- UiO-studiene var en faglig og personlig opptur

Kjell Rusti har ikke angret et sekund på at han studerte informatikk ved Universitetet i Oslo. I dag er han sjef for 1300 ansatte i IT-konsulentselskapet Sopra Steria.

For Kjell Rusti har studiene i informatikk ved UiO vært både en faglig og personlig reise – og bidratt til å føre ham til topps i næringslivet. Her sammen med Jennifer Blechar, en av de mange ansatte med UiO-bakgrunn i Sopra Steria. Blechar tok doktorgraden i informatikk ved UiO i 2010.

Han ble tidlig fascinert av den blomstrende datateknologien, der han som ungdom vandret rundt i gatene i den sørlandske småbyen Flekkefjord. Han hadde også veldig lyst til å flytte til Oslo. Informatikkstudiet ved UiO var derfor et naturlig valg.

Foreldrene var imidlertid ikke overbegeistret. De mente det var skummelt å dra til storbyen. De hadde hørt om en ungdom som hadde kommet tilbake som stoffmisbruker etter et opphold i Oslo.

Men det skulle gå så mye bedre med Rusti.

Trivdes fra start

Full av forventninger troppet han høsten 1979 opp i Fysikkbygget på Blindern for å gi seg i kast med informatikk-studiene og han trivdes med en gang.

-Jeg kjente en som gikk der fra før og jeg gled raskt inn i miljøet. Også faglig var det en opptur. Vi fikk god og relevant opplæring på datautstyr som var i tiden den gang.

Rusti var «superstudent» og utdannet seg også til siviløkonom ved BI ved siden av informatikkstudiene.

I starten av sin yrkeskarriere jobbet han selv med faget, blant annet da han var forsker ved Forsvarets Forskningsinstitutt. Senere ble det mer fokus på salg, markedsføring og ledelse.

Kunnskap for livet

Selv om han de siste årene har vært toppleder, fryder han seg over at han når som helst kan diskutere programmering og bildebehandling med de teknisk ansatte i Sopra Steria.

-På UiO skaffet jeg meg kunnskap jeg har bruk for hele yrkeslivet. Selv om den teknologiske utviklingen har tatt lange steg siden jeg studerte, så har jeg en grunnkompetanse i bunn som gjør at jeg raskt kan sette meg inn i alt det nye. Det er stor fordel at jeg kan mye om de produktene og tjenestene vi leverer til våre kunder, sier Rusti.

Vokste som person

-Opplever du at det er noen forskjell på UiOs studier i realfag og teknologi og tilsvarende studier ved andre skoler?

-Rent faglig tror jeg ikke forskjellene er så store, men det jeg også fikk med meg fra UiO var at jeg ble utfordret som person.

-Alt var ikke lagt til rette i detalj med fagpåmeldinger og andre ting. Det var opp til deg selv hva du ville få ut av skolegangen. Du måtte selv finne en «drive» til å oppsøke de mulighetene som fantes. Det gjorde at jeg utviklet meg enormt og vokste som menneske. Det jeg også likte var at det var stor fleksibilitet når det gjaldt å mikse ulike fag, sier Rusti.

Anbefaler realfag for unge

Han har inntrykk av at det samme gjelder for dagens uteksaminerte UiO-studenter. I alle fall gjelder det dem han har ansatt. En opptelling viser at drøyt 10 prosent av de nyutdannende som ble ansatt i Sopra Steria det siste året har studert ved UiO. Rusti er meget godt fornøyd med dem og han hyrer gjerne inn flere.

UiO-utdannelsen i informatikk har brakt Kjell Rusti til topps både i Sopra Steria – og i Postgirobygget.

 

Han har heller ingen problemer med å anbefale dagens unge å velge realfag og teknologi ved UiO.

-Realfag vil alltid være et godt valg, en god investering og noe å bygge framtidas yrkesliv på. Du blir etterspurt med en slik bakgrunn fra et universitet med et så godt omdømme som UiO. Det gir pondus.

Han oppfordrer også ungdom til å tenke tverrfaglig. Som eksempel trekker han frem helsesektoren, hvor det er et enormt behov for IT-kompetanse.

-Stå løpet ut!

-Men konjunkturene svinger jo mye spesielt i IT-bransjen, med bratte oppturer og nedturer?

-Ja, men det er verdt å merke seg at det er de som har fullført IT-studiene og har tung faglig ballast går klar av konjunkturer. Det er som oftest de halvstuderte som forsvinner først. Det vil alltid være smart å stå løpet ut, sier Rusti som selv har fått føle på de ulike konjunkturene.

Midt under hans studier bygget det seg opp til jappe-tid. De halvstuderte informatikerne ble superpopulære hos arbeidsgiverne. Mange kastet seg på og takket ja til jobbtilbudene som kom. Rusti fikk også slike tilbud, men valgte å fullføre cand.scient-graden (tilsvarende master).

-Det er klart det var fristende. De fikk godt betalte jobber og kunne kjøpe seg fete nye biler, mens jeg måtte dure rundt i en sliten bruktbil. Men jeg bestemte meg allerede da jeg tok rektor i hånda under immatrikuleringen at jeg skulle stå løpet ut uansett.

Det gjorde han og har aldri angret på det. Han ville definitivt gjort det samme igjen.

Av Gunhild M. Haugnes
Publisert 24. feb. 2015 12:32 - Sist endret 6. mars 2015 09:33