English version of this page

Beccas drømmejobb

Lei av zoom-møter og hjemmekontor, ordnet RoCS stipendiat Rebecca Robinson seg jobb på Hurtigruten som Expedition Lecturer. Foredragene om sola og nordlyset inngår i doktorgraden ved Institutt for teoretisk astrofysikk.

Innerst i Trollfjorden med Hurtigruten

Trollfjorden i Hadsel kommune i Nordland: Becca og kollegaer fra Expedtition Team på Hurtigruten. Juliane (til høyre) jobber som tolk og oversetter Beccas forelesninger til tysk. Bilde: Privat.

Veilederen til Rebecca (Becca), direktør Mats Carlsson ved RoCS, støtter Outreach jobben fullt ut, og senteret har kjøpt inn solteleskop og ekspedisjonsklær til turen. 

Rebeccas fineste minne fra den første turen med Hurtigruten var dagen hun så en spekkhugger ved Skjervøya og senere opplevde fantastisk nordlys over Alta.

Forskningsformidling om Sola

Outreach arbeidet som stipendiatene gjør ved RoCS - Rosseland senter for solfysikk er mangfoldig. Becca har tidligere skrevet artikler, og laget videoer om sola og nordlys til forskningsdagene til NFR. Forskningsformidling utgjør 1/4 av doktorgraden hun tar. Becca liker å formidle både på norsk og engelsk. Hun kom til Norge i september 2019, og har lært seg språket godt. Planen hennes er å bli her.
 
Beccas bilder fra Hurtigruten

Hvordan fikk du ideen til å søke om outreach jobb på Hurtigruten?

- Vanligvis liker jeg å gjøre outreach gjennom sosiale medier, men jeg slet meg ut på det under pandemien. Jeg ville reise igjen og snakke med folk fysisk da jeg  også var utbrent av alle Zoom-møtene. Så fant jeg en løsning med Hurtigruten hvor jeg kan treffe folk som vil høre om sola og nordlys samtidig som jeg kan holde frem med jobben min.

Hva består jobben i?

- Det tar to uker å seile fra Hamburg til Nordkapp og tilbake, og jeg blir med på tre seilaser. I løpet av turen gir jeg forelesninger og ser på sola gjennom et solteleskop. Jeg hjelper også gjestene med å forstå hvordan vi kan forutsi nordlys, hvilke kilder som er aktuelle og til å stole på. Videre må jeg være tilgjengelig for gjestene slik at jeg kan svare på spørsmål og innimellom hjelper jeg Expedition Team og Expedition Coordinators med deres daglige oppgaver.

Hva liker du best ved jobben?

- Jeg er veldig glad i å snakke med folk om sola og forskningen min, og jeg synes det har gått veldig bra. Passasjerene har sagt at de liker forelesningene mine, og at de har fått en bedre forståelse av sola og nordlyset. Jeg liker også å reise mye og være på et nytt sted nesten hver dag!

Hva er medaljens bakside?

- Jobben kan bli litt slitsom fordi jeg føler at jeg er "på" hele tida. Selv om jeg jobber omtrent så mange timer som vanlig er ikke timeplanen vanlig. Jeg må også passe ekstra på passasjerene på grunn av koronareglene, og det kan være krevende.

Hvor lenge er du borte?

- Jeg er borte i seks uker og skal forlate skipet søndag 14. november når vi ankommer Bergen.  Jeg skal ut igjen i midten januar på et annet Hurtigruten skip som heter MS Maud. Planen er å reise i seks uker en gang til. 

Av Eyrun Thune
Publisert 12. nov. 2021 22:47 - Sist endret 8. mars 2024 11:54