Regelverk for videoopptak ved MN

Personvern

Anbefaling

MN-fakultetet anbefaler 2 hovedløsninger for hvordan du gjør opptak av (1) fysisk og (2) digital forelesning:

  1. Ta opp screencast (foreleseres stemme og skjerm) på fysisk forelesning med studenter til stede og publiser i timeplanen på semestersiden i ettertid.
  2. Gjør forhåndsopptak av forelesningen alene og publiser i timeplanen på semestersiden

Begge løsningene over sikrer at hverken studentenes stemme eller ansikt kommer med på opptaket, og opptakene kan uten videre publiseres på nett.

Opptak av digital, direktesendt forelesning med studenter

Om du publiserer opptak av rent digital forelesning med studentenes ansikt/stemme, er det viktig at du følger UiOs regelverk for strømming og opptak av digital undervisning. Regelverket sier at du må bruke UiOs standard Zoom-innstillinger og at du i forkant av forelesning plikter å informere studentene dine om visse punkter.

Les UiOs regelverk for strømming og opptak og hvilke punkter du skal informere om

Meld fra om avvik

Om du har oppdaget eller mistenker et personvernavvik, er det viktig at du avpubliserer opptaket og melder fra til nærmeste leder. Leder melder avvik i behandling av personvern videre til UiOs sikkerhetsavdeling.

Oppsummering tekstkrav for videoopptak ved UiO

 

  1. Opptak av video og teksting 

Forhåndsinnspilt video (videoopptak) med lyd som publiseres på uio.no skal være tekstet. Dette inkluderer videoopptak av forelesninger, webinarer, prisutdelinger og arrangementer. Videoen skal være tekstet uavhengig om det er åpent for alle, eller kun tilgjengelig for en begrenset gruppe studenter/ansatte. 

  1. UiOs unntak til UUtilsynets regelverk for teksting: opptak av forelesning 

“Vi jobber med å etablere gode støttetjenester for teksting av forelesningsvideo slik at det blir enklere for alle å få tekstet forelesningsvideoer. Inntil disse støttetjenestene er etablert og tilgjengelig for deg, så bør du fortsatt publisere forelesningsvideo selv om den mangler et fullgodt tekstalternativ.” 

NB: Dette gjelder kun forelesningsvideoer. Mer info på UiOs nettsider

  1. Hva slags alternativer for teksting kan brukes - alternativ A 

Undertekst i video 

  • Tale og dialog med markering av hvem som snakker. Hvem som snakker må komme frem hvis det ikke er mulig å forstå ut fra bildene alene, som for eksempel når den som snakker ikke er synlige i videoen. En eventuell fortellestemme må også markeres i teksten. 

  • Få med viktig lyd som ikke er tale. Dette kan for eksempel være lydeffekter og lignende. 

  • Det er ikke krav om at innholdet gjengis eksakt, men alt vesentlig innhold skal være tatt med og bli presentert i rett rekkefølge. 

  1. Hva slags alternativer for teksting kan brukes - alternativ B 

Tekstalternativ (i stedet for undertekst) 

Dersom videoopptaket har et tekstalternativ, skal tekstalternativet være visuelt plassert nær videoklippet, eller være mulig å nå via en lenke eller knapp. 

Teksten skal: 

  • Formidle innholdet i lyd og bilde. 

  • Inneholde transkribering av viktig lyd som ikke er tale. Dette kan for eksempel være lydeffekter og lignende. 

Du kan basere tekstalternativet på for eksempel en presentasjon eller et manus som var forberedt i forkant, og legge den opp som en tekst i nær tilknytning til videoopptaket. Mer info om punkt 3 og 4 på UiOs nettsider.  

Publisert 12. aug. 2021 11:50 - Sist endret 7. feb. 2023 09:15