Humant parainfluensavirus

Humant parafinluensavirus (HPIV) er et negativ sens enkelttrådet RNA-virus taksonomisk plassert i familien Paramyoviridaie, finnes i fire serotyper HPIV1-4 og er i omgitt av virusmembran. Parainfluensavirus kan gi opphav til flere typer sykdom som forkjølelse, lungebetennelse, bronkitt og krupp. HPIV1 og HPIV3 hører med til slekten Respirovirus  og HPIV2 og HPIV4 til slekten Rubulavirus.

Negativ sens RNA-virus bruker RNA til å lage en komplementær positiv sens RNA-tråd. RNA-genomet koder for nukleokapsidprotein og  fosfoporotein som omgir RNA-genomet og virker som templat for enzymet RNA-avhengig RNA polymerase som inneholder R- og L-proteiner som deltar i transkripsjon. RNA koder også for matriks protein, samt  virusoverflateproteinene fusjonsglykoprotein og glykoproteiene hemagglutinin (H) og neuraminidase (N). HN og fusjonsproteinet bruker viruset til å feste seg til sialinsyre i vertsorganismens epitelceller i øvre og endre luftveier og fusjonerer virusmembranen med cellemembranen. HN deltar også ii frigivelse av viruset fra vertscellene ved å kløye binding til sialinsyre. Kroppens immunsystem bruker HN for å lage antistoffer i jumoral immunitet og cellebasert immunitet.   Matiriksproteinet dekker den indre overflaten til virusmembranen.

Infeksjonen starter i epitelet nesen, sprer seg til halsen og videre nedover i luftveiene. Viruset har sesongmessig variasjon i utbrudd. og HPIV3 er vanligst forekommende. Rammer mest barn, men også voksne.

Litteratur

Wikipedia

Tilbake til hovedside

Publisert 14. juni 2024 12:17 - Sist endret 14. juni 2024 12:21