Referat fra styremøte 16. februar 2023

Fysisk institutt 17.2.2022

Til: Styrets medlemmer/varamedlemmer

 

Fra: Instituttadministrasjonen

 

Referat fra styremøte
Tidspunkt: Torsdag 16.2.2023 kl. 13.15 - 14.45

Til stede: Viefers, Balk, Adli, Strøm, Siem, Skramstad, Lindstrøm, Aasheim, Sørensen, Bernhardsen (sekretær), Gørgen (observatør). 

Forfall:

SAK IS 1/23 Presentasjon av ny åremålsrepresentant i styret
Oppsummering:

Carl A. Lindstrøm er valgt inn som ny åremålsrepresentant i styret for 2023. 

 

SAK 2S 1/23 Godkjenning av dagsorden
Vedtak:

Dagsorden ble godkjent.

 

SAK IS 3/23 Godkjenning av referat fra forrige møte
Vedtak:

Referat fra forrige styremøte ble godkjent. 

 

SAK IS 4/23 Økonomistatus- Virksomhetsrapportering 3T-2022
Bakgrunn:

 

Det henvises til økonomirapport for 2022. Det gis også en kort statusrapport på vårt eget (og MNs) arbeid med tiltak for å bringe økonomien i balanse.
Oppsummering:

Det henvises til presentasjon av årsregnskap 2022. Noen momenter i tillegg til presentasjonen, herunder om økonomisk situasjon på MN og prosesser og tiltak som er under planlegging i den forbindelse:

* Vi planlegger å ta en runde for å kartlegge investeringsbehov. SMN reinvesterer egne OH-inntekter, så foilen for investeringer sier ikke hele sannheten.

* Det "ryktes" at satsen for insentivmidler fra EU-prosjekter skal reduseres ytterligere. 

* Ekstrakostnader for strøm utgjorde ca 50 MNOK for hele MN.

* MN som helhet har en svært (historisk) dårlig økonomisk situasjon. Akkumulert underskudd på ca. 300 MNOK. Mye er bundet opp i lønnsmidler. I praksis er det innført en stillingsstopp (svært strenge krav for å få lov til å ansette). Hvert institutt har fått en bestilling på å lage en plan for å komme i balanse innen utgangen av inneværende langtidsprognose.

* Opprinnelig FI-prognose sier ca 30 MNOK i underskudd i 2027. Følgende forutsetninger er lagt inn i en revidert prognose i tråd med MNs bestilling:

- Inntekter iht. finansieringsplanen for nye nukleære studieplasser.

- Alle nytilsettinger i faste stillinger i perioden fjernet.

- Gjort noen antakelser vedr. ansatte som er i permisjon som vi delvis antar at ikke kommer tilbake.

- OH fra nukleærsenteret er lagt inn.

Med disse antakelsene vil vi kunne gå omtrent i balanse i 2027. Det betyr at slik situasjonen ser ut nå, vil det ikke kreves veldig dramatiske tiltak for å kunne komme i balanse. 

* Hva med kompensasjon fra staten for lønns- og prisvekst, som det har vært snakk om i mediene? P.t uklart om det kommer en slik kompensasjon. I beste fall vil det kunne bedre situasjonen noe.

 

SAK IS 5/23

Vedtakssak: programråd for nye studieprogrammer innen nukleære fag

 

Bakgrunn:

Det må opprettes programråd for de nye studieprogrammene innen nukleære fag. Det henvises til fremleggsnotat

Vedtak: 

Programråd for de nye studieprogrammene innen nukleære fag opprettes ved at FA-programmet (bachelor) og Fysikk-programmet (master) utvides med en ansatt fra Seksjon for kjerne- og energifysikk, hhv. Andreas Gørgen i FA-programmet og Sunniva Siem i Fysikk-programmet.  

I FA-programrådet vil representanten fra Institutt for teoretisk astrofysikk ikke ha stemmerett i saker som angår nukleærprogrammet, og omvendt ved at nukleær-representanten ikke stemmer i saker som angår astrofysikk.  

 

SAK IS 6/23 Vedtakssak: 20 % stilling som førsteamanuensis Kai Morgan Kjølerbakken
Bakgrunn:

 

Det henvises til innspill fra Seksjon for elektronikk og fremleggsnotat fra administrativ leder. 

Vedtak: 

Kai Morgan Kjølerbakken tilsettes in en 20 % stilling som førsteamanuensis i 2,5 år fra 1.7.23. Stillingen er finansiert av Fysisk institutt. 

 

SAK IS 5/21SAK IS 7/23

Diverse orienteringssaker fra instituttledelsen

 

Oppsummering:

* E. Malinen har sagt opp stillingen som professor i BMF-seksjonen. Han skal inn i en ny stilling på OUS med en "totalpakke" som inkluderer en prof. II-stilling ved Fysisk institutt. Det henvises til styresak i møte 3. mars 2022. Susanne og Andreas har vært i samtaler med MN-ledelsen om en eventuell utlysning, og det skal være et møte med seksjonen i neste uke. Malinen vil inntil videre undervise på det nye emnet STK-FYS1110, men vil på sikt ønske å undervise på høyere nivå. 

* Sak fra instituttledermøte i dag: Fast ansatte forskere på ekstern finansiering hvor MN jobber konkret med policy for å kunne ivareta denne gruppen på en bedre måte. Det ble presisert hvor viktig forventningsavklaringer er overfor denne gruppen ansatte.

 

SAK IS 8/23 Andre orienteringssaker
Nyansatte (i stillinger som er kunngjort):
  • Kevin Gregor Both har tiltrådt i stilling som postdoc i 4 år fra 1.2.23. Dette er en KD-stilling tilknyttet SMN/SOLARIS. 
Aktuelle saker:

 

Referat fra seksjonsledermøter 20.12, 12.1 og 26.1

Susanne Viefers
instituttleder

Lars Bernhardsen
administrativ leder

 

Publisert 17. feb. 2023 19:41 - Sist endret 17. feb. 2023 19:41