Bakteriociner

Bakteriociner - Kjemiske stoffer, vanligvis antimikrobielle peptider som blir laget av visse stammer av bakterier som gir effekter på nærstående arter av bakterier og virker som antibiotika Stoffer somhemmer bakterievekst kalles bakteriostatiske. Forskjellig fra bakteriocider dreper bakterier.

Bakteriociner er peptide laget på ribosomene i blant annet melkesyrenbakteriene Lactococcus lactis og homofermative Pediococcus acidilactici

Klasse I bakteriociner er termostabile peptider (9-38 aminosyrer) med lav molekylvekt <5kDa og inneholder og ikke-proteinaminosyrene lanthionin,  metyllanthionin eller dehydroalanin laget ved post-translasjonsregulering.

 For eksempel nisin lager i bakterien Lactococcus lactis brukt som holdbarhetsmiddel (konserveringsmiddel) i næringsmiddelindustri (E234) blant annet ost.

Epidermin et er kation antimikrobielt peptid laget I bakterien Staphylococcus epidermidis.

Nukacin blir laget i bakterien Staphylococcus warneri.

 Mersacidin bestående av 20 aminosyrer laget i arter av Bacillus.

Lactocin B, G og S laget av Lactobacillus.

Klasse II backeriociner er   pediocin fraPediococcus.  Enterocin fra Enterococcus. Sakacin fra Lactobacillus sakei. Plantaricin fra Lactobacillus plantarum. Lactacin fra Lactobacillus acidophilus. Leucocin A og og  lactococcin  fra Lactococcus lactis.  

Klasst III bakteriociner er termolabile peptider medhøy molekylvket >30 kDa

Millericin B fra Stalphylococus milleri.

Klasse iV bakteriociner er store peptider bundet til karbohydrater eller lipider

Bakteriociner fra bakterien Escherichia coli blir kalt coliciner. Mikrosiner er små bakteriosiner.

Litteratur

Wikipedia

Tilbake til hovedside

Publisert 4. feb. 2011 10:09 - Sist endret 30. jan. 2024 17:21