REFERAT FRA MØTE I UTDANNINGSUTVALGET 28. AUGUST 2018

   
REFERAT FRA MØTE I UTDANNINGSUTVALGET VED FYSISK INSTITUTT.
   
TIRSDAG 28 AUGUST, KL 12.15 - 13.43 - V139
   
Til stede: Andreas Görgen, Arnt Inge Vistnes, Christine Sundtveten, Helge Balk, Ørjan Martinsen, Oskar Hafstad, Oline Ranum, Grete Stavik-Døvle, Espen Murtnes (referent), Marte Julie Sætra. 
   
SAK 29/18 Innkalling og referat
a) Innkalling
  Vedtak: Innkallingen godkjennes
b)

Referat fra møtet 07.06.2018

  Vedtak: Referatet godkjennes
   
   
SAK 30/18 Forslag til reviderte tekster for beskrivelse av masterstudiene Fysikk og ELITE.
 

Diskusjonssak

I tråd med innspill fra studenter har en sommerstudent (Martine Ruud), i samarbeid med kontaktpersoner på instituttet, kommet med forslag til reviderte tekster for web-beskrivelsen av våre masterstudier Fysikk og ELITE. Hensikten har vært å forbedre tekstene slik at de blir forstått av målgruppen. Vi ønsker på UU-møtet å drøfte forslag til revisjoner, både overordnet og detaljer (til en viss grad), og henstiller alle om å lese gjennom utkastene til FYSIKK og ELITE-programmet før møtet. Tekstene vil også bli behandlet av programrådene og av ledelsen. Endelige tekster må være ferdig behandlet ved instituttet 15. september (og engelsk oversettelse ferdig før 1. oktober).

Dere må gjerne også se på tekstene for studieretningene, spesielt de retningene som angår dere.

Alle tekstene kan ses her.

Ref:

Utdanningsleder redegjør for saken. Utgangspunktet var Maria Hammerstrøms gjennomgang av våre programsider på et seminar i Voksenkollen i november 2017. Noe av målet har vært å samordne studieretningene bedre, samt gjøre tekstene mer tilgjengelige for det riktige publikum. Grete sa at det er et kort vindu for oppdatering av programsidene, så dette bør behandles raskt hvis vi skal få forandringer før opptaket i 2019. Ørjan har hatt samtaler med Martine, og poengterte at det ikke er snakk om endring av organisering og arbeidskrav eller liknende, og at en ny gjennomgang av tekstene nesten garantert vil gi et bedre resultat enn det vi opprinnelig hadde, siden det er snakk om forbedringer av gjeldene tekster."

Arnt Inge foreslår at forslagene behandles videre av seksjonsledere og programråd.

Utdanningsutvalget godtar foreslått behandling.

   
SAK 31/18 Etablering av felles oversikt over mulige masteroppgaver på instituttet.
 

Vedtakssak

Det er ønskelig at de nye masterstudentene har en oversikt over mulige masteroppgaver ved vårt institutt (og eksterne vi samarbeider med). Denne oversikten bør komme på plass så raskt som mulig. Vi ønsker at UU skal ta stilling til om vi skal bygge opp en samlet oversikt på web, og hvilke signaler som må gis for at studenter skal forstå oversikten slik vi ønsker det. Forholdet mellom lokale oversikter og en felles samlet oversikt - og hvordan vi organiserer arbeidet med å få oversikten på plass - må drøftes. Ta en titt før UU-møtet hvordan IFI har løst dette problemet.
https://www.mn.uio.no/ifi/studier/masteroppgaver/

 

Ørjan sa at hans gruppe har forsøkt dette tidligere, med lite hell og han er derfor litt skeptisk. Helge synes forslaget Arnt Inge omtalte på REAL undervisning var godt. Andreas mente konseptet blir mest til gagn for potensielle master studenter, og at Kjerne-gruppa antakelig vil foretrekke å la beskrivelsene være ganske generelle. Etter litt diskusjon entes utvalget.


Vedtak:

Utvalget vedtar å opprette en oversikt over potensielle masteroppgaver som tilbys ved de forskjellige studieretningene tilhørende instituttets masterprogrammer.

   
SAK 32/18

Forslag på markering av emner av typen "selvstudium med begrenset veiledning".

 

Vedtakssak

Studieadministrasjonen foreslår å la nye emner av typen "veiledet selvstudium" få "9" som siste siffer i emnekoden. For eksempel FYS2169.

Ref:

Studieadministrasjonen forklarte at de forventet flere emner av denne typen, og at de derfor mente det ville være hensiktsmessig å på en enkel måte skille disse emnene fra de regulære emnene. Det var ingen diskusjon om saken.
 

Vedtak:

Utvalget vedtar at emner som opprettes med veiledet selvstudium, skal ha en emnekode som ender på sifferet 9.

   
SAK 33/18 Forslag at FYS2160 skal gis som "selvstudium med begrenset veiledning" allerede høsten 2019 (tidligere bestemt 2020).
 

Vedtakssak

Studieadministrasjonen ønsker at UU vedtar denne endringen (og aksepterer de følgene det får) allerede nå, siden dette er en sak som påvirker utveksling til utlandet.

Konsekvensene og motivasjonene ble diskutert. Studieadministrasjonen snakket om utveksling, og at dette er noe studentene sterkt oppfordres til å gjøre. De mente det blir uprofesjonelt å sende studenter ut, med den konsekvensen at de ikke får gjennomført alle obligatoriske emner, og må ta et semester ekstra for å fullføre bachelorgraden. Det ble snakket noe om hvordan den praktiske gjennomføringen vil bli. Grete sa at emnet i utgangspunktet kun skal være åpent for studenter som har vært på utveksling. Espen sa at studieadministrasjonen vil forsøke å ha klart et emneskjema til utvalget før neste møte.
 

Vedtak:

Utvalget vedtar at et emne opprettes som erstatning for FYS2160 i vårsemesteret før 15. oktober. Utdanningsleder gis fullmakt til å vedta opprettelse av emnet dersom man ikke rekker å å få til dette i Utdanningsutvalget før 15. oktober.

   
SAK 34/18 Forslag til ny emnebeskrivelse for FYS4160 og FYS4260.
 

Vedtakssak

UU må allerede før 1. oktober behandle ny beskrivelse av en rekke emner som skal gis våren 2019, og vi starter med FYS4160 og FYS4260 på dette møtet.

Her er forslag til nye emnebeskrivelser for emnene:

FYS4160

Bør være eget læringsmål for klon.

Ukesoppgaver som teller på karakter er en utfordring ved for eksempel klagesaker, da det skaper mye merarbeid og administrasjon. Marte Julie mener at man kanskje må akseptere dette merarbeidet, og Christine kommenterer til det at det er merarbeid som må utføres av vitenskapelige, og som går ut over undervisningsressursene til instituttet.

Helge har negative erfaringer med midttermineksamen, som litt løst blir diskutert som et alternativ til tellende ukesoppgaver.

Utvalget ønsker ikke at ukesoppgavene teller 10% på karakter, men nevner andre mulige løsninger, som obliger eller eksamenrelevante oppgaver i gruppene.

Emnes tas opp igjen ved neste møte hvis endringene har kommet på plass.

 

FYS4260

Læringsmål for klon må flyttes til undervisning, men bør erstattes av nytt mål.

Prosjektoppgave teller 20%. Emneansvarlig bør minnes på at prosjektoppgaven må gjennomgås ved klagesaker.
 

 

Vedtak:

FYS4160 vedtas ikke endret inntil videre.

FYS4260 vedtas opprettet med etter at foreslåtte endringer er gjort.

   
SAK 35/18 Forslag til nye emner
 

Vedtakssak
 

Følgende emner foreslås opprettet:

FYS4239/FYS9239

Begge semestre? Ja, sa Ørjan. 

Emnet vedtas opprettet.


Vedtak:

Emnet vedtas opprettet.

 

   
SAK 36/18

Orientering om datoer og saker vi forventer å behandle senere dette semesteret.

 

Orienteringssaker

  • Midtveiseksamener blir i uke 41.
     
  • Vi ønsker å få til et "Besøk en forsker" for primært 3. semester bachelorstudenter uke 43.
     
  • Vi ønsker at orienteringsmøtet om mulige masteroppgaver kommer i uke 44.
     
  • Høstens heldags utdanningsseminar blir 11. oktober. Mulige temaer er karaktersetting, veiledning av masterstudenter, internsensor-ordningen, internship, og ikke minst en rapport fra opplegget til Åsmund Eikenes (profesjonell kompetanse for masterstudenter) og rapport fra FYS1120 med bl.a. bruk av "Learning Assistants" (en slags videreføring av opplegget i FYS-MEK1110 i vår). Kom gjerne med innspill både til program og hvem som ønsker å være med i forberedelseskomiteen.
   
  EVENTUELT
   
 

Oskar Hafstad har to saker:

Fagutvalget har gjort noen evalueringer for vårsemesteret, men fikk få svar fra studentene. De lurte på hva de skal gjøre med svarene. Utdanningsleder og studieadministrasjon håpte de kunne lage rapporter av de svarene som har kommet inn, og mente dette kunne være nyttig for de emneansvarlige det gjelder. Så kan man få erfaringer fra dette arbeidet og vurdere hvordan dette skal gjøres i fremtiden.  

Fagutvalget og Fysikkforeningen har sagt seg villige til å drifte en kaffemaskin på Roterommet. Utdanningsleder lovte å sjekke hvilke muligheter som finnes.

   
   
Merk at personsensitive opplysninger er taushetsbelagte, og bare diskuteres av
medlemmene som har mottatt opplysningene. Dette gjelder både opplysninger
forelagt i forkant, under og etter møtet. Personsensitive papirer skal makuleres
etter møtet.
   
   
Arnt Inge Vistnes
Utdanningsleder                                                                        Espen Murtnes
                                                                           Studiekonsulent
   

 

Publisert 29. aug. 2018 14:10 - Sist endret 13. sep. 2018 11:08