Møte i ph.d.-programrådet 09.02.2018

Tid: 13.00-14.30

Sted: Fysikkbygningen, Fakultetsstyrerom (V349)

Til stede:

Petter Nielsen (IFI), Helge Balk (FI), Hans Brodersen (MI), Mats Carlsson (ITA), Tor Gjøen (FAI), Marianne Bathen (ph.d.-representant, FI), Frøydis Sved Skottvoll (ph.d.-representant (vara), KI), Brita Stedje (NHM), Josef Noll (ITS), Pål Erik Isachsen (GEO), Anna V. B. Mazzarella (IBV), Anna Clarissa Gärtner (KI), Finn-Eirik Johansen (forskningsdekan), Jean-Raphäel Martinez (FakAdm), Natalia Utkina (FakAdm), Stian Engen (FakAdm)

Forfall:

Martin Helsø (ph.d.-representant, MI), Kristian Prydz (IBV), Henning Dypvik (GEO), Harald Walderhaug (KI) 

Referat fra forrige møte: 

 

Saker fra Fakultetet

1.Den periodiske evalueringen av ph.d.-programmet ved SV

SV har i 2016 gjennomført en intern evaluering og en ekstern evaluering som til sammen utgjør den periodiske evalueringen: http://www.sv.uio.no/forskning/phd/kvalitetssystemet/periodisk-evaluering-2016.html

Mari Corell, ph.d.-rådgiver ved SV, oppsummerte arbeidet med begge evalueringer (mandat, grunnlagsmateriale for evalueringene, sammensetning av komiteen, rapporten og hvordan disse ble fulgt opp). 

 

2.Nasjonal forskerutdanningskonferanse 13.-14. juni 2018, UiO

Finn-Eirik orienterte om det foreløpige innholdet i kommende nasjonal forskerutdanningskonferanse. Hovedtema blir karriereutvikling. Målgruppen for konferansen er administrative og faglige som jobber med forskerutdanningsprogrammene. Konferanse er også åpen for ph.d.-kandidater. 

 

3.Kandidatundersøkelse

Det kom frem nye, gode innspill på form, innhold og uklarheter ved ordleggingen i spørsmålene. Det stilles også spørsmål til om tilliten til anonyme spørreundersøkelser er ødelagt etter innsynsbegjæringen på ARK-undersøkelsen. Alternativer til spørreundersøkelse ble foreslått (fokusgrupper), men nettbasert undersøkelse ble vedtatt som foretrukket metode. 

 

4.Nettsider for ph.d.-programrådet

Fakultetet introduserte nye nettsider for ph.d.-programrådet.

Nettsidene vil bli tatt aktivt i bruk for å formidle møte- og seminardatoer, agendaer samt referat. Medlemmer vil bli opplyst om oppdatering per mail. Det er innført et eget punkt på agendaen for saker som ph.d.-representantene måtte ønske å ta opp.

 

Saker fra ph.d.-representanter

 

Saker fra ph.d.-utvalgsledere

1. ITS v/Josef Noll

Fakultetet er meget strikt på TOEFL test, og har satt mål på 6,5. I våre øyne må engelsk kunnskap vurderes mot den vitenskapelige kvalifikasjonen for å skrive paper. Det må være viktigere å kunne vise til en publikasjonsliste med paper og bokartikler enn en "muntlig engelsk på 6,0"? Vi hos ITS ønsker gjerne en forklaring hvorfor publikasjonslisten er ikke høyere verdsatt enn TOEFL testen?

  • Engelskkravene for opptak til ph.d.-programmet er innført for å sikre et minimum av engelskkunnskap slik at alle ph.d.-kandidatene kan kommunisere med kolleger og formidle forskningen sin. Kravene har tidligere vært diskutert og ble enstemmig støttet i programrådet. Kravet for opptak til ph.d.-programmet ligger per dags dato lavere enn opptak til mastergradsprogrammet (IELTS: 7,5; TOEFL: 108).

Hva mener vi med teknologisk bakgrunn for søkere? Hos ITS har vi godkjent en person fra UMB, som vi mener har rett kunnskap. Men vi ser at en "Master i ..." betyr ikke nødvendig at personen har godt nok teknologisk forståelse. På en annen måte er ikke alle systemaspekter slik at man trenger teknologer.

  • Fakultetet krever at nivået på kandidatene tilsvarer en mastergrad. De faglige rammene/kvalifikasjonene til kandidatene bestemmes av enhetene selv.

Institutt for Teknologisystemer (ITS) forsker på systemaspekter, som betyr høyere "technology readiness level" (TRL). Vi ønsker gjerne å innføre krav i PhD prosjektbeskrivelsen om a) Expected Impact with respect to science, technology and society and b) Consideration of ethical aspects.

  • Minimumskravene til prosjektbeskrivelse er beskrevet MNs utfyllende regler § 5.1.6.2 (https://www.mn.uio.no/forskning/phd/regelverk/utfyllende-regler.html). Instituttene står fritt til å inkorporere krav om beskrivelse av impact og etiske refleksjoner rundt forskningen. Om disse kravene skal inn i Fakultetets utfyllende regler må saken drøftes i ph.d.-programrådet. 

 

Eventuelt

 

Publisert 9. feb. 2018 11:00 - Sist endra 19. feb. 2018 14:45