Referat styremøte 24. november 2022

Fysisk institutt 28.11.2022

Til: Styrets medlemmer/varamedlemmer

 

Fra: Instituttadministrasjonen

 

Referat fra styremøte
Tidspunkt: Torsdag 24.11.2022 kl. 12.15 -14.05

Til stede: Viefers, Balk, Adli, Strøm, Siem, Gjestvang, Murtnes, Aasheim, Tokstad, Edin (vara), Bernhardsen. Observatør: Gørgen.   

Forfall:

SAK IS 36/22 Godkjenning av dagsorden
Vedtak:

Dagsorden ble godkjent.

 

SAK IS 37/22 Godkjenning av referat fra forrige møte
Vedtak:

Referat fra forrige styremøte ble godkjent. 

 

SAK IS 38/22 Orienteringssak: Budsjett 2023 og langtidsprognose 2024-27
Bakgrunn:

Her henvises det til ledelsesvurdering og økonomikommentarer. 

Oppsummering:

Det henvises til presentasjon fra Inger Anne Pedersen. 

 

SAK IS 39/22

Orienteringssak: Status for arbeidet med Forskningsrådets fysikkevaluering

 

Bakgrunn:

Siste versjon av selvevalueringen for instituttet som helhet ("administrative unit") er lenket opp. 

 

Oppsummering:

* 5.12 er frist for seksjonenes selvevaluering

* Selvevaluering for instituttet som helhet har fått utsatt fristen til 16.1, inkludert en ganske stor ekstrabestilling som Forskningsrådet hadde glemt (!) å gi beskjed om. Denne omhandler inntil fem impact cases med detaljerte beskrivelser av disse. 

* MN har kommet med innspill på tekst på en del mer overordnede ting i instituttevalueringen.

* Når vi nærmer oss en endelig versjon, sendes dette til styret. 

 

SAK IS 40/22

Vedtakssak: Fornyelse av prof. II-stilling Heidi Lyng

Bakgrunn: 

Det henvises til søknad fra BMF-seksjonen, fremleggsnotat fra instituttledelsen, kandidatens CV og relevant studentstatistikk (møtt til eksamen).  

Vedtak: 

Styret godkjenner at prof. II-stillingen til Heidi Lyng forlenges for en periode på 3-tre-år fra 1.1.23. Styret ber administrasjonen sende saken til MN-fakultetet for videre prosessering.  

 

SAK IS 41/22 Vedtakssak: Tilsetting av Fred-Johan Pettersen i en 20 % stilling som førsteamanuensis 
Bakgrunn:  Det henvises til søknad fra Elektronikkseksjonen, som også inneholder CV. I tillegg fremleggsnotat fra instituttledelsen og relevant studentstatistikk (møtt til eksamen).  
Vedtak: 

Styret godkjenner at Fred-Johan Pettersen tilsettes i en 20 % førsteaman.-stilling for en periode på 3-tre-år fra 1.1.23. Styret ber administrasjonen sende saken til MN-fakultetet for videre prosessering.  

 

SAK 42/22

Vedtakssak: Fornyelse av 20 % førsteamanuensis-stilling Marcos Danny Caballero

Bakgrunn:

Det henvises til søknad fra CCSE om å videreføre stillingen ut senterets levetid, dvs. til og med 31.12.2026. I tillegg kandidatens CV. Stillingen er fullfinansert av senteret.

Vedtak:

Styret godkjenner at stillingen som 20 % førsteamanuensis til Marcos Danny Caballero forlenges for en periode på 4-fire-år. Styret ber administrasjonen sende saken til MN-fakultetet for videre prosessering. 

 

SAK 43/22 Vedtakssak: Fornyelse av professor II-stilling Ole Martin Løvvik
Bakgrunn:

Det henvises til søknad fra Seksjon for strukturfysikk og fremleggsnotat fra instituttledelsen. I tillegg kandidatens CV og relevant eksamensstatistikk.  

Kommentarer:

* Det kom opp spørsmål om Løvvik vil kunne brukes på andre emner enn det emnet som er nevnt i søknaden (FYS-MENA4111). Dette emnet har allerede en fast vitenskapelig ansatt involvert, og det er ikke opplagt at det skal være flere. Dette er ikke et avgjørende moment for vedtaket, men det bør være en dialog med fagmiljøet rundt hvilke undervisningsoppgaver som bør inngå i stillingen.

* Vi bør alltid forsøke å legge inn lønn til (frikjøp) IIere i prosjektsøknader, der dette er naturlig. 

Vedtak: 

Styret godkjenner at prof. II-stillingen til Ole M. Løvvik forlenges for en periode på 3-tre-år fra 1.1.23. Styret ber administrasjonen sende saken til MN-fakultetet for videre prosessering. 

 

SAK 44/22 Orienterings- og diskusjonssak: Nukleærsatsning- nytt senter og nye studieplasser
Bakgrunn:

Det henvises til bakgrunnsnotat fra Seksjon for kjerne- og energifysikk ført i pennen av Andreas Gørgen.

Oppsummering:

* Studieplassene skal endelig vedtas i statsbudsjettet i desember. I praksis gir disse midler til å opprette og drifte et studieprogram, herunder en nødvendig oppbemanning. Det er snakk om 20 studieplasser per kull, som i full skala gir ca. 10 MNOK per år. Av dette ca 7,5 MNOK til MN. Det vil involvere kjernekjemi, men i p.t. uklart omfang. Også radiofarmasi vil bli involvert på et eller annet vis. Det er stipulert 1/2 årsverk knyttet til studieadministrasjon. Vi trenger et mer helhetlig budsjett med totalkostnader.

* Det kom spørsmål om midler til studieplasser kommer rett ned til instituttet? I ny finanisieringsmodell får vi jo midler for produksjon og ikke for studieplasser. Dette bør sjekkes ut. 

* I bakgrunnsnotatet er det omtalt at man ønsker å tilsette i den ene stillingen uten å lyse ut, siden man har en meget godt egnet kandidat og fordi tidsaspektet tilsier at man må få på plass en person kjapt. Tilsetting uten kunngjøring må godkjennes i MNs ansettelsesutvalg, og det må ligge et styrevedtak bak. Det forutsetter også en meget god begrunnelse. 

* Dekan har garantert minst to stillinger til KEF-seksjonen. KI har utsatt sin avgjørelse om hva som skal skje videre med kjernekjemi som fagområde. 

* Det er viktig å presisere at det nye programmet ikke skal erstatte dagens masterstudieretning innen kjerne- og partikkelfysikk. Det nye programmet retter seg mer mot anvendelser og dekommisjonering. Tverrfaglighet er også mer vektlagt i det nye programmet.

* For MN er dette snakk om friske midler som er øremerket. Det er mao. IKKE midler som brukes til å prioritere stillinger i andre fagmiljøer/seksjoner.

* Brofinansiering vil være nødvendig pga. at studieplassmidlene fases inn over tid. 

* Ledelsen anbefales å informere bredt om disse midlene og den øremerkingen som vil styrke ett fagmiljø. Her har vi flere kanaler som nyhetsbrev, felleskollokvium etc. 

 

SAK IS 45/22 Diskusjonssak: Mulig flytting av styremøtet i desember
Oppsummering:

Styremøtet i desember er flyttet til tirsdag 20. kl 10.15. 

Studentene ønsker å delta på Zoom.

 

SAK IS 46/22 Faste orienteringssaker
Nyansatte (i kunngjorte stillinger):
  • Khobaib Khobaib: Postdoc i 2 år fra 1.9.22. Finansiert av PoreLab.

  • Steffen Brask: Fast stilling som forsker med forbehold om ekstern finansiering. Finansiering er p.t. sikret ut august 2023 med midler fra ESA.  

  • Florian Dapsance: Stipendiat i 3 år fra 5.9.22. Finansiert av UiO gjennom fellesløftprosjektet SMARTSENSE med Ørjan Martinsen som prosjektleder. 

  • Johannes Heines: Stipendiat i 4 år fra 19.9.22. Eksternt finansiert av Forskningsrådet på prosjektet 'Nuclear Shapes and Resonances', og har i tillegg fått et 4. år betalt av UiO (ledig 4. år på KD-stilling). Stillingen er tilknyttet Kjerne- og energifysikk.

  • Oskar Leinonen: Stipendiat i 3 år fra 22.9.22. Finansiert av EU-prosjektet CompSci med Morten Hjorth-Jensen som veileder

  • Franziska Schoeb: Stipendiat i 3 år fra 26.9.22. Finansiert av EU-prosjektet CompSci med Dag Kr. Dysthe som veileder.

  • Andreas Rosnes: Stipendiat i 4 år fra 1.10.22. Finansiert av UiO (KD-stilling) og tilknyttet SOLARIS-satsningen.

  • Ingvild Bergsbak: Stipendiat i 4 år fra 1.10.22. Finansiert av UiO (KD-stilling) og tilknyttet SOLARIS-satsningen.

  • Sigurd Nese:  Stipendiat i 4 år fra 1.10.22. Finansiert av UiO (KD-stilling) og tilknyttet CERN-senteret.

Aktuelle saker: Referat fra seksjonsledermøter 22. september, 13. oktober og 3. november

 

Publisert 28. nov. 2022 11:32 - Sist endret 28. nov. 2022 11:32