Referat Utdanningsutvalget 10.desember 2019

 

Referat fra møte i utdanningsutvalget ved Fysisk institutt

Tidspunkt: 10.desember 2019, kl. 11.15 - 13.45, rom V139 i Fysikkbygningen

Til stede: Balk, Bergli, Dysthe, Henriksen (til kl. 12.00), Hjorth-Jensen, Holm, Martinsen, Torsvik, Vistnes, Andersen, Murtnes, Stavik-Døvle, Sundtveten

Til sak 66/19: Eli B. Rye

Til sak 73/19: Frode Hansen (ITA)

Forfall: Gunnæs

SAK 63/19

a) Godkjenning av innkalling

 

Vedtak:

Innkalling ble godkjent.

 

b) Godkjenning av referat fra 8.oktober 2019

 

Vedtak:

Referatet fra forrige møte i Utdanningsutvalget ble godkjent.

SAK 52/19

Vedtakssak: Endringer i emnebeskrivelsen til FYS2810

 

Vedtak:

Den nye versjonen av emnebeskrivelsen ble godkjent.

SAK 60/19

Orienteringssak: Gjennomgang av rapport fra dialogmøter vårsemesteret 2019

  Oppsummering: Den samlede rapporten har blitt oppdatert med  oppsummeringer fra flere emner siden forrige møte i UU. Totalt har UU mottatt rapporter fra 21 emner. 

SAK 64/19

Vedtakssak: Nedleggelse av emnet FYS-MED4750/9750 Medisinsk avbildning

 

Vedtak:

Emnet ble vedtatt nedlagt.
SAK 65/19 Orienteringssak: FYS4761/9761 CT- og røntgendiagnostikk vil ikke bli undervist våren 2020.
  Oppsummering: UU tar dette til etterretning. Seksjonen for Biofysikk og medisinsk fysikk vurderer om det er grunnlag for å undervise emnet våren 2021 og gir tilbakemelding.
SAK 66/19 Orienteringssak: Writing Science
  Oppsummering: Eli B. Rye orienterte om høstens undervisning i "Writing Science". Ca. 45 masterstudenter har fulgt undervisningen. 

SAK 67/19

Vedtakssak: Retningslinjer for emneportefølje ved Fysisk institutt

 

Forslag til referat:Vedtak:

Forslaget til retningslinjer ble vedtatt og oversendt til instituttstyret. 

SAK 68/19 Vedtakssak: Status for emner
  Bakgrunn: Utdanningsleder har laget en oversikt over antall studenter som har gjennomført eksamen i emnene ved FI, og presenterte denne i møtet. 

 

Forslag til referat:Vedtak:

Orienteringen fra utdanningsleder ble tatt til etterretning og UU ga utdanningsleder/studieadministrasjonen fullmakt til å forfølge forslagene som ble gitt. UU ba om separate vedtak der dette er påkrevet formelt.

SAK 69/19 Vedtakssak: Nedleggelse av emnet FYS9180 Condensed Matter Field Theory
  Bakgrunn:

Emnet FYS9180 har hatt et relativt lavt antall studenter og emneansvarlig har foreslått å legge det ned. 

Det ble diskutert hvorvidt en nedleggelse av dette emnet vil føre til en utflatning av tilbudet ved FI. FI må også tilby emner som er interessante for ph.d. kandidater. UU diskuterte om alternative undervisningsformer kan være aktuelt for dette emnet.

  Vedtak: UU ber fagmiljøet om å diskutere om emnet kan tilbys som selvstudium med noe veiledning.
SAK 70/19 Vedtakssak: Søknad om å opprettholde FYS5810 Fysikkdidaktikk i praksis
  Bakgrunn: Emnet FYS5810 har i snitt ikke hatt det antall studenter som FI mener er nødvendig for å opprettholde et emnet. Seksjonen for fysikkdidaktikk har levert en søknad som blant annet belyser krav i nasjonal rammeplan for lektorutdanningen.
  Vedtak: UU anbefaler å opprettholde FYS5810 Fysikkdidaktikk i praksis
SAK 71/19 Vedtakssak: Endringer i emnebeskrivelsen for FYS3150/4150 Computational Physics
  Bakgrunn: Emnet FYS3150/4150 har et stort antall studenter. Sensur i emnet er basert på vurderingen av tre av totalt fem prosjektoppgaver, og dette har vært ressurskrevende.
  Vedtak: Karaktersetting i FYS3150/4150 skal fra høsten 2020 av baseres på to av fem prosjektoppgaver.
SAK 72/19 Orienteringssak: Bemanningsplan for våren 2020
  Oppsummering: Utdanningsleder orienterte om bemanningsplanen. Bemanningen er i hovedsak på plass, og emneansvarlig og medansvarlige avklart for de store begynneremnene. 
SAK 73/19 Orienteringssak: Mulige endringer i bachelorprogrammene Fysikk og astronomi og Elektronikk, informatikk og teknologi
  Oppsummering:

Utdanningsleder orienterte om den historiske bakgrunnen for samarbeidet mellom fysikere, informatikere og matematikere som la grunnlag for kombinasjonen av begynneremner som er sentrale i flere av bachelorprogrammene ved MN-fakultetet. Særlig felles fokus på bruk av numeriske metoder har vært viktig. Utvikling ved andre institutter kan føre til at man må tenke nytt for bachelorprogrammene ved FI. Det er også endringer i søkermassen. Samtidig må det eksperimentelle innholdet i FA- og ELITE-programmene ivaretas og eventuelt styrkes. Også mangel på statistikk ble tatt fram som noe man bør se på. 

Utdanningsleder foreslo at det opprettes en komité ved FI som ser på programmenes innhold og eventuelle endringer ved andre institutter som vil påvirke dem. 

SAK 74/19 Orienteringssak: Arbeidslivsrelevans
  Oppsummering: Joakim Bergli og Grete Stavik-Døvle orienterte om prosessen hittil. Medlemmene i UU ønsker å se rapporten som sendes til NOKUT. 
SAK 75/19 Diskusjonssak: Rekruttering av gruppelærere
  Bakgrunn: Et av forslagene som ble lagt fram i Glittum-Haugerud rapporten var intervju av søkere til gruppelærerstillingene. Noen av vårens emneansvarlige har testet ut dette. Studiadministrasjonen orienterer.
  Oppsummering:  Studieadministrasjonen har fått tilbakemeldinger om at intervjuprosessen ikke har blitt opplevd som så meningsfull. UU diskuterte om andre metoder for rekruttering og kvalitetssikring av ansettelsen bør testes ut. Studieadministrasjonen kontakter andre institutter for å høre om deres erfaringer. 
SAK 76/19 Diskusjonssak: Fellestrekk ved prosjektemner - bør vi se disse i sammenheng?
  Bakgrunn: Studieadministrajonen har bedt UU å vurdere om de forskjellige prosjektemnene (FYS2280, FYS2810) ved FI kan ses i sammenheng med praksisemnet (FYS3820) for å finne gode løsninger på utfordringer som de ordinære emnene ikke møter. For praksisemnet FYS3810 er det for eksempel oppnevnt en emneansvarlig, og studieadministrasjonen vil gjerne vite om det er noe UU kan se for seg når det gjelder FYS2810 også. 
  Oppsummering: Grete Stavik-Døvle orienterte fra studieadministrasjonen. Utdanningsleder foreslo å ta opp saken i senere møte i Utdanningsutvalget og eventuelt sette ned en komité som skal arbeide med dette da.
 

Arnt Inge Vistnes

Utdanningsleder

 

Christine Sundtveten

Sekretær

 

Publisert 27. jan. 2020 10:14 - Sist endret 4. feb. 2020 12:35