Referat styremøte 23. sept. 2021

Fysisk institutt 4.10.2021

Til: Styrets medlemmer/varamedlemmer

 

Fra: Instituttadministrasjonen

 

Referat fra styremøte
Tidspunkt: Torsdag 23.9.2021 kl. 13.15 - 14.45

Til stede: Viefers, Balk, Siem, Adli, Strøm, Skramstad, Gjestvang, Aasheim (studentrepr.), Martinsen (studentrepr.). Observatører: Gørgen. I tillegg var Inger Anne Pedersen til stede på sak 33/21.

Forfall:

SAK IS 31/21 Godkjenning av dagsorden
 

Vedtak:

Dagsorden ble godkjent.

 

SAK IS 32/21 Vedtakssak- godkjenning av referat fra forrige styremøte
 

Vedtak:

Styret godkjenner referatet fra forrige møte.

 

SAK IS 33/21 Orienteringssak: Økonomirapportering 2. tertial
 

Bakgrunn:

Det henvises til økonomirapport og ledelsesvurdering

 

  Oppsummering:

Inger Anne Pedersen orienterte med utgangspunkt i innsendt økonomirapport. Noen hovedpoenger:

* Rapporteringsverktøy er ikke fullt ut klare etter konvertering til ny økonomimodell. Foreløpig kun Tableau-rapport tilgjengelig. Rapporteringen denne gang er derfor kortere enn hva vi har vært vant med tidligere. BOA-tall må tas med en "klype salt".

* Prognose hittil inneholder periodiseringsavvik, som innebærer kostnader som har kommet tidligere enn tilsvarende budsjetterte (sikre) inntekter. Dette gir ingen reell effekt. 

* Grunn til at anta at vi får færre rekrutteringsstillinger enn hva som ligger i prognosen. 

* Det som tidligere ble kalt hhv. eksternt og internt bundne midler, er nå erstattet med begrepene "sentrale øremerkinger" og "lokale øremerkinger". 

 

SAK IS 34/21

Orienteringssak: Oppdatering om ny økonomimodell (fra ledersamling for instituttledelser ved MN og dekanat)

Instituttleder orienterte og det henvises til hennes presentasjon

Noen momenter i tillegg til presentasjonen:

* UiOs klima- og miljøstrategi (gjerne noe upresist kalt bærekraftstrategi) ble kommentert, da denne også var tema på ledersamlingen. Vi kommer til å merke at bærekraft blir tema ifm. fremtidige prioriteringer, for eksempel av KD-stillinger.

* Tildelingen i 2022 vil følge gammel modell. I 2023 blir det en "splittet" tildeling, mens den nye modellen slår ut fullt i 2024. 

 

SAK IS 35/21

Orienteringssak: Planlegging av instituttseminar 4. og 5. nov.

Instituttleder orienterte, og det henvises til hennes presentasjon

Oppsummering/momenter i gjennomgang og diskusjon:

* Er det analysert om hvorvidt den forrige strategien er implementert? 

* Forrige strategiplan var ganske kvantifiserbar, men inneholdt lite om faglige retninger. 

* Noe forvirring rundt begrepet bærekraft. Bærekraft er mye mer enn bare det som er relatert til klima/CO2-utslipp. 

* Hvordan opprettholde den akademiske friheten samtidig som man tilpasser seg føringer i overordnede strategier? Viktig for vårt institutt å holde fast ved den akademiske friheten som et grunnprinsipp. 

  

SAK IS 36/21

Aktuelle utdanningssaker v/ utdanningsleder

Kort oppsummert ble følgende temaer berørt:

* Bemanningsplaner: V22 er i boks. Noen nyansatte som ikke er "brukt opp" enda. H22: FYS111x starter opp, og bemanningen her er til diskusjon. 

* Fysikk i Første År: Fortsatt en del usikkerhet rundt emnet FYS-STK113x. Tidslinje: 31.10: Læringsutbyttebeskrivelser og overlapp skal være ferdig vurdert. 15.11: Programsider på plass. 1.12: Endringer publisert på nett. 

* Emneevalueringer for V21: Kun ett emne det ikke er mottatt tilbakemeldinger for. Kort om hvordan man skal sikre at evelueringene faktisk blir brukt til å forbedre undervisningen. 

* NOKUT programevaluering: Ekstern komite har frist 15.11. 

* Eksamen/egenmeldinger: Egenmeldingsordingen for studentene ifm. pandemien fases nå ut. Det kommer et nettskjema som skal benyttes for å melde inn gyldig fravær ved eksamen. 

* Eksamensavvikling: P. t. halv kapasitet i Silurveien. Vi venter på pressekonferanse fra Regjeringen som indirekte får konsekvenser for hva som vil gjelde V22.

* Programseminar på Sundvolden: Gjennomført tidligere i september, og neste runde i slutten av oktober.

* Innspill til UH-loven: Det er laget et svar fra UiO sentralt. Krav om to sensorer er problematisk, og her er det en prosess i gang.

One Ocean Expedition

 

SAK IS 37/21

Orienteringssak: Saker tatt på sommerfullmakt

Oppsummering: 

* PhD-stilling i halvlederfysikk (tilknyttet SMN): Rapport fra sakkyndig komite godkjent, med Magnus Andreassen som topprangert. Han begynte i stilling 1.8.  

 

SAK IS 38/21 Andre orienteringssaker
 

Nyansatte (i kunngjorte stillinger):

  • Tor Ole Odden har tiltrådt i fast stilling som 1. amanuensis 1.9. Stillingen er tilknyttet CCSE.
  • Anastasia Merzlaya har tiltrådt i stilling som postdoc i tre år fra 28.06.2021. Stillingen er eksternt finansiert via prosjektet "CHARMHI" (Seksjon for høyenergifysikk/Ionut Arsene)

  • Konstantin Holzhausen har tiltrådt i stilling som stipendiat i tre år fra 6.9.21. Stillingen er eksternt finansiert via prosjektet "Bio-inspired neural networks for AI applications" (Anders Malthe-Sørenssen)

  • Anuj Pokle har tiltrådt i fast stilling som forsker fra 1.9. Stillingen er betinget av ekstern finansiering og er tilknyttet NORTEM-infrastrukturen. 

  • Nicole Assmann  har tiltrådt i stilling som stipendiat i fire år fra 1.9.21. Dette er en KD-stilling som inkluderer undervisning, og stillingen er tilknyttet Seksjon for halvlederfysikk.

  • Emilie Haugland Solheim har tiltrådt i stilling som stipendiat i fire år fra 16.8.21. Dette er en KD-stilling som inkluderer undervisning, og stillingen er tilknyttet Seksjon for elektronikk/ALICE.

  • Andreas Halkjelsvik Mjøs har tiltrådt i stilling som stipendiat i tre år fra 1.9.21. Dette er en KD-stilling allokert til dScience og er tilknyttet Seksjon for kjerne- og energifysikk. 

 

Aktuelle saker:

Referat fra seksjonsledermøter 17.6, 19.8 og 16.9

 

Susanne Viefers
instituttleder

Lars Bernhardsen
administrativ leder

 

Publisert 4. okt. 2021 13:24 - Sist endret 4. okt. 2021 13:24