STUT-møte 11. januar 2023

Knut Mørken, Hanne Sølna, utdanningsledere, studentrepresentanter samt andre fra MNs studieseksjon var til stede fysisk eller gjennom videokonferanse-verktøyet ZOOM. referat: Andreas Tandberg

Sak

Tema

Sakspapirer

Sak 1: Orienteringer

  • UiO lyser ut midler til prosjekter innen IT i utdanning i 2023. Du søker innenfor to kategorier, «organisatoriske satsinger» og  «tematiske satsinger». Frist for å sende en kort prosjektskisse er 1/2 2023. LINK holder et prosjektklekkeri 23/1. Andreas Tandberg sender detaljer i e-post etter møtet.

  • Det er mange høringer, prosjekter etc. for tiden, og  MN kommer til å begrense antall arbeidsggrupper i forbindelse med slike høringer/prosjekter. Saken om opptakskrav er imidertid et unntak, her oppretter vi en arbeidsgruppe (se sak 4). MN kommer fortsatt til å på generell basis sende ut informasjon om aktuelle høringer og prosjekter, og vi oppfordrer utdanningslederne til å ta kontakt om de  finner saker som de mener bør løftes og gis et ekstra fokus.

  • KD har sendt ut et høringsnotat "Forskrift om endring i forskrift om utdanningsstøtte". Her blir det foreslått en endring der stipendet blir redusert for studenter som studerer utenfor utenfor Norden. UiO sender et høringssvar i saken, og vi tar en avgjørelse på om MN ev. trenger å legge til noe. Saken blir sendt til utdanningslederne.

  • Aasen-utvalget, som har vurdert helheten i  regelverket for opptak i høyere utdanning, leverte i november 2022 sin rapport. UiO sender utkast til høringssvar 27/1 og vi har internfrist til å svare den 15/2 (mer i sak 4).   

  • Tone Gregers ble kontaktet av Lene Korseberg ved NIFU som ønsker kontakt med emner "...hvor digital teknologi har blitt tatt i bruk på en interessant og/eller nytenkende måte". Tone sender detaljert bestilling på e-post til utdanningslederne etter møtet.

  • Tone meldte også at det foreløpig er få påmeldte til Real undervisning og Real gruppelærerstart. Vi ber utdanningslederne om å sende ut lenke til arrangementene om det ikke er gjort og å generelt være med på å spre nyheten om arrangementene.

 

Sak 2: Panopto

Helge Kleivane presenterte saken. Det kommer nytt videoverktøy ved UiO, Panopto. Panopto er foreløpig primært tilpasset Canvas-brukere, og MN ønsker denne våren å gjøre en pilot på videoverktøyet med noen av MNs Canvas-emner. Utdanningslederne blir bedt om å videreformidle dette til aktuelle emneansvarlige eller selv melde ev. emner til piloten. Se detaljer i presentasjon til høyre.

I diskusjonen som fulgte, kom det fram at det er viktig at MN piloterer Panopto. Realfag inneholder mye formler etc. og det er viktig at (f.eks.) autotekstingsfunksjonen i Panopto blir trent opp til å håndtere slike ting. Vi kom i diskusjonen også inn på universell utforming, og da særlig tekstkravet. Utdanningslederne ønsker en forståelig oppsummering av hva dette tekstkravet til video egentlig består i, en slags "5 punkts sjekkliste". Dette kommer som sak på et av de nærmeste STUT-møtene.

Panopto

Sak 3: Programseminar 23

Linda presenterte programseminaret og datoer for H23. Se presentasjon i margen. Det ble kommentert at det nye BA-programmet i nukleære fag ikke var kommet inn i programmet. Utdanningsleder ved FI, Helge Balk, tar saken videre.

Programseminar H23

Sak 4: Høring om Aasen-utvalget/MN-arbeidsgruppe for opptakskrav på BA
  • Aasen-utvalgets innstilling (Veier inn – ny modell for opptak til universiteter og høyskoler) foreligger nå. Aasen-utvalgets oppdrag har vært å foreta en helhetlig gjennomgang og vurdering av regelverket for opptak til høyere utdanning. Utvalget kommer med anbefalinger om hvordan man kan lage et fremtidig opptaksregelverk som er basert på prinsipper om at det skal være mest mulig rettferdig, effektivt og enkelt å forstå. Utvalget foreslår en helhetlig modell for opptak til universiteter og høyskoler, som skiller seg betydelig fra dagens modell. Les Aasens-utvalgets NOU (kapittel 1 og 6 vil trolig være mest relevant). UiO utarbeider et forslag til høringssvar som sendes fakultetene for innspill 27/1. MN har frist 15/2 til å svare. Knut Mørken skal diskutere saken i UHR-MNT.
  • Det blir nå satt ned en arbeidsgruppe ved MN ledet av Tom Lindstrøm. Arbeidsgruppen skal se på opptakskravene til BA-programmene våre for å se om det er noe vi kan gjøre for å øke rekrutteringen (bl.a. gjelder dette LEP-programmet). Det har kommet beskjed fra UiO om at frist for å endre opptakskrav for studieprogram med start høst 2024, er 20. januar 2023. Arbeidsgruppen melder at dette er en svært knapp frist om gruppen skal klare å gjøre et arbeid som munner ut i en anbefaling for H24-programmene. MN går i dialog med UiO for å forsøke å få utsatt denne fristen så langt det lar seg gjøre. Alle medlemmene i arbeidsgruppen er ennå ikke på plass. Det mangler en representant fra IFI, i tillegg til at MNSU skal hente inn en representant. 
 
Publisert 15. jan. 2023 17:05 - Sist endra 15. jan. 2023 22:04