English version of this page

Kunstnerisk utforsking av Sola

REAL art-kunstner Laila Kongevold, geolog Henrik H. Svensen og RoCS stipendiat Mats Ola Sand inviterte studenter og forskere til grafikkverksted.

studenter jobber med linoleumstrykk

Kunstnere in spe: 15 astrofysikere, to gjester fra geologi og en fra nevrovitenskap deltok på kurset i linosnitt 4. mars. Oppgaven besto i å formidle egen forskning eller fagområde gjennom et forenklet bilde i kontrasten svart og hvitt. I løpet av 3–4 timer var idéene overført fra tanke til trykk. Bilde: Laila Kongevold

Grafikkverkstedet ble arrangert som del av REAL kunstprogrammet. Laila ønsket gjennom verkstedet å få et mangefasettert innblikk i astrofysikk og samtidig tilrettelegge for et møte mellom flere ulike fagområder. 

Verkstedet tok deltakerne med inn i verden av  linoleumssnitt, hvor linjene ble skåret inn i myk linoleum. Etter å ha dekket de skårne flatene med trykksverte; fremsto linjene hvite. Det var som å skjære lys i mørket...noe solen gjør hver dag.

- Deltakerne fikk i oppgave å skape et bilde knyttet direkte til deres forskning. For de som ikke arbeider direkte med observasjon, som meg, ble det en ekstra kreativ utfordring. Jeg bestemte meg for å hente inspirasjon fra den historiske teknikken "Flammarion-etsning" (ekstern lenke) og prøvde å portrettere hvordan det "ekte" sollyset digitaliseres før det når oss.  Bildene vi mottar er blitt behandlet av datamaskiner så vi berører egentlig aldri de faktiske bildene, bare deres digitale representasjon - sekvenser av 0 og 1 i binærkode, forklarer Mikolaj Szydlarski, en av deltakerne denne dagen.

REAL kunstverksted

REAL art: Samspill mellom kunst og forskning

Mats Ola Sand, stipendiat ved RoCS, er ansvarlig for samarbeidet med kunstneren Laila Kongevold. Kongevold mottok i fjor det første REAL art-stipendet for kunstprosjektet "Solen i solen" ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet.

Kunstneren Laila Kongevold og Mats Ola Sand ved det svenske solteleskopet (SST) på La Palma høsten 2023 hvor de studerte sola på nært hold. SST regnes som verdens beste solteleskop og befinner seg nær en vulkansk kraterkant 2360 meter over havet. Foto: Laila Kongevold

- Vårt forskningstema er å forstå solen, med fokus på fysikken og dynamikken i solens atmosfære. Vi bruker både observasjoner og simuleringer av solen i vår forskning. Begge deler er visuelt vakre og egner seg godt til visuell kunst, sier Mats-Ola.

Samarbeidet startet opp høsten 2023 og har ført til nye perspektiver, gjensidig interesse, innsikt og forståelse blant de ansatte ved RoCS og kunstneren. 

Om kursholderne 

Laila Kongevold er billedkunstner og arbeider innen et bredt spekter av teknikker og uttrykk. Både installasjonskunst, foto og grafikk. Hun arbeider mye med offentlig kunst og har også utgitt den tverrfaglige kunstboken "Verdens navle» med bl.a Henrik Svensen i redaksjonen. Henrik H. Svensen er professor i geologi ved UiO og har utgitt flere populærvitenskapelige bøker. Han er også en aktiv grafiker og del av prosjektgruppa for REAL kunst. 

to menn og en kvinne i prosjektgruppen
Kursholderne: Henrik H. Svensen, Laila Kongevold og organisator og workshopdeltaker Mats Ola Sand. Kursholderne var imponert over både innsatsen og resultatet. Bilde: Eilif Sommer Øyre

Les mer om REAL kunst programmet på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet ved UiO

Emneord: REAL kunst, solfysikk Av Eyrun Thune
Publisert 8. mars 2024 15:02 - Sist endret 21. mars 2024 14:48