Referat styremøte 20. mai 2021

Fysisk institutt 22.5.2021

Til: Styrets medlemmer/varamedlemmer

 

Fra: Instituttadministrasjonen

 

Referat fra styremøte
Tidspunkt: Torsdag 20.5.2021 kl. 13.15 - 15.00

Til stede: Viefers, Balk, Siem, Adli, Gjestvang, Strøm, Murtnes, Martinsen (studentrepr.), Aasheim (studentrepr.). Observatører: Gørgen, Edin (vara). Inger Anne Pedersen var med på sak 18/21. 

Forfall: Skramstad (deltok på deler av møtet)

SAK IS 16/21 Godkjenning av dagsorden
 

Vedtak:

Dagsorden ble godkjent.

 

SAK IS 17/21 Vedtakssak- godkjenning av referat fra forrige styremøte
 

Vedtak:

Styret godkjenner referatet fra forrige møte.

 

SAK IS 18/21 Orienteringssak: Status økonomi etter rapportering 1. tertial
 

Bakgrunn:

Det henvises til økonomirapport, kommentarer til denne og ledelsesvurderingen. Etter gjennomgangen fra Inger Anne Pedersen vil det bli en mer generell diskusjon om instituttets økonomi, herunder fremtidige stillinger. 

 

  Oppsummering:

Det henvises til Inger Anne Pedersens presentasjon. Noen momenter fra gjennomgang og diskusjon:

* Økningen i tildeling 2021 er usikker, fordi det i ny finansieringsmodell legges opp til redusert sats for KD-stillinger. 

* Hele 31 disputaser i 2020, som har gitt en ekstra god uttelling.

* 21 MNOK dårligere totalresultat enn busjettert. Skyldes periodiseringsavvik, og er sånn sett lite dramatisk. Også på basisdelen er det periodiseringsavvik som gir et stort avvik mellom resultat og budsjett (avvik 8,9 MNOK). Økte personalkostnader blant annet i form av økte lønnskostnader etter professoropprykk, og kostnader til ombygginger/oppussinger bidrar også til avviket. 

* Finnes det tall på hva vi tjener på studenter på forskjellige nivå? Finnes ingen enkel oversikt, men det er kjente tall.  

* Bundne midler: NorFab kommer til å bruke opp en del i 2021/22, og I-lab kommer til å gjøre store investeringer (allerede bevilget) i nye maskiner når man kommer inn i nye lokaler. 

* I staten kan man ikke ta opp lån for å håndtere et underskudd. Så underskuddet må håndteres ved kostnadskutt og/eller inntektsøkninger. I praksis vil det måtte være en kombinasjon. 

* Oppdatering om ny økonomimodell (etter instituttledermøte 21.5):

- 20 % økning på utdanningsparamtrene til blant annet FI. Innebærer at den strategiske potten reduseres fra 85 til 50 MNOK. 

- Med ny modell viser prognosen en nedgang fra 96 til 94 MNOK for FIs del. Mao. i seg selv ikke en veldig dramatisk nedgang, men den opprinnelige prognosen viser altså et stort underskudd. Utslagene av ny modell slår langt verre ut for GEO, KI og ITS.

- Høy lønnsvekst i sektoren som ikke er kompensert for i tildelingene.

- Arealbesparelser: Her settes det igang en prosess i regi av MN for å kartlegge bruk av areal, for om mulig å se på om vi kan frigjøre arealer og dermed muligens kutte kostnader. 

 

SAK IS 19/21 Vedtakssak: Fast teknikerstilling tilknyttet Seksjon for biofysikk og medisinsk fysikk
  Bakgrunn:

Det henvises til fremleggsnotat fra adm. leder inkludert vedlegg

  Kommentarer:

* Kan prosjektmidler brukes til å (del)finansiere stillingen? Henvises her til et tidligere styrevedtak- se sak 48/19 på styremøte 7.11.19. Leiestedsprisene inkluderer teknikerassistanse. Når man budsjetterer ifm. søknad om eksterne midler, er det veldig viktig at bruk av leiesteder søkes dekket.  

* Hvor lett er det å finne kompetanse som dekker begge behovene som er beskrevet i notatet? Det er åpenbart ikke et stort marked, men nå har man i hvert fall den interne kandidaten som man mener kan dekke hele spekteret.

* Medveiledning av master- og phd.-studenter: Det er ingenting i veien for at en ingeniør kan være medveileder. I den grad det er aktuelt for denne stillingen, kan det med fordel stå noe om dette i kunngjøringsteksten.

* Avgangen på vitenskapelig side som snart kommer i seksjonen, er ikke tatt stilling til. Men gitt de økonomiske utsiktene, må vi i mye større grad tenke behov på tvers av seksjoner. Vi er allerede i gang med å sondere mulugheten for en "spleising" av Plasma- og romfysikk- og Elektronikkseksjonen. Sistnevnte sliter spesielt på undervisningssiden, som igjen er knyttet til at man har ansvar for et helt studieprogram. Mer generelt har strategipilotene identifisert flere mulige samarbeid på tvers av seksjoner. Vi håper å få til et instituttseminar i høst hvor vi skal jobbe videre med disse ideene.

 

  Vedtak: 

Det lyses ut en fast teknikerstilling (over-/senioringeniør) i løpet av høstsemesteret tilknyttet BMF-seksjonen. Forutsetningen er at vi får bekreftet at E. Brondz går av med pensjon ved årsskiftet, og at seksjonen på sikt (innen max 9 år) er villig til å la dagens to teknikerstillinger fusjoneres til én. 

 

SAK IS 20/21 Orienteringssak: Bemanningsplan høst 2021
 

Bakgrunn:

Utdanningsleder orienterer med utgangspunkt i bemanningsplanen for høsten 2021

 

  Kommentarer:

* Et par uklare punkter på enkeltemner ble kommentert.

* Noen nye stipendiater med undervisningsplikt er ikke plassert.

* Utdanningsleder har laget en database som skal gjøre det enklere å holde oversikt over hvem som har undervisningsplikt, hva folk har undervist tidligere, ressursbruk per emne etc. Alt er ikke på plass, og det er enkeltparametre som må "trimmes". 

* Viktig å huske at det å bruke masterstudenter som timelærere, har en verdi i seg selv. Men samtidig er dette en del av diskusjonen rundt økonomi, da instituttet bruker ganske store summer på innleie. 

* Ganske store forskjeller på hva faste ansatte underviser. Noen sier ja til "alt".

* Kostnader knyttet til undervisningen de ansatte gjør, burde også synliggjøres.   

 

SAK IS 21/21 Andre orienteringssaker
 

Ansatte/sluttet:

  • Vetle Ingeberg har fått forlenget sin stipendiatstilling med 6 måneder fra 1.5.21. Forlengelsen er eksternt finansiert på prosjekt "Nuclear shapes and resonances" med Sunniva Siem som prosjektleder. 

  • Ingvild Julie T. Jensen har fått forlenget sin forsker II (20 %) stilling med to år fra 1.3.21. Stillingen er fortsatt finansiert 50-50 mellom SINTEF og leiestedet MiNaLab. 

  • Tomas K. Eriksen er ansatt som forsker i perioden 3.5 - 31.5.21. Stillingen er lønnet fra oppstartsmidler til Ann-Cecilie Larsen.

  • Martin Nyborg har fått forlenget sin stipendiatstilling for perioden 11.3 - 30.6.21. Forlengelsen er finansiert 50 -50 mellom Fysisk institutt og leiestedet NorFab. 

  • Fabio Zeiser fikk forlenget sin stipendiatstilling med to måneder fra 1.2.21, eksternt finansiert på prosjektet "Nuclear shapes and resonances" med Sunniva Siem som prosjektleder. Deretter ble han ansatt som forsker i én måned fra 1.4.21, og da lønnet fra oppstartsmidler til Ann-Cecilie Larsen.

  • Mohammad Amin Razbani har fått forlenget sin stipendiatstilling i én måned fra 18.3.21. Forlengelsen er eksternt finansiert på prosjekt "BioZement" med Anja Røyne som prosjektleder. 

  • Kristian Stølevik Olsen er ansatt som forsker i 4 måneder fra 1.2.21. Stillingen er finansiert 75 % fra PoreLab og 25 % fra annum Kondenserte fasers fysikk. 

  • Christin Schuelke fikk forlenget sin stipendiatstilling i 4 måneder fra 1.1.21. Forlengelsen er eksternt finansiert på prosjekt "Training4CRM" med Ørjan Martinsen som prosjektleder. 

  • Per Høeg er ansatt som forsker (SKO1109) i perioden 1.1.21 - 31.5.21. Stillingen er eksternt finansiert på diverse prosjekter på Seksjon for plasma- og romfysikk. 

 

Aktuelle saker:

Referat fra seksjonsledermøter 11.3, 8.4, 22.4 og 6.5
 

Disputerte:

Ingen siden forrige møte. 

 

SAK IS 22/21 Eventuelt
 

Når det gjelder faste orienteringssaker, så vil styret fremover kun få informasjon om ansettelser i kunngjorte stillinger. Så kortere forlengelser blir ikke tatt med. Videre blir punktet om disputerte siden forrige møte droppet. 

 

Susanne Viefers
instituttleder

Lars Bernhardsen
administrativ leder

 

Publisert 31. mai 2021 09:55 - Sist endret 17. juni 2021 11:01