Referat fra møte i Utdanningsutvalget 12. desember

Referat fra møte i Utdanningsutvalget ved Fysisk institutt

Tidspunkt: Tirsdag 12. desember kl. 10.15 - 12.00
Rom: V213 Skolelaben
Tilstede: Helge Balk, Mari Berge, Maximillian Engenes, Sverre Holm, Johannes Skaar, Karsten Trulsen
Forfall: joakim BergliAndreas Görgen, Morten Hjorth-Jensen
Fra studieadministrasjonen: Espen Murtnes, Angelina Olsen, Grete Stavik-Døvle, Christine Sundtveten

SAK UU 01/23

Godkjenning av
innkalling og referat
a) Godkjenning av innkalling 

 

Vedtak:
Innkalling ble godkjent.

 

b) Godkjenning av referat fra 28. september 

 

Vedtak:

SAK UU 02/23 Orienteringssak: Nytt fra utdanningsleder v/Utdanningsleder
Oppsummering: Orienteringer fra utdanningsleder siden siste UU:

Rekruttering:
en søkerundersøkelse gjort av Opinion ble nylig presentert på STUT. Spørsmål som ble stilt var bl.a. grunner til studievalg, inntrykk av UiO, og informasjonskanaler søkerne hadde brukt.
Av 5000 spurte var det 26% svarte.
Respondentene som hadde UiO som ett av sine valg i Samordna opptak svarte at aktuelt studieprogram, faglige elementer, kvalitet, og jobbmuligheter var viktigst. 
Av de som ikke hadde UiO som førteprioritet var valget begrunnet med et ønske om å komme seg ut av Oslo, at UIO ikke hadde ønsket studieprogram, og at det var vanskelig og dyrt å få bolig. 
Inntrykket respondentene hadde var at UiO scorte høyest på f.eks. kvalitet på studieprogrammene, jobbmuligheter, dyktige forelesere, og utvekslingsmuligheter. Samtidig scoret NTNU best på forskningskvalitet, og sosialt miljø. 
52% hadde sett reklame for UIO i ulike sosiale medier. Informasjonskilder for søkerne var utdanning.no, skolebesøk og Åpen dag ved UiO. Utover dette var familie og venner viktige kilder. 
Det foregår en rekrutteringskampanje både på UiO sentralt og på MN. Enkelte fagområder skal fremheves spesielt, ett at disse er realfag.
Det er mulig å få støtte til å lage reklamefilm for ulike programmer, men dette vil kreve ganske stor innsats fra instituttet i forbindelse med manusskriving o.l. 
Programsidene på FI er nylit blitt oppgradert med fokus på hvorfor velge ulike studieretninger (jobbmuligheter, videre studier). 

IT i utdanningen:
Det er satt av 3,5 mill. til IT i utdanningen. Støtte kan gis til prosjekter som bruker IT i undervisningen på nye måter. Alle fagmiljøer kan søke. Frist: 22.01.24.
Det arrangeres to søker-seminarer, ett 14.12 og ett 8.1 
Utdanningsleder har sendt egen e-post om dette 13.12.
SAK UU 13/23 Orienteringssak: Bemanningsplan vår 2024 v/Utdanningsleder
Oppsummering: Status for bemanningen våren 2024.
Siste utfordringer:
  • FYS3400 mangler gruppelærer (utlysning er sendt til tidligere studenter på emnet).
  • FYS4740: Taran Paulsen ønsker ikke å fortsette som II-er. Emnet gis derfor som selvstudium våren 2024. Det er ønskelig at Eirik Malinen tar over emnet vår 2025. Det jobbes med en erstatning for Eirik Malinen i STK-FYS1110.
  •  HON2200: ny emneansvarlig er Eirik Gramstad. (Henrik Sveinsson er i foreldrepermisjon).
SAK UU 14/23 Diskusjonssak: Undervisningsfri i midtveisuken? v/Utdanningsleder
Oppsummering:

Hvert semester settes det av en uke til alle midtveiseksamener som skal gjennomføres som skriftlige skoleeksamener i emnene ved MN-fakultetet. I denne uken er det pr. nå undervisningsfri for emner på bachelornivå ved Fysisk institutt. UU er bedt om å diskutere om det fortsatt skal være undervisningsfri.

Bakgrunn for å diskutere dette er at flere emneansvarlige opplever at det blir et avbrudd i undervisningen i allerede korte semestre.

UU diskuterte ulike måter å gi studentene tilbakemelding på underveis i et emne, som kan gi mindre avbrekk i løpet av semesteret. Både arbeidskrav og vurderinger som inngår i karaktergrunnlaget ble tatt opp til diskusjon.

UU ønsker å løfte diskusjonen om undervisning i midtveisuken til fakultetet siden uken er felles for emnene ved MN. MNSU og relevante studentutvalg bør også involveres i en videre diskusjon.

SAK UU 15/23 Vedtakssak: Kloning av FYS2280 til masternivå v/Studieadministrasjonen
Oppsummering:

Emnet FYS2280 - Romteknologi er i dag forbeholdt studenter på bachelornivå. For at studenter på masternivå skal kunne få studiepoeng for å gjennomføre feltkurs på Andøya foreslår studieadministrasjonen at FYS2280 klones opp til masternivå.
Dette kan være aktuelt for studenter på masterprogrammer ved Fysisk institutt og ved Institutt for teknologisystemer. 

Om emnet skal klones til master og inngå i graden, så bør det omfatte mer enn i dag. Emneansvarlig jobber med dette. 
Emnet vil også få ny kode.

Vedtak: Det opprettes et emne på masternivå som tilsvarer FYS2280. Emnebeskrivelse med differensiering legges fram for UU i EpN-prosessen for høst 2024. 

SAK UU 16/23 Diskusjonssak: Kunstig intelligens og mulig fusk v/Utdanningsleder
Oppsummering:

Hva svarer du når studentene spør deg om de kan bruke ChatGPT?

GPT har blitt diskutert på instituttseminaret, det har blitt diskutert på i flere STUT-møter i høst, tatt opp på Real prat, i podcaster og det er laget egen nettside om dette. Likevel får vi stadig spørsmål om hva vi skal svare.

På UiOs nettsider står det:"Før du går i gang, forhør deg med underviserne hva de har bestemt er akseptabel KI bruk i emnet ditt."

Altså – Hva kan vi svare?

Noen av innspillene i diskusjonen:

Studentrepresentantenes erfaring var at det er forskjell på hva det blir oppfordret til i ulike emner. Det oppleves uheldig at det ved ett institutt oppfordres til bruk av GPT, mens det på et annet potensielt kan bli sett på som fusk.
Man kan kanskje si at GPT har blitt det nye Google-søket.
Det er vanskelig å finne ut om studentene har brukt det eller ikke, og det bør være mulig å bruke verktøyet på en kritisk og fornuftig måte.
Bruk av GPT gjør det vanskelig å definere om det er fusk, eller en annen måte å lære seg stoff på.

Hvordan vurderes det om introduksjonen i en masteroppgave er skrevet med hjelp av GPT og dette refereres til? Er det naturlig å referere til GPT dersom en setning på engelsk i en oppgave er blitt forbedret? GPT kan også bli brukt som retteprogram for studenter med dysleksi. Kan dette tenkes å være det samme som at studenten spør en medstudent om et ord er riktig skrevet?

Bruk av GPT vil bli tatt opp på neste skriveseminar for masterstudenter i mars 2024.

Diskusjonen om dette må fortsette.

Se ellers nettsider: 

Kunstig intelligens (KI) ved UiO - Universitetet i Oslo

Kan du skille chatboten fra studentene? - KURT – Kompetansesenter for undervisning i realfag og teknologi (uio.no)

Real Læring | Podcast on Spotify (Se spesielt cast om fusk)

SAK UU 17/23 Diskusjonssak: Learning assistant-kurs for gruppelærere v/Studieadministrasjonen (Espen Murtnes)
Oppsummering:

Fakultetet tilbyr gjennom KURT noe de kaller Gruppelærertrening, les mer på KURTs nettsider.

Dette er pedagogisk opplæring til gruppelærere, særlig rettet mot de som er på emner som følger LA-modellen. Kurset ble i sin tid opprettet av Tor-Ole Odden, men undervises nå av Vidar Skogvoll, som har sin phd fra Fysisk institutt.
Selve kurset består av seks én-times seminarer.

Utdanningsleder og studieadministrasjon ønsker at kurset skal være tilnærmet obligatorisk for alle som underviser ved et av våre LA-emner, som er de fleste laveregradsemner, med mindre de har gjennomgått kurset tidligere. Gruppelærerne vil få betalt for å delta, så det har en kostnad på omkring 10 timer per gruppelærer (per semester). 

SAK UU XX/23   Medlemmenes kvarter
Oppsummering:

Ingen saker ble meldt inn.

Helge Balk
Utdanningsleder

Christian Thorn
Sekretær

 

Publisert 13. des. 2023 12:35 - Sist endret 2. apr. 2024 17:19