Referat fra styremøte 18. desember 2023

Fysisk institutt 4.1.2024

Til: Styrets medlemmer/varamedlemmer

 

Fra: Instituttadministrasjonen

 

Referat fra styremøte
Tidspunkt: Mandag 18.12.2023 kl. 12.15 - 14.00

Til stede: Viefers, Adli, Strøm, Siem, Skramstad, Lindstrøm, Roverso, Camper, Bernhardsen (sekretær), Gørgen (observatør) 

Forfall: Kortgaard

SAK IS 42/23 Godkjenning av dagsorden
Vedtak:

Dagsorden ble godkjent.

 

SAK IS 43/23 Godkjenning av referat fra forrige møte
Vedtak:

Referat fra forrige styremøte ble godkjent. 

 

SAK IS 44/23

Orienteringssak: Budsjett 2024

Bakgrunn:

Det henvises til økonomikommentar og ledelsesvurdering

Oppsummering:

Noen momenter fra gjennomgang og diskusjon:

* Studiepoengproduksjon blir enda mer viktig fremover mht. inntekter. Svakt år i 2022 påvirker prognosen negativt. Inntekter beregnes ut fra 5-årig snitt.

* Kommentar på at det burde skilles mellom tildelinger som har effekt på bunnlinjen og dem som ikke har det. AVIT-tildelinger ble nevnt spesielt. AVIT-tildelinger har dog en nettoeffekt, fordi de gis som et lån med tilbakebetaling til instituttet. Denne mekanismen gir økte muskler til å re-investere når for eksempel viktig utstyr går i stykker og må erstattes umiddelbart. I tillegg er det en mekanisme for å kunne  prioritere i AVIT-tildelinger. 

* Effekten av store svingninger i eksterne inntekter er dempet i den nye økonomimodellen, og særlig ved at EU-insentiver er redusert. 

* Nettobidrag utenfor sentrene forventes å gå ned, fordi det blir flere og flere ansatte som har aktiviteter under et senter.  

* Det er mange andre institutter som sliter mye mer med økonomien enn FI.

* Høy lønns (nominell)- og prisvekst gjør at kutt i mindre grad hjelper. 

* Det ble nevnt at ledergruppen vurderer å sette ned en arbeidsgruppe for rekruttering. Det blir tema rundt rekruttering på dagens ledermøte. Det kommer en ny studieretning fra høsten innen kvanteteknologi.

 

SAK IS 45/23 Orienterings- og diskusjonssak: Ansettelser og oppsigelser i forskerstillinger
Bakgrunn:

Det henvises til et grunnlagsdokument som er utarbeidet av MN-fakultetet, og som omhandler forskere som ansettes i faste stillinger med ekstern finansiering. Hovedpunktene i dette dokumentet bør styret være orientert om, og de vil bli gjennomgått på møtet.

Oppsummering: 

Det ble kommentert at det i bevilgingen fra Forskningsrådet til Nukleærsenteret ligger en begrensning på at forskere ikke kan ansettes. Kan man frykte at NFR vil innføre en tilsvarende begrensning også i vanlige prosjekter?

Stillingskategorisystemet er en utfordring. Passer for eksempel ikke for ERC-kandidater.

Skal en ERC-tildeling gi rett på fast stilling? Hvis man skal etablere en slik praksis, må man på forhånd plukke ut hvem som får lov til å søke. På FI kan "alle" søke, men ingen automatikk på at man får en fast stilling. En eventuell beslutning om at ERC-kandidaten skal få en fast stilling vedkommende kan søke på, krever styregodkjenning ved FI.

 

SAK IS 46/23 Orienteringssaker fra instituttledelsen
Bakgrunn: Det blir blant annet orientert om status i pågående stillingsprosesser. 
Oppsummering: 

Det henvises til presentasjon fra instituttleder. I tillegg ble følgende saker nevnt:

* NFR-infastrukturutlysning hvor fristen var 15.11

* AVIT-prosessen hvor NorFab-søknaden er høyt rangert. Denne er viktig også for instituttøkonomien

Utdanning:

* 5 søknader om studiekvalitetsmidler

* Redegjørelse for noen utfordringer med bemanningsplanen.

 

SAK IS 47/23 Andre orienteringssaker
Nyansatte (i stillinger som er kunngjort):
  • Christopher Chang har tiltrådt i stilling som postdoc i to år fra 1.11.23. Stillingen er finansiert via fellesløftprosjektet "PLUMBIN" med Are Raklev som prosjektleder. 
  • Helene V. Haynes har tiltrådt i fast stilling som rådgiver/senterkoordinator tilknyttet Senter for tverrfaglig utdanning (INTED) fra 1.11.23. Stillingen er fullfinansiert av senteret.

  • Jonas Birkeland Carlsen har tiltrådt i fast stilling som senioringeniør fra 1.11.23. Stillingen er tilknyttet Seksjon for plasma- og romfysikk og er fullt ut finansiert via frikjøp i infrastrukturprosjektet TON-e de første 5 årene.

  • Aslaug Kleppe Lyngra Fuchs har tiltrådt i fast stilling som rådgiver/senterkoordinator tilknyttet Norsk nukleært forskningssenter fra 1.11.23. Finansieringen av stillingen er delt 50-50 mellom senteret og MN-fakultetet.

  • Ievgen Sliusar har tiltrådt i 50 % stilling som forsker i 4 år fra 1.12.23. Stillingen er finansiert via NorCC (CERN-senteret).

Aktuelle saker:

 

Referat fra seksjonsledermøter 9.11 og 14.12 (kommer senere)

Susanne Viefers
instituttleder

Lars Bernhardsen
administrativ leder

 

Publisert 4. jan. 2024 16:45 - Sist endret 4. jan. 2024 16:45