Feromon

Feromon (gr. pherein - å bære; hormone - eksitere, impetus, impuls, stimulus, insentiv), flt. feromoner - Et kjemisk stoff som utskilles fra en organisme og påvirker atferd og fysiologiske prosesser i en annen organisme av samme art via en hormonlignende effekt og signalmolekylet overføres via luft eller vann. Feromoner er kjemiske budbringere. Spesielt hos insekter (e.g. bier, veps, humler, biller, sommerfugler)  er feromoner viktige signalstoffer. Feromonreseptorer (sansereseptorer) finnes i epitelvev i luktorganet, i antenner hos insekter eller krepsdyr, Jacobsons organ hos krypdyr. 

Det er feromoner (duftstoffer) som deltar i partnervalg, parbinding og reproduksjon hos pattedyr og mennesker.

   Feromoner er flyktige molekyler som i lav konsentrasjon brukes til kjemisk kommunikasjon mellom forskjellige individer. Feromoner er relatert til reproduksjon (sexferomoner, kjønnsferdomoner), matsøkingsferomoner (stiferomoner som leder fram til en matikilde, e.g. maursti) og territorial atferd (aggresjonsferomoner), slektskapfsferomoner (jfr. grønnskjeggeffekt, som viser at man er i slekt, men som også kan brukes til å unngå innavl),  samt som alarmsignal (alarmferomoner) som varsler trussel eller fare. Granbarkbiller kommuniserer med hverandre via feromoner laget fra monoterpener fra grantreet, og det er vanligvis hunnen som produserer kjønnsferomoner eller sexferomoner. Bombokol laget via fettsyresyntese skilles ut av silkeormhunnen (Bombyx sp.) for å lokke til seg hanner.

Hos mennesker er synsinntrykk viktigst, men antar man også at feromoner (duftstoffer) utskilt fra huden, armhuler og lyske kan delta i et ubevisst handlingsmønster i partnervalg ogreproduksjonsøyemed. Imidlertid kan moderne bruk av såpe, sjampo, deo (antiperspiranter, antitranspiranter), parfyme  og daglig dusjing redusere den opprinnelig bruk av luktsignaler i parbinding.  

Tilbake til hovedside

Publisert 4. feb. 2011 10:19 - Sist endret 24. mai 2021 18:04