Referat fra møte i Utdanningsutvalget 12. mai

Tidspunkt: 12. mai kl. 12.15 - 14.00
Rom V139
Tilstede:
Helge Balk, Andreas Görgen, Line Gaard Pedersen, Sander S. Sandvik, Johannes Skaar
Forfall: Joakim Bergli, Lasse Vines, Sverre Holm
Ikke tilstede: Morten Hjorth-Jensen

SAK UU 01/23

Godkjenning av
innkalling og referat
a) Godkjenning av innkalling 

 

Vedtak:
Innkalling ble godkjent.

 

b) Godkjenning av referat fra 10. februar, samt sirkulasjonssaker

 

 Vedtak:

SAK UU 02/23 Orienteringssak: Nytt fra utdanningsleder
Oppsummering:

Orienteringer fra utdanningsleder siden siste UU.

  • TEK5310 - Solceller, legges ned på ITS høsten 2023 (tilbys kun  som selvstudium). Et tilsvarendeemne opprettes på FI høsten 2024. 
  • Rekruttering: Det nye kjernefysikkprogrammet hadde god søking, MENA har også fått økte tall etter navneendring til Fornybar energi og nanoteknologi. 
  • Oppgradering av rom. Ø257 og Ø358 skal utbedres. Det er imidlertid usikkert på når oppgradering vil skje, dette vil uansett påvirke romkabalen for undervisning.  
  • Mastereksamen: Utdanningsleder innkaller AV-folk slik at hybride mastereksamener kan gjennomføres i de tilgjengelige rommene. Videre diskusjon om internsensor kommer på et senere UU.
  • Obligatoriske oppgaver diskuteres videre i STUT. Spesielt viktig å få studentene til å forstå meningen og formålet med en oblig, hva de lærer av det, slik at det oppleves som lærerikt og nyttig
  • ChatGPT:  studenter og ansatte bruker dette, selvom UiO ikke anbefaler det. Hva vil bruk av ChatGPT føre til for oss? Vitenskapelig ansatte oppfordres til å skrive hva dette vil innebære. Dette blir ett av temaene for et utdanningsseminar senere i år. 
SAK UU 12/23 Diskusjonssak: Muntlig emneeksamen på Zoom v/Utdanningsleder
Oppsummering:

Kan vi la studenter som ikke kan eller vil være fysisk til stede, få gjennomføre eksamen via Zoom?

Les hele saksdokumentet (.odt)

Eksamen bør kunne gjennomføres som planlagt uten for mange enkeltvise tilpasninger. Det har tidligere vært gjort unntak, men generelt bør vi være restrektive. 
Vil eksamen på Zoom føre til mindre eksamensangst? Her er det nok ulike opplevelser og erfaringer.
Det er en del tekniske og praktiske utfordringer knyttet til bruken av Zoom i eksamen. Bruk av tavle for å vise f.eks. en formel vil være vil være vanskelig på Zoom; dette krever at man håndterer flere kameraer. Det ble også nevnt at det kan være vanskelig å kontrollere bruk av hjelpemidler.
Generelt før eksamen være så lik som mulig for alle studenter som tar emnet.   

SAK UU 52/22 Orienteringssak: Bemanningsplan høst 2023 v/Utdanningsleder
Oppsummering:

Status for bemanningen høst 2023:
Alle emner har emneansvarlig.
De største emnene (FYS1100, FYS1120, FYS2160, FYS3150 og FYS-STK3155) har fått på plass innleide gruppelærere. Det jobbes med å få på plass noen til for andre mindre emner.

SAK UU 13/23 Orienteringssak: Bemanningsplan vår 2024 v/Utdanningsleder
Oppsummering: Staus for bemanningen våren 2024:
Alle emner har emneansvarlig, med unntak av FYS1040 (nytt emne i kjernefysikk) 
SAK UU 55/22 Diskusjonssak: FYS3820 - Arbeidspraksis. Emnets fremtid v/Grete Stavik-Døvle
Oppsummering:

Saken er en oppfølging fra møte i UU 29. november 2022

Siden sist møte har studieadministrasjonen møtt med fakultetet og studenter ved instituttet for å få samlet inn informasjon rundt erfaringer med arbeidspraksis.

Emnet ble i sin tid innført for å tilføre noe nytt med tanke på at studentene våre ikke ser arbeidslivsrelevans i programmene våre. Dette er også gjort på andre institutter hvor studentene scoret lavt på arbeidslivsrelevans. Noen institutter opplever som oss at studenter ikke søker, mens andre institutter får mange søkere. Her er det altså erfaring å dra nytte av.

Studentforeningene og fagutvalget tenker at vårt emne ikke annonseres tydelig nok, og at det er for stor konkurranse med andre emner om noen først oppdager det. Det er generelt få frie emner i bachelorprogrammene våre, og studentene får mange anbefalte emner som føles mer relevante enn dette for videre masterstudier. Det er også en usikkerhet rundt hvor relevant arbeidspraksis er, og hvilke bedrifter de tenker er i målgruppen. 

Praksis hos bedrift blir aktuelt for Kjernefysikk og nukleærteknologi, og vi ønsker derfor å se på hvordan vi kan vitalisere emnet med tanke på relevans både for det nye programmet og studenter som er på våre eksisterende programmer.

Emnet er noe ressurskrevende, men akkurat nå har vi rutiner for å gjennomføre det. Studieadministrasjonen tenker derfor at man bør prøve vitalisering av emnet og særlig fokusere kommunikasjon rundt det før en eventuell gjennomføring våren 2024. Om emnet legges på is noen år, vil det kreve mer ressurser å vekke det til live igjen. 
Kan sees i sammenheng med prosjektemnene (FYS2810/20/30). Tilby generisk undervisning sammen med IBVs emne? Koble på bedrifter i forbindelse med bedriftspresentasjoner?

SAK UU XX/23   Medlemmenes kvarter
Oppsummering:

UUs medlemmer kan komme med oppdateringer og nyheter fra sitt felt.

  • Nytt fra fagutvalget
  • Nytt fra ph.d.-utvalget
  • Nytt fra programrådene

Helge Balk
Utdanningsleder

Christian Thorn
Sekretær

 

Publisert 7. juni 2023 08:02 - Sist endret 20. mars 2024 14:22