Hei fra Ottawa, Canada (Reisebrev fra Carleton University)

Hvis du leser dette reisebrevet lurer du mest sannsynlig på å gjøre et utvekslingssemester i utlandet. Da vil jeg bare si en ting: GJØR DET! Norge vil alltid finnes der hvis dette ikke var din greie, og hva vet du hvis du ikke prøver?! 

Fra turen till Quebec City, fremfor Château Frontenac. Foto: Privat

Quebec City, fremfor Château Frontenac. 

Mitt siste semester på Bachelor (geofag) var jeg på Carleton University, Ottawa, Canada. At det ble Canada hadde mye med samarbeidet som Institutt for geofag og Carleton har. I tillegg jeg aldri hadde vært over Atlanten. Samtidig føltes Canada trygt da de fleste snakker engelsk. Hvor man enn gikk ble man forstått.  

Bolig

Jeg bestemte meg for å bo på campus med reduced meal plan. De vil si at vi bodde fire personer i samme leilighet der alle delte kjøkken. To og to delte bad, men alle hadde eget rom som man kunne låse. På kjøkkenet var det fire kokeplater, et kjøleskap og en vask. Alt av kjøkkenutstyr  måtte man skaffe selv. Det finnes mange av secondhand butikker eller butikker som Walmart og IKEA hvor slikt kan kjøpes billig. De samme gjelder sengeklær. De kan man bestille før ankomst, men blir nok litt dyrere enn å kjøpe på for eksempel Walmart. Jeg hadde flaks, og en av utvekslingsstudentene som kun var der på høsten hadde lagt igjen sin dyne og pute så jeg fikk dem.

Bilde 1 &2: Mit rom på Carleton, på den nedre bilden ser man ut til kjøkkenet.At bo på campus hadde sine fordeler!  ”Reduced meal plan” (RMP) innebar 7 mål mat i kantina hver uke. Jeg valgte at for de meste spise middag i kantina, og noen helger blev det frokost med vafler! Hvis man skulle reise bort en helg kunde man bruke opp sine 7 måltider mandag-torsdag. I tillegg hadde kantina en soft is maskin og dessert hver eneste dag! Den samme planen, RMP gav meg 'dinning dollars' som jeg kunne bruke på restaurantene rundt om på campus. De ble ofte min lunsj!

En annen digg ting med å bo på campus var tunnelene! Under campus går det et tunnelsystem som tar deg hvor som helst. Fra boligblokken der jeg bodde kunne jeg gå til kantina, treningssenteret eller forelesningene under jorda uten å trenge jakke når de var -30°C ute. Det å bo på campus gjorde det veldig enkelt sosialt. Mange av utvekslingsstudentene bodde på campus, noe som førte til at man hadde kort vei til hverandre. Det ga et miljø der vi gikk til hverandre for å spille kort, drikke te eller vorse innen en fest. Det sammen med at de fleste hadde en meal plan gjorde at man ofte gikk og spiste i kantina sammen, noe som var veldig koselig.

Studier 

På et semester må man samle 30 studiepoeng, som på Carleton blir 5 fag. Hvert fag er 6 sp. Selvfølgelig ble det mange boller å holde i lufta med tanke på at man vil utforske landet man er i, finne seg venner og ikke minst få med seg noe av de fagene man tok.

Forelesningene var veldig like som hjemme syntes jeg. Noen fag var oppbyggd med et termpaper, hvilket var som å skrive en artikkel om et relevant emne innenfor faget. De fleste fagene jeg tok hadde ukentlige obliger og en midtveis eksamen. Det som var annerledes fra hjemme var hvordan sluttkarakteren ble bestemt. Alt obligatorisk telte noen prosent av sluttkarakteren, hvilket jeg likte veldig godt. Hvis obligerna telte 40%, så telte for eksempel midtveis 25% og sluteksamen 35% av sluttkarakteren. De var absolutt et opplegg jeg likte godt!

Byen 

Ottawa er ingen stor by, men har fortsatt litt av hvert å by på. På torsdager var det fri inngang på flere museum, det fantes barer og noen nattklubber der man kunne danse. Det beste med å være der på vinteren var at kanalen som gikk fra campus ned til byen ble til en skøytebane. Den var åpen fra cirka 07-23, og ble preparert hver natt, så isen var blank og fin til morgenen etter.

Den vinteren jeg var der var Ottawa både litt kaldere enn vanlig og med rekordmye snø, så det var bitende kaldt. Det gjorde at man helst ikke var ute i lengre perioder. Til tross for kulden fantes det kule ting å finne på. Gatineau  park ligger i Quebec, på den andre siden av Ottawa-elven. Der var vi en kveld på trugevandring og påfølgende spa, noe som var helt magisk!

Når man er i Canada må man jo gå på en NHL match! Det er et stykke ut til Ottawas hjemmearena, men det er verdt en match eller to. Hvis man ikke vil se NHL, har de hockeymatcher på campus for 5 CAD som er veldig morsomme å se på.

Sosialt og turer

CuEx (organisasjonen for utvekslingsstudenter på Carleton) tok god hånd om alle utvekslingsstudenter med for eksempel større turer, pub night og quiz night. En av turene CuEx arrangerte var til Qubec City, når det var winter carneval. Til denne turen måtte man melde seg på, og betale for turen med 'første man til mølla prinsippet'. Den turen var veldig morsom og minnerik!  

Fra Ottawa går det både buss, tog og fly. Så det er enkelt å ta seg rundt. Derimot er fly innenfor Canada ganske dyrt, men buss eller tog er et billigere alternativ. En av de turene jeg tok var nattbussen til New York for en langhelg. Det gikk veldig greit, og var en opplevelse jeg sent kommer til å glemme. En annen tur var sammen med tre andre jenter til Toronto med tog. Toronto er en mye større by enn Ottawa, og kalles gjerne for lille NYC. Derfra er det heller ikke langt til Niagarafallene, noe som er en opplevelse i seg selv. En tredje morsom tur var å leie bil sammen med to medstudenter og dra på roadtrip til Algonquin park. Det var super gøy! Det er høyretrafikk i Canada og de finnes ikke en eneste rundkjøring, så det er ikke vanskelig å kjøre! Via CuEx var det mye sosialt sammen med andre utvekslingsstudenter og de canadierne som var med i organisasjonen. Så CuEx i kombinasjon med å bo på campus syntes jeg gjorde det veldig enkelt å skaffe seg en sosial krets.☺ 

Carleton University.
Carleton University. Alle foto i dette reisebrevet: Sofia Fredriksson

Så til tross for at man har fem fag rekker man absolutt å oppleve en hel del!

Jag håper at reisebrevet mitt har fått deg til å ville dra på utveksling. Som jeg innledet med:

”Norge vil alltid finnes der hvis det ikke var din greie, og hva vet du hvis du ikke prøver?!”

Takk for at du tok deg tiden til å lese mitt reisebrev!

/Sofia Fredriksson, Institutt for geofag.

Av Sofia Fredriksson
Publisert 12. sep. 2019 10:22 - Sist endret 22. aug. 2022 18:44