Innkalling til møte i Utdanningsutvalget 10.desember 2019

 

Innkalling til møte i utdanningsutvalget ved Fysisk institutt

Tidspunkt: Tirsdag 10.desember 2019, kl. 11.15. Rom V139

 

SAK UU 63 /19

a) Godkjenning av innkalling

 

Forslag til vedtak:

Innkallingen ble godkjent.

 

b) Godkjenning av referat fra 8.oktober

 

Forslag til vedtak:

Referatet fra møtet i Utdanningsutvalget  8.oktober ble godkjent.

SAK UU 52/19 Vedtakssak: Endringer i emnebeskrivelsen til FYS2810
  Bakgrunn: Denne saken ble behandlet i Utdanningsutvalgets møte 10.september 2019. Teksten som ble utarbeidet i etterkant av møtet ble ikke godkjent i Utdanningsutvalgets møte 8.oktober. Nytt forslag til tekst foreligger.
  Forslag til vedtak: Den nye teksten godkjennes.
SAK UU 60/19 Orienteringssak: Gjennomgang av rapport fra dialogmøter vårsemesteret 2019.
    Studieadministrasjonen har oppdatert rapporten som ble presentert i forrige møte i Utdanningsutvalget ettersom det har kommet inn rapport fra ytterligere to emner. Tallet på emner som det foreligger rapport fra dialogmøte er da 21.

SAK UU 64 /19

Vedtakssak:  Nedleggelse av emnet FYS-MED4750/9750 Medisinsk avbildning

  Bakgrunn: Anne-Cathrine T. Martinsen har delt emneansvaret for FYS-MED4750/9750 med Atle Bjørnerud. Martinsen er ansatt i en II'er stilling som utløper 31.12.2019. Etter eget ønske vil ikke Martinsen forlenge sin stilling. Seksjonsleder for Biofysikk og medisinsk fysikk har informert om at det ikke er andre i seksjonen som har mulighet til å ta på seg ansvaret for dette emnet.

 

Forslag til vedtak:

FYS-MED4750/9750 Medisinsk avbildning legges ned, slik at siste semester for undervisning ble høsten 2018.

SAK UU 65/19 Orienteringssak: FYS4761/9761 CT- og røntgendiagnostikk vil ikke bli undervist våren 2020
  Bakgrunn: Ettersom Anne-Cathrine T. Martinsen ikke fortsetter i sin II'er stilling vil FYS4761/9761 ikke bli undervist våren 2020. Seksjonen for Biofysikk og medisinsk fysikk ønsker å se på videre muligheter for å undervise emnet, men for våren 2020 er det ikke mulig å finne en løsning.
SAK UU 66/19 Orienteringssak: Writing Science
    Kurset "Writing Science" har fra høsten 2019 av vært obligatorisk for nye studenter på masterprogrammet i Fysikk. Eli Bæverfjord Rye orienterer om kurset.

SAK UU 67 /19

Vedtakssak: Retningslinjer for emneportefølje ved Fysisk institutt

Bakgrunn:

Forslag til vedtak:

FYS4761/9761 CT- og røntgendiagnostikk legges ned.Instituttstyret vedtok i forbindelse med InterAct prosessen retningslinjer for emneporteføljen ved Fysisk institutt. Retningslinjene har ikke blitt implementert, og det er spesielt antall studenter som kreves på et emne for at det skal opprettholdes som er omdiskutert. Spørsmålet har vært tema på flere undervisningsseminarer og seksjonene har fått muligheten til å uttale seg i blant annet seksjonsledermøter.

Utdanningsleder har nå utformet et forslag til nye retningslinjer som Utdanningsutvalget bes vurdere.

FYS-MED4750/9720 Medisinsk avbildning legges ned.

 

Forslag til vedtak:

Utdanningsutvalget anbefaler Instituttstyret å vedta retningslinjene for emneporteføljen ved Fysisk institutt.
SAK UU 68/19 Vedtakssak: Status for emner
  Bakgrunn: Utdanningsleder orienterer om tilbakemeldinger som er mottatt om emner som har hatt et lavt antall studenter over tid. Kortversjon tilgjengelig her.
  Forslag til vedtak: Orienteringen tas til etteretning og UU gir utdanningsleder/studieadministrasjonen fullmakt til å forfølge forslagene som er gitt, men UU ønsker separate vedtak der det er påkrevet formelt.
SAK UU 69/19 Vedtakssak: Nedleggelse av emnet FYS9180 Condensed Matter Field Theory
  Bakgrunn: Emnet har hatt få studenter og emneansvarlig Olav F. Syljuåsen anbefaler at det legges ned.
  Forslag til vedtak: Utdanningsutvalget anbefaler å legge ned FYS9180.
SAK UU 70/19 Vedtakssak: Søknad om å opprettholde FYS5810 Fysikkdidaktikk i praksis
  Bakgrunn: Seksjonen for fysikdidaktikk har levert en søknad om å bevare emnet FYS5180 Fysikkdidaktikk i praksis selv om antall studenter på emnet har vært lavt.
  Forslag til vedtak: Utdanningsutvalget anbefaler å opprettholde FYS5810 Fysikkdidaktikk i praksis.
SAK UU 71/19 Vedtakssak: Endringer i emnebeskrivelsen for FYS3150/4150 Computational Physics
  Bakgrunn: På grunn av mange studenter er det for ressurskrevende å la tre av fem prosjektoppgaver inngå i karaktersetting i FYS3150/4150.
  Forslag til vedtak: Karaktersetting skal fra høsten 2020 av kun baseres på to av fem prosjektoppgaver.
SAK UU 72/19 Orienteringssak: Bemanningsplan for våren 2020.
    Utdanningsleder orienterer om bemanningsplanen.
SAK UU 73/19 Orienteringssak: Mulige endringer i bachelorprogrammene Fysikk og astronomi og Elektronikk, informatikk og teknologi.
    Utdanningsleder orienterer.
SAK UU 74/19 Orienteringssak: Arbeidslivsrelevans
  Bakgrunn: "Fysikk og astronomi" er ett av få disiplinutdanninger i landet som er trukket inn i en kartlegging fra NOKUT på bestilling fra departementet. Olav Syljuåsen eller Joakim Bergli orienterer.

SAK UU 75/19

Diskusjonssak: Rekruttering av gruppelærere

 

Bakgrunn:

Rekruttering av gode gruppelærere var ett av punktene fra Glittum-Haugerud rapporten som ble presentert på undervisningsseminaret 17.oktober. På seminaret kom det fram flere forslag til nyordninger: Man kunne anvende et lite intervju av søkere før ansettelser, man kunne innføre ordninger der gruppelærere merker seg studenter i sin gruppe som synes å kunne fungere godt som gruppelærer og melder inn tips om dette, og det ble foreslått at gode gruppelærere kunne "gjenbrukes" i litt større utstrekning enn i dag. Er dette forslag som vi ønsker å forsøke å trekke inn i instituttets prosedyrer ved ansettelser av gruppelærere, eller skal vi holde oss strengt til en generell utlysning hver gang vi trenger nye gruppelærere, slik praksis har vært ved instituttet siden 2012?

Som et ledd i å rekruttere gode gruppelærere innføres det en ordning at gruppelærere i løpet av semesteret bes å rapportere inn til emneansvarlig (eller studieadminstrasjonen) navnet på studenter på årets kull som synes å kunne egne seg som gruppelærere neste år. Informasjon innkommet på denne måten forsøkes brukt i tillegg til utlysning av gruppelærerstillinger som beskrevet i SUFU vedtak sak 20/12.

SAK UU 76/19 Diskusjonssak: Fellestrekk ved prosjektemner - bør vi se disse i sammenheng?
  Bakgrunn:

Instituttet har de senere årene fått flere emner som skiller seg fra de tradisjonelle undervisningsemnene med forelesninger, gruppeøvelser og skriftlig eksamen. Emnene bruker i større grad prosjekter som arbeidsform og rapporter som vurdering eller del av vurderingen.

Det har vist seg å være noe mer administrasjon knyttet til enkelte av emnene, både for emneansvarlige, veiledere og administrasjonen, og i den forbindelse ønsker vi å se om det er noen fellestrekk ved emnene som vi kan overføre eller dra nytte av i de andre emnene. Studieadministrasjonen orienterer.

     

Merk at personsensitive opplysninger er taushetsbelagte, og bare diskuteres av

medlemmene som har mottatt opplysningene. Dette gjelder både opplysninger

forelagt i forkant, under og etter møtet. Personsensitive papirer skal makuleres

etter møtet.

Arnt Inge Vistnes

Utdanningsleder

Christine Sundtveten

Sekretær

 

Publisert 27. nov. 2019 11:08 - Sist endret 6. des. 2019 10:43