Mikrobiell produksjon av kortkjedete fettsyrer
Acetat, priopionat og butyrat blir laget henholdsvis av eddiksyrebakterier, propionsyrebakterier og smørsyrebakterier. bakterier som lever i komplekse næringsnett i et mikrobiom. Eksempler på omsetningsveier:
fumarat → succinat → succinyl-CoA → buturyl-CoA → butyrate
succinyl-CoA → propionyl-CoA → propionsyre
pyruvat → acetyl-CoA → acetyl-fosfat → eddiksyre
aspartat → fumarat
glutamat → 2-oksoglutarat → succinyl-CoA
valin → 2-oksovalerat →isobutyrul-CoA →isobutyrat
leucin → 22-oksokaproat → isovaleryl-CoA → isovalerat
Propionsyre
Propionsyre (CH3CH2COOH) blir laget industrielt via Reppe prosessen hvor etylen, karbonmonoksid og damp danner propionsyre, eller Larson prosessen hvor etanol og karbonmonoksid blir sammen med bortrifluorid omdannet til propionsyre. Andre prosesser er oksidasjon propionaldehyd (Fischer-Tropsch-prosessen) eller pyrolyse av treverk.
Valerinsyre
Valerinsyre (saltet valerat) (CH3(CH2)3COOH)) har litt ubehagelig lukt og finnes i planten legevendelrot (Valeriana officinalis). Estere av valerat (metylvalerat, etylvalerat) blir brukt i parfyme. Mindre mengder valerat kan bli laget i mikrobiomet i tarmen.