Dolkhaler

Dolkhaler (Chelicerata,  gr. chele - klo; keras - horn) eller cheliceratene er leddyr uten eget atskilt hode. Hode og bryst er vokst sammen til en forkropp (cephalothorax).

Chelicerater har todelt uleddet forkropp med hode (prosoma) og en leddelt bakkropp (opisthosoma) med omdannete lemmer. Mangler antenner og mandibler. Sammenlignet med insekter og krepsdyr har edderkoppdyrene plassert munnen på et segment lenger fram, og de har sugekjever (chelicerer) i stedet for tyggende overkjever (mandibler).  Det første par med lemmer (overkjever, chelicerer) er munndeler som brukes til spiseredskap, og ender i en klosaks. Chelicerene kan ha giftkjertler. Chelicerene og pedipalpene tygger maten og blander den med fordøyelsesvæske slik at alt kan suges opp. Chelicerer og pedipalper er forskjellig utformet hos de forskjellige gruppene.  Gassutveksling skjer med boklunger bestående av stabler med plater i en internt rom. Luft som kommer gjennom spalter i abdomen sirkulerer mellom de blodfylte platene.  Hos evolusjonsmessig primitive former (Xiphosura (Dolkhaler) og Eurypterida) er 2. par lemmer til bevegelse, men hos edderkoppdyrene er også disse blitt til munndeler. I tillegg til disse ekstremitetene er det fire par bein, altså i alt seks par lemmer. Kjønnsorganer på første bakkroppsledd.

    Cheliceratene er en gammel gruppe dyr som omfatter dolkhaler, edderkopper, skorpioner, midd, vevkjerringer og havedderkopper.

Klasse Dolkhaler (Merostomata)

(gr. meros - lår; stoma - munn)

De fleste dolkhaler (merostemer)  er utdødd.

Underklasse Eurypterider (Eurypterida)

Utdødde kjempevannskorpioner. Hode med seks sammensmelte ledd. Bakkropp med 12 ledd og som endte i en spiss (telson). Gigantostraca fra Ordovicium til Perm.

Underklasse Xiphosurider/hesteskokrabber (Xiphosurida) (gr. xiphos - sverd; eng. horseshoe crabs)

Hesteskokrabber er marine med uleddet hesteskoformet skjoldet forkropp med seks par lemmer. Første par er chelicerer, og de andre er gåbein som ender i klosaks. Uleddet bakkropp med en lange tornespiss (haledolk, telson) som brukes til bevegelse, og seks par plateformete lemmer. Det første paret dekker de andre som har gjelleblader. Ustilkete sideøyne foran på overside og to sammensatte panneøyne foran. Kan bevege seg ved å gå på beina eller svømme med abdominalplatene. Særkjønnete. Kommer til kysten ved høyvann for å parre seg. Rørformete ekskresjonsorgan (coxialkjertel) som munner ut ved basis av det bakerste gangbeinpar. Hunnen legger egg i sand hvor hannen tilfører sperm før hunnen dekker dem med sand. Tredelt larve (trilobittstadium). Slekter: Carcinoscorpius; Limulus; Tachypleus. Utdødd er Belinurus fra Devon.

Teksten er hentet fra leddyr

Tilbake til hovedside

Publisert 16. jan. 2019 08:21 - Sist endret 16. jan. 2019 08:21