Bakteriociner er peptide laget på ribosomene i blant annet melkesyrenbakteriene Lactococcus lactis og homofermative Pediococcus acidilactici
Klasse I bakteriociner er termostabile peptider (9-38 aminosyrer) med lav molekylvekt <5kDa og inneholder og ikke-proteinaminosyrene lanthionin, metyllanthionin eller dehydroalanin laget ved post-translasjonsregulering.
For eksempel nisin lager i bakterien Lactococcus lactis brukt som holdbarhetsmiddel (konserveringsmiddel) i næringsmiddelindustri (E234) blant annet ost.
Epidermin et er kation antimikrobielt peptid laget I bakterien Staphylococcus epidermidis.
Nukacin blir laget i bakterien Staphylococcus warneri.
Mersacidin bestående av 20 aminosyrer laget i arter av Bacillus.
Lactocin B, G og S laget av Lactobacillus.
Klasse II backeriociner er pediocin fraPediococcus. Enterocin fra Enterococcus. Sakacin fra Lactobacillus sakei. Plantaricin fra Lactobacillus plantarum. Lactacin fra Lactobacillus acidophilus. Leucocin A og og lactococcin fra Lactococcus lactis.
Klasst III bakteriociner er termolabile peptider medhøy molekylvket >30 kDa
Millericin B fra Stalphylococus milleri.
Klasse iV bakteriociner er store peptider bundet til karbohydrater eller lipider
Bakteriociner fra bakterien Escherichia coli blir kalt coliciner. Mikrosiner er små bakteriosiner.
Litteratur
Wikipedia