Møte i Studieutvalget 6. mars 2015

Saksliste:

Sak Tema Sakspapirer
1 - Programrevisjon - InterAct
- Tidslinjen med diskusjon om fremdrift
- Seminar 16. mars

Solveig innledet med at det er kommet mange innspill på tidslinjen som Ragnhild har skissert, som mange mener er for stramt. Utfordringene med eksisterende tidsperspektiv som ble nevnt er:

  • Samspillet mellom bachelor og mastergrader - Mye arbeid gjenstår her
  • Samhandling mellom instituttene, spesielt med hensyn til deling av emner
  • Studieadministrasjonen har gitt tydelig tilbakemelding om at tidsperspektivet er for stramt
  • En får ikke tatt ut potensialet fra parallelle prosesser som kan gi verdifulle råd og feedback
  • Markedsføringshensyn

På grunnlag av dette er det nå utarbeidet to alternative løsningsforslag til videre tidsplan. Alt ser ut til å peke på alternativ 2; en forskyvning av lansering av reviderte bachelorprogrammene til høsten 2017. Det er Studieutvalget som må ta endelig avgjørelse til utsettelsen. Innspill:

  • Klok avgjørelse, men viktig å holde momentum oppe.
  • En må opprettholde opprinnelig plan, og heller la studieadministrasjonen "catche" opp.
  • En utsettelse vil kunne ta ut mer potensiale ut av ønskede endringer.
  • Ikke kapasitet til å gjennomføre doble studieløp som alternativ 1 foreslår.
  • Lei prosessen, men enkelte endringer, som undervisningsmetoder, kan gjennomføres med det samme.
  • Fordel at instituttene får mer tid til Bachelor-Masterprosessen. Trykket bør opprettholdes og heller avsluttes tidligere.
  • Ikke alt i prosessen som krever mer tid, noe kan sies å være en naturlig utvikling. Den må fortsette som før.
  • Viktig at avgjørelsen tas nå!

Solveig presiserte to ting. 1) Vi kan implementere ting på emnenivå allerede nå. 2) Vi trenger ikke levere inn endringer i siste liten, men heller melde endringene inn til UiO i god tid. I tillegg må enkelte institutter ta et steg tilbake i prosessen for å bedre kvaliteten, ta ut potensialet som ligger i muligheten for økt samarbeid. Avslutningsvis sa Solveig at hun håper på økt studiekvalitet som følge av lanseringsutsettelsen til 2017.

Seminaret den 16. mars går som planlagt. Formålet er erfaringsdeling mellom instituttene. Opplegget for dagen er enda ikke klart, men det er lagt opp til en hel dag inkludert middag på Hotel Bristol. Innspill til opplegget ble kort diskutert. Knut informerte om at det er viktig å involvere studieadministrative og dra dem inn i prosessen nå. Representanter fra studieadministrasjonen fra hvert institutt vil derfor også bli inkludert i målgruppen for seminaret. I tillegg planlegges et utvidet Studieutvalgsmøte med studieadministrative fra alle instituttene. Yvonne la til at det er viktig å diskutere de forskjellige tidsfristene som de studieadministrative må forholde seg på de ulike nivåene på det utvidede møtet.

Alternative tidsplaner reviderte studieprogram
2 - Revidert masterreglementet

Øystein Bergkvam (eksamensansvarlig) informerte om utkastet til nytt masterreglement som hans gruppe ser seg fornøyd med. Prosessen har vært lang og et grundig arbeid er utført etter høringsrunden. Innspill til det nye forslaget til masterreglementet var:

  • hvert institutt må selv avgjøre om de ønsker å tilby deltidsstudium
  • Instituttene må skape felles rutiner i samarbeid med fakultetet
  • Diskusjon om hvordan veiingen er mellom muntlig og skriftlig eksamen. Faglig vurdering.

Solveig minnet til slutt om at dette er et aktivt reglement som kan og bør endres utifra erfaringer.

 

Masterreglementet

3 : Mistanke om fusk - programstudenter ved andre enheter enn emneeierenhet.

Dag la frem temaet sammen med Anne-Lise. Mistanke om fusk oppstår på et emne og kan angå programstudent som tilhører annet institutt enn emneeierenhet. Det er mulig at ved overgangen fra videregående skole til universitetsstudier blir skillet mellom samarbeid og krav til egenforståelse utydelig. Konkret ble høsten situasjon på emnet INF1100 hvor flere studenter er mistenkt for fusk med reaksjon annullering av forsøk og ett semesters utestengelse. Det synes som om antall fuskesaker øker, men det kan også skyldes bedre verktøy for å oppdage fusk (eks. Devilry). Mulige tiltak for å redusere utbredelsen av fusk ble diskutert. Det har vært samtale om saken med Forvei og Studentombudet. Et fremtidig tiltak er at temaet blir tatt opp på programseminarene. Det er også ønskelig at instituttene viser studentene mer tydelig en fellesforståelse av hva fusk er, og hvor skillet går mellom samarbeid og fusk. Følgende innspill ble lagt frem:

  • Viktig med felles retningslinjer, også på tvers av instituttene, i forhold til fusk.
  • Kan e-læringsmodul lages som omhandler fusk?
  • Viktig å ha fokus på holdninger rundt teamet fusk.

Solveig avsluttet diskusjonen med å minne på at fakultetet ønsker å fostre en samarbeidskultur.

Årsrapport fra studentombudet (pdf)

Dags presentasjon

Eventuelt Anne-Lise informerte om at dersom instituttene planlegger store programendringer som skal implementeres i 2016, må de komme med endringene nå.  
Publisert 19. mars 2015 14:45 - Sist endra 19. mars 2015 14:45