Fysikk

I fysikk tilbyr vi disse foredragene, som holdes av noen av våre dyktige masterstudenter.

Bestill skolebesøk

Er kjernekraft en bærekraftig energikilde?

Kjernekraft har i den siste tiden fått stor plass i norske medier, og det er uenighet om hvorvidt dette er en god energikilde for Norge. For å finne svaret må vi se nærmere på hva kjernekraft faktisk er: Hva er de fysiske prinsippene bak fisjon og kjernekraft? Hvorfor debatteres det om kjernekraft er grønn eller ikke? Og hva er fordeler og ulemper ved kjernekraft sammenliknet med andre energiformer? I dette foredraget tar vi for oss spennende energiteknologi og diskuterer hvordan kjernekraft kan bidra til bærekraftig utvikling. 

Foredraget passer for Naturfag VG1 og Fysikk1 og 2. 

En reise gjennom Universets historie

Universet er omtrent 13.8 milliarder år gammelt, uendelig stort og byr på mange mysterier. Bli med på en reise hvor vi ser på utviklingen av Universet fra starten. Vi kommer til å se på hvordan galakser, stjerner og planeter har blitt dannet. I tillegg skal vi snakke om hvordan vi utforsker universet.

Foredraget passer for Naturfag VG1 og Fysikk1 og 2. 

Kompetansemål

  • Beskrive big bang-teorien om hvordan universet har oppstått og utviklet seg, og gjøre rede for observasjoner som støtter denne teorien (Naturfag)
  • Utforske og beskrive elektromagnetisk og ioniserende stråling, og vurdere informasjon om stråling og helseeffekter av ulike strålingstyper (Naturfag)

Vi er stjernestøv – om grunnstoffers dannelse og stjerners liv, kollisjoner og død

Har du noen gang lurt på hvor grunnstoffene på jorden stammer fra? Hvordan har vi fått stoffer så forskjellige som karbonet vi er bygget opp av, oksygenet vi puster inn og de tyngre stoffene vi bruker i nesten all ny teknologi? For å finne svaret må vi til svært sjeldne, varme, tette og eksplosive miljøer. Vi skal se på hvordan stjerner fusjonerer stoffer opp til jern, og hvordan deres kollisjoner og død gjør at vi har stoffer så tunge som uran. I dette foredraget dykker vi inn i kjerne-astrofysikken og forklarer grunnprinsippene i kjernefysikk.

Foredraget er spesielt utviklet for Fysikk 1, men kan også tilpasses andre nivåer.

Kompetansemål

  • Forstå begrepet fusjon og vurdere hvordan ulike grunnstoff kan dannes når stjerner lever, kolliderer og dør. (Fysikk 1)

Er stråling farlig, og hva kan vi bruke stråling til?

Stråling finnes overalt, den lar oss se, gir oss varme, lar oss høre lyder og mye mer. Siden stråling blir brukt til å beskrive så mye, må vi kategorisere den. Vi kan dele den inn i elektromagnetisk og partikkelstråling, eller ikke-ioniserende og ioniserende stråling. Videre skal vi se på applikasjonene stråling har, og hvorfor det er viktig å ha kunnskap om dette.

Foredraget passer for Naturfag VG1 og Fysikk1 og 2. 

 

 

Publisert 21. des. 2023 13:58 - Sist endra 5. juli 2024 12:43