STUT-møte 28. august 2019

Til stede: Knut Mørken (studiedekan), Arnt Inge Vistnes (fysikk), Kristian Ranestad (matematikk), Gro Smistad (farmasi), Stein Kaartvedt (IBV), Didrick Kruse (studentrepresentant), Øivind Kure (ITS), Kristian Prydz (IBV), Ragnhild Kobro Runde (IFI), Karianne Staalesen (geofag), Julie Eldøy (studentrepresentant), Steven Ray Wilson (kjemi), Karianne Staalesen (geofag), Andreas Tandberg (MN, referent) Hanne Sølna (MN)

Fraværende: Frode Hansen (astro)

Sak

Tema

Sakspapirer

Orienteringer - 

studiedekan

  • MNs dekanat skal 29/8 besøke ledelsen ved Fakultet for naturvitenskap ved NTNU. Her skal MN/NTNU diskutere endringen i forskriften om ansettelse og opprykk i undervisnings- og forskerstillinger.
  • Markussen-utvalget levert i juni i år utredningen "Lærekraftig utvikling – Livslang læring for omstilling og konkurranseevne". Dekan på UV, Sten Ludvigsen, leder UiOs høringsgruppe, og gruppa jobber for tiden med å lage et høringssvar på utredningen.
Sak 2: Studiestart

Ingrid Sand og Anne Aaen Stockdale skulle informere om studiestart ved MN, men pga. sykdom ble saken utsatt til neste STUT.

 
Sak 3: Instituttkvarteret

Øivind Kure (ITS) tok opp en sak som har med eksamen å gjøre: Emneansvarlig har tradisjonelt hatt mulighet til å endre eksamensform i løpet av semesteret, f.eks. fra skriftlig til muntlig, utfra hvor mange studenter som har meldt seg til eksamen. Dette har først og fremst vært aktuelt for mindre emner på master- og ph.d.-nivå. Øivind lurte på om innføring av Epn (emneplanlegging på nett) gjør at dette ikke lenger er mulig.

Svaret på dette er at innføring av Epn ikke påvirker ordningen. Denne muligheten er den samme som før. I emnebeskrivelsen kan man for eksempel skrive

"Det vil bli gitt avsluttende digital skoleeksamen hvis det melder seg flere enn 10 kandidater, og avsluttende muntlig eksamen hvis det blir færre".

Dette må avklares og skrives inn i EpN (emnebeskrivelsen) før fristen 16. september (våremner). Når semesteret har kommet i gang tar dere en bestemmelse om eksamensform på grunnlag av det som står i emnebeskrivelsen. Dette gjøres i overensstemmelse med studentene på emnet og fortrinnsvis uten å endre eksamensdato. Emnebeskrivelsen er å anse som en bindende kontrakt mellom UiO og studenten. Emnebeskrivelsene skal gi forutsigbarhet og trygghet for alle som er involvert i emnet (både ansatte og studenter) og bidra til at vi kan behandle studenter rettferdig og likt. UiO har derfor som hovedregel at det ikke skal gjøres endringer i en emnebeskrivelse etter at studentene har meldt seg til undervisningen/fått opptak til emnet et gitt semester. Er det likevel helt nødvendig å endre i for eksempel vurderingsformen(e), skal det gjøres med godkjenning fra fakultetet, og det kan være nødvendig å få studentenes skriftlige samtykke til endringen.

Som beskrevet over, har altså innføringen av Epn resultert i at frist for å redigere emnebeskrivelser har blitt fremskyndet til 16/9 for våremnene. Frist for innmelding av emner med digital eksamen (eget skjema) har blitt fremskyndet tilsvarende. Det ble kommentert fra utdanningslederne at den nye fristen gjorde det vanskelig å eksperimentere med nye undervisnings- og vurderingsformer, siden tiden fra foregående semester nå er så kort.

Vi er i en testfase av EpN nå og det vil bli gjennomført en grundig evaluering av hvordan arbeidet med emnebeskrivelsene har fungert, inkludert fristene, sett i sammenheng med årshjul og andre arbeidsoppgaver. Med samkjøring av eksamensplanlegging (UiO) og elsamensavvikling i Silurveien, overgangen til digital eksamen og fordi vi tester ut bruken av EpN på MN, er altså fristen fremskyndet fra tidligere år. Vi har forståelse for at dette er krevende, men det er likevel viktig at dere holder dere til fristen 16. september når det gjelder det som har med endringer i emnebeskrivelsen å gjøre.

 

Publisert 6. sep. 2019 09:35