STUT-møte 3. april 2019

Til stede: Knut Martin Mørken, Jan Erik Roots, Øyvind KureArnt Inge VistnesKristian PrydzJon Ove Methlie Hagen, Cathrine Wahlstrøm Tellefsen, Øystein Bergkvam, Anne-Lise Siljeholm Hansen, Didrik Kruse, Julie Eldøy, Yvonne Halle, Kjetil Bråthen, Ina, Hodnebrug, Hanne Sølna og Petter Brønstad (referent).

Fravær: Gro Smistad, Kristian RanestadStein KaartvedtRagnhild Kobro Runde, Mari Stamrud

Sak

Tema

Sakspapirer

1 –  120 studiepoengregelen:

120 sp-regelen sier  at "... Studenter med 120 studiepoeng eller mer kan imidlertid følge undervisning og gå opp til eksamen i de emner fakultetet tilbyr uten å fylle kravene til forkunnskaper …”. Det har vært en høring rundt dette blant de studieadministrative og en del  mener denne regelen bør fjernes.

Øystein Bergkvam fra MN utdyper:  En student med 120 studiepoeng i informatikk kan f.eks. melde seg opp i KJM1111 Organisk kjemi I uten å ha tilstrekkelig forkunnskaper innen laboratoriearbeid. Dette skaper problemer for gjennomføring av lab.-øvelser særlig med tanke på HMS. Kjemi foreslår derfor at regelen faller bort. Etter høringsrunde blant studiekonsulenter, var det IFI som ville beholde regelen og IBV støttet IFI. 

MNSU opplyser at de ønsker å beholde regelen for å ha en fleksibilitet f.eks. ved stryk for å unngå forsinkelser i studiet. Så lenge emner ikke tilbys både høst og vår er dette problematisk å fjerne denne muligheten.

Knut: Forholdet mellom "obligatoriske" og "anbefalte" forkunnskaper er litt uklart, med unntak av de som har å gjøre med lab.-øvelser. En formulering som "dette emnet er ikke omfattet av 120-studiepoengregelen" kan være en løsning for de emnene med laboratorieundervisning. Bevisstheten rundt bruk av "anbefalte" og "obligatoriske" forkunnskaper bør økes og gjenspeile den faktiske betydningen av forkunnskapene.

1) Vi må se på formuleringer i emnepresentasjonene der 120 sp regelen ikke skal gjelde.

2) Mulighet for unntak fra 120 sp regelen for enkelte emner må inn i regelverket.

 
2 – Orienteringer ved Knut

MNT-konferansen i Tromsø. Cathrine og Knut var der, statsråd Nybø skulle vært til stede. Nybø kommer til UiO om en uke for å snakke om utveksling. Arbeidsliv, utvikling og utveksling er tema myndighetene er opptatte av. Christian Jørgensen (UiB), hadde et godt foredrag om karaktersetting som satt på spissen,var et argument for å fjerne A–F til fordel for ikke bestått/bestått/bestått med glans. "Forfriskende innspill". MN bør invitere ham til å snakke om dette temaet.

Cathrine: Det er blitt publisert nye utkast til læreplaner i naturfag og matematikk (18. mars). Ny innspillsrunde nå, Kan gjøres direkte gjennom Udirs sider. UiO v/universitetsdirektøren vil sende samlet innspill, og fristen for innspill fra enhetene til Cathrine er 16. mai.

Om Lied-utvalget kontra fagfornyelsen. Førstnevnte ser på strukturelle krav til videregående opplæring (studieforberedte elever).

Hanne: UiO har gjennomført undersøkelser knyttet til informasjon om utveksling, deriblant en brukerundersøkelse hos studenter. På bakgrunn av dette har UiO sendt fakultetene en bestilling av gjennomgang av studieprogrammenes utvekslingssider. Fakultetet vil i løpet av torsdag (4. april) videresende denne bestillingen til instituttene.

Merittering: Utdanning vil i større grad være et kriterium ved tilsetting av førsteamanuensis og for opprykk til professor. Nye regler vil sannsynligvis gjelde fra 1. september.

 
3 – Nasjonalt finansieringssystem og intern fordelingsmodell: hvordan penger og utdanning henger sammen, ved Per Heitmann, seniorrådgiver innenfor virksomhetsstyring og økonomistyring, UiO sentralt

Finansieringssystem med vekt på utdanning. UiO har inntekter på ca. 8 mrd årlig. Ca. 70 % i basismidler, resten basert på resultater oppnådd i åtte indikatorer. 

Det er viktig å skille på inntekter og utgifter her, som ellers. Det er stor "disponeringsfrihet" for fakultetene innenfor de retningslinjene og politiske føringene som gjelder. 

UiOs fordelingsmodell ble presentert.

Den ble bl.a. omtalt som "[en] teknisk videreføring av kravene om studiepoengsproduksjon", som ble innført i år 2000.

Nasjonalt finansieringssystem og intern fordelingsmodell
4 – Instituttkvarteret (utgikk)    

 

Publisert 2. apr. 2019 12:36 - Sist endra 8. sep. 2023 12:49