Reisebrev fra Buenos Aires, Argentina

Høsten 2013 hadde jeg en fantastisk utvekslingsopplevelse i Buenos Aires. Jeg anbefaler alle som har muligheten, til å dra på utveksling.

Med destinasjon som utgangspunkt

Campus

Campus. Foto: Matías Aaron Camino

Jeg bestemte meg først for at det var Buenos Aires jeg ville reise til. Siden MN-fakultetet ikke har utvekslingsavtale med noen universiteter i denne byen, tok jeg kontakt med HF. Der kunne jeg få låne en avtale, hvis jeg tok HF-emner. Universitetet i Buenos Aires (UBA) er nemlig spredt utover hele byen, og det er dårlig samarbeid mellom fakultetene. Men jeg hadde lyst til å ta emner i matematikk eller biologi. Da snakket jeg med studieveilederen for MIT-programmet, som forklarte at det av og til går an å ta permisjon fra UiO og avtale utveksling direkte med universitetet man ønsker å dra til. ”Perfekt!”, tenkte jeg. Jeg dro videre til Knutepunktet. Der fikk jeg bekreftet at dette er mulig, men at man må gjennom en lang prosess med mye papirarbeid. Jeg valgte likevel å gjennomføre det, og angrer ikke et sekund.

 

Avtale utveksling på egen hånd

Det første jeg gjorde var å lete etter kontaktinformasjon på UBA sine hjemmesider. Jeg sendte en mail, og fikk svar om at jeg måtte ta kontakt med noen andre. Der sa de det samme, men til slutt kom jeg fram til riktig kontaktperson. Deretter fulgte en lang mailveksling der jeg fikk all den hjelpen jeg trengte. Tips 1: Ikke vær redd for å spørre om hver minste ting du lurer på. Tips 2: Vær ute i god tid så du har tid til å fikse alt som tar litt tid som f.eks. godkjent oversettelse av dokumenter.

 

Samarbeid mellom UiO og UBA

Når det gjelder samarbeid mellom UiO og UBA, vil jeg si at det er ikke-eksisterende - alt gikk gjennom meg. Riktignok så jeg ikke på dette som noe spesielt negativt, på denne måten fikk jeg i hvert fall med meg hva som foregikk.

 

Hjelp fra UiO

Alle jeg har snakket med fra UiO har vært veldig positive og hjelpsomme, og hvis de ikke har kunnet svare på noe jeg lurte på, har de sendt meg videre til noen som vet. Jeg fikk forhåndsgodkjenning ganske greit, men godkjenningen etter jeg kom hjem tok lang tid.

 

Forskjeller

Et av prosjektene på plantelaben var å følge utviklingen

av blomstringen til dette treet gjennom semesteret. 

Foto: privat

Det var noen forskjeller i hvordan emnene er lagt opp. Jeg tok et emne som heter "Introduksjon til botanikk", som er en del av UiO-emnet "Biologisk mangfold". Sistnevnte omfatter både planter, sopp og dyr, og gir 20 studiepoeng. Nå tar jeg dette emnet på UiO for å få med meg dyre-biten også, og jeg merker at botanikkdelen er omtrent identisk med det jeg lærte i Argentina.

En annen forskjell er at karaktersystemet er helt annerledes, der 1 er dårligst karakter og 10 er best. De regner heller ikke i antall studiepoeng, men antall timer. Jeg fulgte vanlig studieløp for argentinere, og tok kun to emner. Likevel innebar dette flere timer med forelesning og lab enn det tre emner vanligvis gjør her.

 

Buenos Aires

I storbyen Buenos Aires er det alltid noe å finne på – full av parker, utesteder, museer og gamle bydeler som den er. Argentinere er utrolig utadvendte, hjelpsomme og vennlige. En av de første ukene ble jeg invitert med hjem til familien til en jeg hadde snakket med omtrent to ganger. Hun mente det kunne være interessant for meg å se hvordan det var å leve i en landsby omtrent seks timer utenfor storbyen.

 

Bolig

For å finne bolig brukte jeg craigslist.org – en side a la finn.no. Jeg visste på forhånd at jeg var mest interessert i å bo med argentinere for å lære meg språket. Første dagen bodde jeg på hostell. Herfra kontaktet jeg ulike personer som leide ut boliger som så fine ut. Jeg dro rundt og så på noen leiligheter, og bestemte meg samme dag. Det skal sies at jeg hadde vært i byen før, så jeg var ikke så verst kjent. Dessuten fikk jeg hjelp av dem som jobbet på hostellet. Igjen, ikke vær redd for å spørre! Jeg endte opp med å bo med to helt nydelige mennesker; en hjelpsom argentiner som tok meg med på sosiale eventer og introduserte meg for sine venner, og en veldig hyggelig italiener som også var på utveksling.

Fotballaget mitt deltok i diverse turneringer og spilte kamp hver helg. Her fra ADEN cup. Foto: privat

 

Universitetet

Fakultetet

Fakultetet - fylt av plakater med politiske budskap.

Foto: Ulises Balza

På UBA hadde de plakater hengende med forskjellige tilbud; fotball, sjakk, dans, volleyball osv., og alle var gratis. Jeg ble med på fotball. Jeg ble tatt godt imot, og fikk være med på sosiale samlinger med laget også utenfor banen. Det var ingen studentforeninger eller noe sånt, men det fantes mange studentpartier. Det virket som at interessen for politikk var ganske stor på "Exactas" som tilsvarer MN-fakultetet. Den administrative avdelingen på UBA har vært veldig hjelpsom både før, under og etter oppholdet. Professorene var enkle å prate med, og det var en uformell stemning under forelesningene.

 

Språk

Jeg valgte å reise til Buenos Aires først og fremst fordi jeg ville lære spansk. Mer spesifikt ville jeg til Argentina på grunn av kulturen, og fordi de har en spesiell, og i mine ører veldig fin, aksent. Jeg kunne litt spansk fra før, og ankom byen tre uker før semesterstart for å ta spansktimer. Til å begynne med var det likevel veldig utfordrende å henge med i forelesningene, og det var slitsomt å høre spansk rundt seg til enhver tid. Men det resulterte i en bratt læringskurve, og etter hvert føltes det naturlig. Jeg ville aldri ha lært språket så fort hvis undervisningen var på engelsk.

 

Pensum

Forelesning

En mellomstor forelesning. Foto: Ulises Balza

Pensumlistene for hvert emne bestod av forskjellige bøker, og de brukte litt stoff fra flere av dem. På grunn av høye priser var det omtrent ingen som kjøpte bøker, men det var vanlig å kjøpe kopier av deler av bøkene og bare betale for ark og blekk. De hadde også et bibliotek, der man kunne låne bøker, og kopiere fra dem. I tillegg var det mulig å kjøpe fotokopier av forelesningsfoilene før forelesning, eller de var tilgjengelig på nett.

 

Ressurser

Jeg tror de hadde omtrent 30 datamaskiner til åpent bruk på hele fakultetet, og de var av og til opptatt i gruppetimer. Jeg mener å huske det var problematisk med wifi, og at jeg nesten aldri så noen med laptop. Man kunne sitte og lese på biblioteket, som var oppdelt i en stille-sal, og en samarbeidssal. Fint opplegg :) Kantinen var helt grei. Maten var billig og de hadde et OK utvalg.

Plantelab2

Lab - vi var en gruppe på åtte som samarbeidet, og i laben

delte vi et mikroskop to og to - en fin måte å bli kjent med

nye folk! Foto: Privat

Laboratoriebiten var veldig fin. I botanikkemnet var det lab to ganger i uka. I emnet ”bevaringsbiologi” dro vi på en todagers ekskursjon for å se på fugler og samle maur, planter og sopp.

 

Alt i alt er jeg veldig fornøyd og har ingen spesielle ting jeg syntes burde gått annerledes. Jeg håper på å kunne dra tilbake igjen i løpet av mastergraden :)

Uteksaminert med malingLicenciado

Dette er noe man plutselig kunne observere på campus – den tradisjonelle feiringen av avsluttet grad i Argentina: Man blir bombardert med alt fra mel til råttent fiskefett, og utstyrt med et skilt som forteller at man er licenciado, uteksaminert. Her er det Nico Battini som har fullført en seksårig grad i biologi. Foto: Marina Abas 

Av Ingvild Fonn Asmervik
Publisert 31. mars 2015 15:41 - Sist endret 1. apr. 2015 10:20