Møte i Studieutvalget 23. nov. 2016

Til stede: Solveig Kristensen (MN), Annik Myhre (Geo), Hege S. Christensen (FAI), Knut Martin Mørken (MN), Hanne Sølna (MN), Tom Lindstrøm (MI), Yvonne Halle (MN), Tom Andersen (IBV), Kristian Prydz (IBV), Frode Hansen (ITA), Morten Østigard (studentrepresentant), Dag Langmyhr (IFI), Jaan Erik Roots (Kjemisk institutt), Stian Løvold (UNIK), Eli Olaug Hole (Fysisk institutt), Anja Marie Aardal (studentrepresentant), Andreas Tandberg (MN, referent). 
 
Fravær: Christin Borge (MN)

Saksliste

Sak

Tema

Sakspapirer

1 – Studiesekan orienterer

Solveig Kristensen var torsdag 17/11 og fredag 18/11 på fellesmøte for NRT (Nasjonalt råd for teknologisk utdanning) og NFR (Norges forskningsråd). Møtet handlet om innovasjon og innebar bl.a. en befaring på NMBU. NRT og Det nasjonale fakultetsmøte for realfag (NFmR) blir nå samlet til ett UHR-utvalg. Roger Midtstraum (NTNU) blir leder for dette utvalget og Solveig blir nestleder. Se presentasjon fra fellesmøtet i margen

Solveig var på UNIS mandag og tirsdag denne uken sammen med Morten Dæhlen, Yvonne Halle og instituttlederne på IBV, Geo og FI. Hensikten med møtet var å diskutere MNs samarbeid med UNIS. De tre ovennevnte instituttene har gjort en god jobb med å inkorporere UNIS-emner i utviklingssemsterne, og dette er mye av grunnen til at samarbeidet med UNIS nå går så bra. Yvonne skriver en rapport fra turen som vi sender ut til utdanningslederne. 

NRT/NFR

2 – Masterporteføljen

Dette er en oppfølgingssak fra forrige STUT-møte:

Vi har bedt om at utdanningslederne gjør rede for masterprogrammer ved sitt institutt med hensyn på: 

  • Hvilke bachelorprogram som kvalifiserer inn i de ulike studieretningene. Eventuelt med tilleggskrav.
  • Hvorvidt opptakskrav til masterprogrammet medfører blokkering av utviklingssemesteret. Studieadministrasjonene ved instituttene ble i forrige uke bedt om å gjennomgå dette.
  • Hvorvidt masterprogrammer som er faglig beslektet og som rekrutterer fra samme bachelorprogram, ikke har for divergerende opptakskrav.

IBV: IBVs 7 studieretninger rekrutterer i stor grad fra eget BA-program. Det er særskilte opptakskrav per studieretning (se presentasjon i høyre marg). IBV opererer med en generell beskrivelse i sine opptakskrav: “IBV kan ta inn studenter med annen realfagsbakgrunn så lenge det er avtale med veileder.” Dette er en problematisk formulering som ikke harmonerer med idealet om tverrfaglighet. Vi diskuterer saken videre på neste møte. Ev. kan iBV her vurdere gjennomføringskrav som alternativ til opptakskrav. IBV har utviklingssemester i 6. Semester. Det ble stilt spørsmål ved hvorvidt man kan sette en forsinket frist for søking til masterprogram for studenter som er utenlands. Her finnes det en vedtatt frist. Vi sjekker opp saken og kommer tilbake med denne fristen til neste møte.

FI: Vi har allerede gjennomgått FIs masterprogram på forrige møte, men tok opp igjen spørsmålet om et "åpent" masterprogram uten opptakskrav, som FI etterlyste på forrige STUT-møte. Tanken bak et slikt studieprogram er å sikre en åpning for tverrfaglighet uten å stenge med opptakskrav. Solveig kommenterte at vi også skal se på ulike alternativer på hvert program for å tilrettelegge for tverrfaglighet. Det ble vedtatt på møtet at utdanningsutvalget støtter FIs avgjørelse om en tiende studieretning "Bioinformatics" på masterprogrammet Computational Science.

IFI: Masterprogrammet Innovasjon og entreprenørskap er under omlegging, men videreføres inntil videre hos IFI. IFI velger utelukkende generiske betegnelser istedenfor emnekoder på sine opptakskrav: “20 sp programmering”. Se detaljerte opptakskrav i presentasjonen til høyre. IFI ønsker norsk og engelsk for alle program bortsett fra Nettverk- og systemadministrasjon (engelsk). UNIK må melde fra om de ønsker andre opptakskrav til robotikk- og kybernetikk-emnene som går der. Innovasjon og entreprenørskap-masteren opererer med opptakskravet "80 sp teknologi|realfag". Her bør det spesifiseres hva "realfag" er. Det ble kommentert at IFI bør ha en strategi for hvordan de håndterer robot-søknader til sine studieprogram. Et annet spørsmål som kom opp, var hvorvidt UNIK/TS kan ha studieretninger på bare norsk innenfor, eksempelvis, et studieprogram ved IFI som er på engelsk/norsk. Dette må studieutvalget se nærmere på når denne problemstillingen ev. blir aktuell.

KI: MENA-programmet rekrutterer først og fremst fra egen BA. BA-studenter fra Kjemi og biokjemi-programmet må ta FYS1120 i 6. semester for å komme inn på MENA-programmet. Det ble stilt spørsmål ved om FYS1120 i stedet kan ligge som gjennomføringskrav i MENA-masteren. Kjemi og biokjemi-programmet har 7 studretninger med særskilte opptakskrav/gjennomføringskrav. Se detaljer i KIs presentasjon til høyre.

MI: MI har 4 studieprogram på master-nivå, der 2 av programmene har studieretninger. Navnet på programmet "Modellering og dataanalyse" er foreslått endret til "Stokastisk modellering, statistikk og risikoanalyse". Navnet på studieretningen "Statistikk og dataanalyse" er endret til "Statistikk". Utdanningsleder ved MI, Tom Lindstrøm, går i dialog med Institutt for Geofag om Mekanikk-programmet. Det kom forslag om at masterprogrammet Data Science, om det rekrutterer dårlig, ev. kan bli en studieretning innenfor programmet Stokastisk modellering, statistikk og risikoanalyse.

UNIK: Direktør ved UNIK, Stian Løvold, lanserte ideen om et tverrfaglig master-program "Bærekraftige energisystemer" som ev. kan bli et samarbeid med MENA, IFI og eventuelt andre. Tanken er å opprette et tverrfaglig masterprogram innen energiområdet, som er et område UiO satser veldig på. Det ble avslutningsvis kommentert at enkelte ansatte kan oppfatte et eventuelt nytt UNIK-program som konkurrerende heller enn komplimenterende til de eksisterende studieprogrammene ved MN. Dette er et aspekt vi vil være oppmerksomme på.

Opptakskrav MA – IBV

Opptakskrav MA – IFI

Opptakskrav MA – KI

 

 

 

Publisert 29. nov. 2016 16:07 - Sist endra 25. okt. 2019 10:43