Referat styremøte 22. juni 2023

Fysisk institutt 5.7.2023

Til: Styrets medlemmer/varamedlemmer

 

Fra: Instituttadministrasjonen

 

Referat fra styremøte
Tidspunkt: Torsdag 22.6.2023 kl. 13.15 - 15.00

Til stede: Viefers, Adli, Strøm, Edin, Lindstrøm, Murtnes, Aasheim, Tokstad, Bernhardsen (sekretær), Gørgen (observatør). 

Forfall: Balk

SAK IS 25/23 Godkjenning av dagsorden
Vedtak:

Dagsorden ble godkjent.

 

SAK IS 26/23 Godkjenning av referat fra forrige møte
Vedtak:

Referat fra forrige styremøte ble godkjent. 

 

SAK IS 27/23

Vedtakssak: IIer-stilling Sunniva Rose

 

Bakgrunn:

Det henvises til begrunnelse fra fagmiljøet og fremleggsnotat fra instituttledelsen. I tillegg Sunniva Roses CV.

Vedtak:

Styret godkjenner at Sunniva Rose tilsettes i en 20 % stilling som 1. amanuensis i 3- tre- år fra 1.8.23. Styret legger til grunn at ekstern finansiør dekker ca 80 % av de totale kostnadene og Fysisk institutt dekker resten.  

 

SAK IS 28/23 Orienteringssak: Kvanteteknologi
Bakgrunn:

Det henvises til sak 20/23 i forrige styremøte hvor det blant annet ble orientert om Akademia-avtalen og et initiativ for å "kickstarte" en satsning på kvanteteknologi. Instituttleder vil informere om utviklingen i saken og hvordan ledelsen ønsker å ta denne saken videre.

Oppsummering:

Det henvises til presentasjon fra instituttleder. 

Når det gjelder utdanning innen kvanteteknologi, så har det stoppet litt opp for den arbeidsgruppen som har vært i sving. Det blir høyst sannsynlig behov for nye kurs, som da også blir et ressursspørsmål.

Det ble stilt spørsmål om hva skjer med en satsning innenfor kvanteteknologi dersom det ikke blir noe av en avtale med Equinor? Det blir da en strategisk diskusjon om hva instituttet bør gjøre. Vi får svar på den eksterne evalueringen i regi av Forskningsrådet til våren. Det er uklart om Equinor faktisk vil støtte prosjektet om det skulle bli en annen kandidat (etter utlysning) enn den som ble omtalt i møtet.  

 

SAK IS 5/21SAK IS 29/23

Diverse orienteringssaker fra instituttledelsen

 

Oppsummering:

Fra forskningsleder:

* Infrastruktursøknader. Skissefristen har nå gått ut. Blir sterke prioriteringer fra MN-ledelsen. Instituttet vil ha en klar prioritet på NorFab-søknaden . 

* FRIPRO: Fortløpende søknadsprosess. Inndeling i 6 bolker i løpet av året slik at søkere er sikret tilgang på midler å søke på uansett når man søker.

* YRT-utlysningen i Forskningsrådet: Ikke publisert noe resultat enda.

* Kalliopi Bazioti har fått innvilget en YRT innenfor fornybar energi- paraplyen (27 nye prosjekter skal forske på miljøvennlig energi (forskningsradet.no). Prosjektet ligger under SMN.

* ERC: Carl Andreas Lindstrøm har vært på intervju tidligere i dag.

* PhD: Få disputaser i 2022, men det ser mye mer lovende ut i år. Mye tyder på en pandemieffekt i fjor. Det blir et skriveseminar i slutten av august for kandidater i avslutningsfasen.

Fra instituttleder:

* Overhead for eksterne PhD-kandidater hvor man er i ferd med å bli enige om en felles MN-policy. Det ble kommentert behovet for samkjøring med MedFak, som har mange kandidater fra sykehusene. 

* Lokale lønnsforhandlinger: Alle får et generelt tillegg, slik at det ikke blir forhandlinger basert på individuelle krav (mulig unntak for LO/YS-medlemmer). Bakgrunnen er at det har vært veldig høy prisvekst det siste året. 

* I oppdatert langtidsprognose flater underskuddet ut mot slutten av perioden. Det er veldig mange eksterne faktorer/usikkerhetsmomenter. For MN som helhet ser også prognosen noe bedre ut, men det er fortsatt et stort underskudd. Nyeste prognose er basert på innmeldte tiltak fra instituttene. UiO får i revidert statsbudsjett en viss kompensasjon grunnet høy prisvekst.

* Høring fra KD på arbeidet med stortingsmelding om forskningssystemet: Høringen handler om blant annet Forskningsrådets rolle. 

* Møte med IT-avdelingen og instituttledelsen: Forsøk å få igang en dialog. Lokale løsninger som ikke alltid har vært i tråd med Usits ønsker og krav, som handler mye om sikkerhet. Møtet var konstruktivt. Blir fulgt opp videre til høsten med et møte med representanter fra IT-avdelingen og våre forskningsmiljøer.  

* EVALNAT: Intervju i september med et lite utvalg av ansatte. Ledergruppen har diskutert kort hvem vi ønsker å ha med. 

* Arbeid med en HMS-handlingsplan, som er en oppfølging av "ledelsens gjennomgang" tidligere i våres. Vil i hovedsak bli fulgt opp videre via seksjonsleder-kanalen. 

 

SAK IS 30/23 Vedtakssak: Sommerfullmakt til instituttleder
Vedtak: 

Styret gir instituttleder fullmakt til å fatte vedtak på styrets vegne i sommerferien. Eventuelle vedtak vil bli referert på første møte i høstsemesteret 2023.

 

SAK IS 31/23 Andre orienteringssaker
Nyansatte (i stillinger som er kunngjort):
  • Jian Bin Ben Chen har tiltrådt i stilling som postdoc i tre år fra 30.5.23. Stillingen er eksternt finansiert på NFR-prosjektet Plasmacollider med Erik Adli som prosjektleder. 
Aktuelle saker:

 

Referat fra seksjonsledermøter 1.6 og 15.6 (kommer senere)

Susanne Viefers
instituttleder

Lars Bernhardsen
administrativ leder

 

Publisert 6. juli 2023 10:49 - Sist endret 6. juli 2023 10:49