Referat fra møte i Utdanningsutvalget 22. juni

Referat fra møte i Utdanningsutvalget ved Fysisk institutt

Tidspunkt: tirsdag 22. juni kl. 12.15
Digitalt via Zoom
Tilstede: 
Helge Balk, Torsten Bringmann, Lasse Clausen (vara for Joakim Bergli), Johannes S. Heines, Sverre Holm, Lasse Vines, Espen Murtnes, Line Gaard Pedersen, Johannes Skaar, Grete Stavik-Døvle, Christine Sundtveten, Christian Thorn
Forfall: Morten Hjorth-Jensen

SAK UU 40/21 
Godkjenning av innkalling og referat

a) Godkjenning av innkalling

 

Vedtak:

Innkalling ble godkjent.

 

b) Godkjenning av referat fra 1. juni 2021

 

Vedtak:

Referatet fra forrige møte i Utdanningsutvalget ble godkjent.

SAK UU 41/21 Orienteringssak: Bemanningsplan vår 2022 v/Utdanningsleder

 

Oppsummering:

Orientering om arbeidet med bemanningsplan for våren 2022.  

Generelt er planleggingen i godt gjenge med de fleste emneansvarlige og medarbeidere på plass. 

Fysikk i førsteåret (FFÅ) skaper noen utfordringer. Vi starter opp H2022 med FYS111x. Dette vil gå hvert semester. I tillegg kommer våremnene FYS112x og FYS113x. Når vi legger bemanningsplanen for v2022 må vi samtidig tenke på hvordan de nye emnene skal bemannes.  Emneansvarlige er avklart med unntak av høstversjonen for FYS111x men flere personer må tilordnes. Planleggingen blir ikke enklere ved at matematisk institutt signaliserer at de ønsker å delta eller selv undervise det som har med matematikk å gjøre. 

Økonomi: Vi jobber med å synliggjøre utgifter og inntekter for utdanningen. Vi tror dette kan bli viktig for planlegging av undervisningen i tiden som kommer. 

Stipendiater og undervisning:  Vi har endret praksis fra å automatisk gi norsktalende PhD-studenter et 4. undervisningsår til å vurdere kandidatenes interesse og evner.  Det ble stilt spørsmål om dette bare gjaldt KD-stipendiater. Det er sjekket etter møte og svaret er at siden ikke alle KD-stipendiater får ett 4 år, så har vi "ubrukte" år som vi kan tildele andre stipendiater som søker.  Dette er allerede blitt gjort. 

SAK UU 38/21 Vedtakssak: Spesialpensum v/Grete Stavik-Døvle
  Oppsummering:

Spesialpensum ble diskutert i møte 1. juni og vi referer til tidligere innkalling og diskusjon i møtet. 

Studieadministrasjonen har oppdatert nettsiden som skal gi praktisk informasjon for gjennomføring av spesialpensum for veiledere og de som er ansvarlig for pensumet. (krever innlogging).

Vedtak: UU vedtar retningslinjer for spesialpensum på masternivå som angitt på nevnte nettside.
Studieadministrasjonen utformer skjema for spesialpensum som gjenspeiler disse retningslinjene. Nettsiden publiseres og gjøres tilgjengelig for ansatte ved instituttet.

SAK UU 39/21

Vedtakssak: Bruk av sensor ved skriftlig eksamen v/Christine Sundtveten

 

Oppsummering:

Bruk av sensor ved skriftlig eksamen ble diskutert i møte 1. juni og vi referer til tidligere innkalling og diskusjon i møtet.
 
Vedtak:
Sensor ved skriftlig eksamen ved Fysisk institutt kan være ekstern eller intern. Bruk av ekstern sensor må avklares med studieadministrasjonen i god tid før sensur begynner. Normalt bør interne sensorer være fast ansatte eller åremålsansatte med undervisningsplikt. Valg av andre må begrunnes og skal vurderes av utdanningsleder og studieadministrasjonen. Gruppelærere som emneansvarlig mener er kvalifiserte kan også delta i sensur av skriftlige arbeider. Normalt skal gruppelærer som sensurerer være på masternivå dersom eksamenen er på bachelornivå.

SAK UU 42/21 Orienteringssak: Studiestart og programseminar høst 2021 v/studieadministrasjonen
  Oppsummering

Studiestart: planlegges mer fysisk tilstedeværelse sammenlignet med i fjor.

Det vil i år bli arrangert programseminar både for nye studenter og for fjorårets studenter. Seminaret blir på Sundvollen, men pga. smittevern vil Sundvollen kjøre med redusert kapasitet. Seminaret strekkes derfor ut i tid, og alle får enkeltrom.  Elite og FA er tildelt 1.-2. september for 2021-kullene og 27.-28. oktober for 2020-kullene. Det legges opp til faglig og sosialt opplegg, samarbeid, gruppeoppgaver osv. FA og ELITE deltar på samme seminar, så bidrag fra faglærere bør være relevante for begge gruppene.

SAK UU 43/21 Orienteringssak: REAL undervisning 19. august, v/Utdanningsleder
  Oppsummering

Vi oppfordrer alle til å melde seg på Real undervisning 19.august.

Over hele Europa har antallet fuskesaker eksplodert under koronatiden, men hvorfor? Vi lærer studentene å samarbeide, men til eksamen skal de jo jobbe alene. Trener vi dem tilstrekkelig på å levere individuelle arbeider? Når lærer vi dem kildehåndtering og kritisk tenkning og synes dette på læringsutbyttebeskrivelsene våre?

Dette er temaer for dagen.

SAK UU 44/21 Orienteringssak: Prosjektbeskrivelse og Writing Science v/Utdanningsleder
  Oppsummering:

I Writing Science (FYS5960 og EIT5960) skal studentene lære å skrive sine egne prosjektbeskrivelser, men det er ikke noe gøy hvis veilederene likevel gjør det for dem! Studentene skal selv formulere beskrivelsen, og writing science er et verktøy for dette.
Se forøvrig nettsiden for masterveiledning

SAK UU 45/21  Orienteringssak: Medlemmenes kvarter
Christian Thorn: Arbeid med redigering av emnesider i Epn for våren 2022 er startet. Nettskjema om det er noe som skal endres, er sendt til emneansvarlige. Dette vil hjelpe studieadministrasjonen med å holde oversikt. 
  Oppsummering:

UUs medlemmer  kan komme med oppdateringer og nyheter fra sitt felt.

Helge Balk
Utdanningsleder

Christian Thorn
Sekretær

 

Publisert 22. juni 2021 14:34 - Sist endret 23. juni 2021 13:19