STUT-møte 20. april 2022

Knut Mørken, Hanne Sølna, utdanningsledere, studentrepresentanter samt andre fra MNs studieseksjon var til stede fysisk eller gjennom videokonferanse-verktøyet ZOOM. referat: Andreas Tandberg

Sak

Tema

Sakspapirer

Sak 1: Orienteringer

  • Erna Solberg besøkte i går MN-fakultetet. Solberg fikk informasjon om forskning og utdanning ved fakultetet og hilste på ansatte. Solberg møtte også rektor Svein Stølen i forbindelse med besøket.

  • Det ble i januar bestemt, pga smittesituasjonen, at det også blir halv kapasitet i Silurveien våren 2022. Det gikk epost til alle studieadministrative om saken i februar. Ny eksamensplan utfra halvert kapasitet er nå ferdig. Det var ikke mange endringer vi måtte gjøre. Se detaljer i ny eksamensplan i TP/på semestersidene. Alle studenter som har fått ny tid eller nytt oppmøtested, er informert av MN. E-post om saken kommer også til utdanningsledere og studieadministrative. 

 

Sak 1: NOKUT-besøk

NOKUT skal våren 2022 gjennomføre tilsyn med studieprogrammer ved UiO. NOKUT har valgt ut 8 program totalt, fordelt på UiOs fakulteter. Ved MN har NOKUT valgt å gjøre tilsyn med masterprogrammet Informasjonssikkerhet ved IFI. IFI får bistand fra MN og UiO i denne prosessen.

 

Sak 2: UNIS og kvoter

Yvonne Halle orienterte om UNIS og kvoteordningen (se presentasjon i margen). 

Yvonne har sendt epost til utdanningslederne med emnet "Høring kvoteplasser på UNIS-emner 2023-2025". I eposten ligger oversikten over UNIS-emner samt tilhørende kvoteplasser for UiO. Vi ber  utdanningslederne gå gjennom oversikten og sende inn ev. ønsker om justering av kvoteplasser til Yvonne innen 28/4.

Yvonne har også sendt ut en annen epost med emnet "Høring: Foreslåtte nye emner ved UNIS fom 2023 - 2024". Vi ber utdanningslederne gå gjennom listen over forslag til nye UNIS-emner og komme med ev. innspill til Yvonne innen 12/5. Det kom spørsmål fra ITS om man, samtidig som man kommenterer på forslaget om nye UNIS-emner, også ev. skal si noe om ønskede kvoteplasser for disse nye emnene? Svar: ja, dette ønsker vi at dere gjør om dere også har tanker om  kvoteplasser.

MNs dekanat skal ha et møte med direktør ved UNIS, Jøran Moen, om to uker.

UNIS og kvoter

Sak 3: Klonemner

UiO har åpnet for å bruke av emner på tvers av studienivåer. Se s. 7 i sak "Fleksibilitet og forenkling i UiOs utdanninger" fra møte i universitetsstyret 8/3 22 (se lenke i høyre marg).

Det er en praksis med å lage såkalte klonemner av laveregradsemner for å bruke dem som deler av grader på et høyere nivå. Dette pga. en bestemmelse om at "studieenheter på lavere grads nivå ikke kan inngå som del av høyere grad". Med endringen beskrevet i saksdokumentet, åpner UiO for at vi kan begynne bruke laveregradsemner direkte  inn i grader på et høyere nivå.  

Knut Mørken innledet om saken (se presentasjon i margen). Det har ikke kommet noe konkret forslag fra UiO om hvordan fakultetene konkret skal gå frem når vi ev. skal begynne å implementere denne endringen i utdanningene våre. Vi er i kontakt med UiO sentralt og har forhørt oss om det ev. kommer retningslinjer/føringer til fakultetene i denne saken. Frem til slik informasjon foreligger fortsetter MN dagens praksis.

  • IFI spurte om dette vedtaket om fleksibilitet også gjelder på tvers av fakultet eller bare innad i studieprogrammene på hvert enkelt fakultet.
  • Anne-Lise S. Hansen gjorde oppmerksom på at  emnebruk på tvers av nivåer, gir (økonomisk) uttelling på emnets nivå, ikke studentens nivå. Dette er viktig å være klar over mtp finansieringsmodellen om en slik endring skal innføres. Dette er en av flere grunner til at vedtaket bør settes ut i livet på en gjennomtenkt måte.
  • FI stilte spørsmål om hvorvidt studentene vil få færre studiepoeng for å ta laveregradsemner f.eks. som del av en PHD-grad. FI lanserte også følgende forslag: Istedenfor å lage et modifisert 9000-klonemne av et 5000-emne, vil det være mulig å holde på bare 5000-emnet, men legge inn et tillegg i dette 5000-emnet som gjelder bare for de studentene som skal ta emnet på 9000-nivå?
  • Knut Mørken kommenterte at en viktig del av en slik eventuell omlegging vil være å bestemme hvor mange nivåer vi ønsker for emnene våre fremover. 
  • Studentrepresentantene kommenterte at studentene nok generelt er mer opptatt av det faglige innholdet i emnene og ikke i like stor grad tenker på hvilket nivå emnet tilhører. Studentrepresentantene støttet FIs forslag om å ev. legge inn et tillegg i de eksisterende laveregradsemnene for de studentene som ev. skal bruke emnene som del av en høyere grad (se over).
  • MI trakk frem MAEC-programmene som et program som tas av både SV-studenter og MI-studenter og mener dette programmet kan være et godt case i den videre diskusjonen av denne saken. Dette er et godt poeng som vi melder  videre til UiO.

Denne diskusjonen tar vi opp igjen i et senere STUT-møte.

Fleksibilitet og forenkling i UiOs utdanninger (sak fra møte i UiO-styret)

Presentasjon om klon-emner

Sak 4: Instituttkvarteret

MI orienterte om en enkel undersøkelse de har utført ved sitt institutt. Her stilte de foreleserne sine spørsmålet "Har du inntrykk av at det er dårligere oppmøte på forelesning nå enn før Korona?" Dette er rett nok ingen stor, systematisk undersøkelse, og den er i stor grad basert på forelesernes inntrykk av oppmøte på forelesningen. Likevel ga forelesernes svar relativt entydige resultater: De fleste forelesere meldte om gjennomgående dårligere oppmøte på forelesninger på begynneremnene (1000-nivå), mens det på 2000- og 3000-nivå var langt mer varierende. På 5000-nivå var oppmøtet stort sett det samme som før pandemien.

På spørsmål om hvorfor studentene valgte å være hjemme svarte mange at de nå var blitt vant til å studere hjemmefra og at publisering av forelesningsopptak gjør at mange studenter ikke lenger anser det som like nødvendig å gå på forelesning. 

Knut Mørken kommenterte at vi bør følge opp denne saken og diskutere hva vi kan gjøre for å forsøke å få disse studentene tilbake på campus. 

 
Eventuelt Det blir ikke STUT-møte onsdag 4/5. Isteden blir det møte i Arbeidsgruppen for underveisvurdering og obliger denne datoen.  
Publisert 25. apr. 2022 08:30 - Sist endra 25. apr. 2022 10:51