 17:36 - Sist endra 28. mars 2014 17:36