STUT/STUA-møte 4. november 2016

Til stede: Solveig Kristensen (MN), Knut Martin Mørken (MN), Tom Andersen (IBV), Kristian Prydz (IBV), Dag Langmyhr (IFI), Jaan Erik Roots (KI), Tom Lindstrøm (MI), Hege S. Christensen (FAI), Annik Myhre (Geo), Frode Hansen (ITA), Stian Løvold (UNIK), Hanne Sølna (MN), Cathrine Tellefsen (MN), Ragnhild Kobro Runde (IFI, MN), Morten Østigard (studentrepresentant), Anja Marie Aardal (studentrepresentant), Kirsti Ales Dalseth (KI), Helena Båserud Mathisen (MN), Annika Rigenholt (MI), Karl Johan Ullavik Bakken (Geo), Katrine Langvad Stensløkken (FI), Grete Stavik-Døvle (FI), Kristin Broch-Eliassen (IFI), Mari Helén Varøy (IFI), Mari Saua Svalastog (SFE), Kristin Johanne Grasmo, Anne-Lise Siljeholm Hansen (MN), Anne Aaen-Stockdale (MN), Tone Skramstad (MN) og Ellen Grøholt (MN)

Saksliste
Sak Tema  Sakspapirer
1 – Studiedekan orienterer

Fysisk institutt og MN har fått sitt første senter for fremragende utdanning (SFU). Centre for Computing in Science Education (CCSE) ble denne uken tildelt SFU-status fra NOKUT. Gratulerer!

iGEM laget fikk gullmedalje i Boston! iGEM-laget er et tverrfaglig lag på tvers av instituttgrenser med veiledning fra IBV. 

Det er sendt epost til de relevante institutter ang. videre Bjørknes-samarbeid og om det er mulig etter innføring av de nye programmene.

Nettsidene for de nye programmene er publisert, men vi jobber fortsatt videre med og gjør justeringer for at de skal bli enda bedre.  

 
2 – Masterporteføljen

Se vedlagte presentasjoner. Under følger noen hovedpunkter for hvert institutt. 

Institutt for biovitenskap 

  • ett masterprogram med 7 studieretninger. 
  • samarbeidet med NHM på studieretningen "Biomangfold og systematikk" avhenger også av NABIS (Nordic Master). Antagelig vil studieretningen eksistere uavhengig av skjebnen til NABIS. Viktig å få på plass en avtale med NHM om ressurser til denne studieretningen med de forpliktelser dette innebærer (robusthet og langsiktighet).
  • det må fortsatt gås opp noen veier i forhold til tverrfaglighet for eksempel fra biokjemi på kjemi til molekylærbiologi og vice versa.

Fysisk institutt

  • ELITE
  • Fysikk med 6 studieretninger. Bevisst valg at studieretning med medisinsk fysikk i motsetning til ELITE som har medisinsk teknologi. Opptakskrav ok, og arbeides nå videre med innhold. 
  • Computational Physics. Geofag har nylig blitt lagt til som studieretning. Rettelse i forhold til lysark - studieretningen skal kun hete "matematikk og risikoanalyse", ikke finans. Opptakskravene begynner å falle mer på plass, men fortsatt ikke helt klart. Det ser ut til å bli fire studieretninger med felles opptakskrav og fire med litt mer spesifikke krav. Det er i denne sammenheng viktig at studentene faglig kvalifiserer til å ta emner på master ved mindre strenge opptakskrav. 

Institutt for geofag

  • Ett program med 10 studieretninger
  • Programmet skal hete geofag, ikke geovitenskap
  • Tilsvarende som fysikk over, ønsker geofag seg mer muligheter for å ta opp tverrfaglig f.eks. kjemikere og biologer. 

Institutt for informatikk

  • To engelsk/norske programmer; Informatikk: programmering og systemadministrasjon og Informatikk: robotikk og intelligente systemer. 
  • Tre norske programmer; Informatikk: digital økonomi og ledelse, Informatikk: språkteknologi og Informatikk: design, bruk, interaksjon
  • NSA - usikkerhet mot HIOA, men man viderefører samarbeidet inntil videre. 
  • SFE - uavklart hva som skjer mot TIK, så programmet videreføres i sin nåværende form inntil videre. På sikt blir det nok endringer. 

Kjemisk institutt

  • Kjemiprogrammet skal Kjemi og biologisk kjemi, ikke biokjemi
  • Samme utfordringer som hos IBV og geo i forhold til opptak og tverrfaglighet.

Matematisk institutt

  • Programmene er i stor grad videreføring av eksisterende programmer, men instituttet har jobbet for å gjøre opptakskravene ryddigere. 
  • Vurderer navneendring for programmet Modellering og dataanalyse. 
  • Data Science - studenter fra studieretningen "statistikk pg biologi" kan kvalifisere, men ikke studenter fra biovitenskap. Diskusjon om det burde åpnes mer for informatikkstudenter - MI og IFI må i så fall i dialog om dette. Planen er å pilotere med ca 10 studieplasser, da studentgrunnlaget foreløpig ikke er stort. 

Institutt for teoretisk astrofysikk

  • Et program - ingen studieretninger. Vanskelig å kvalifisere fra andre programmer en FAM/FA, da det kreves mange astroemner. 

Technology systems/UNIK

  • Må gi signal i løpet av november om de ønsker å gå videre med initiativet Bærekraftige energisystemer. Tidligst fra høsten 2019. Det må også indikeres hvor studieplassene skal komme fra. 

Instituttene må alle sørge for at masteropptakskrav ikke blokkerer utviklingssemester samt mulighet for tverrfaglighet. 

Presentasjon Solveig

Presentasjon FI

3 – Arbeidsprosess for å utarbeide nettsider for masterprogrammene ved Tone Skramstad og Knut Mørken

Når det gjelder LUB'ene så er det mye bra og dette skal gås igjennom av Knut, Tone og Ragnhild. De gir tilbakemelding på f.eks. nivåinndeling mellom bachelor og master.

Kladdemapper for masterprogrammene blir først opprettet når masterporteføljen er endelig. Nettsidene må fungere både for 19-åringene som orientere seg mot et 5-årig løp samtidig som de kommuniserer godt til interne og eksterne mastersøkere. Ønsker enhetlig innhold på masterprogrammene også, men vi må få til en bedre prosess enn på bachelor. 

Det skal også gjøres et kartleggingsarbeid for emnebeskrivelser av masteroppgaven og hvordan vi skal gjøre dette. 

 

 

Publisert 14. nov. 2016 09:49 - Sist endra 14. nov. 2016 15:45