Kostfiber

Materiale fra cellevegger i planter som ikke blir spaltet av enzymer i mage-tarmsystemet hos mennesker. Kostfiber er det strukturelle materiale i alle planter og består av cellulose, hemicellulose, lignin, pektiner og andre  hydrokolloider, resistent stivelse,  og fruktaner. Dette er store polymere molekyler bygget opp av monomere.  

Kostfiber binder vann, gir strukturelt ikke-nedbrytbart materiale som øker volumet i tarminnholdet. Fibermaterialet gir dessuten raskere elting, knaing og peristaltisk transport av ufordøyde materiale gjennom mage-tarmsystemet.

Kortere oppholdstid for ufordøydmateriale i tarmen reduserer opptaket av uønskede stoffer i maten, og gir raskere, lettere og bedre avføring. Grønnsaker (rotgrønnsaker, kål, løk) og poteter, bladsalat, frukt, grovt mel, belgvekster,  og bær er bygget opp av cellevegger og inneholder således kostfiber.

Alt ubearbeidet plantemateriale inneholder kostfiber, men det er spesielt større mengder i celler med sekundærvegger i ledningsstrenger for eksempel bladstilker, i overhuden (epidermis og peridem) og skall på frukt, grønnsaker eller frø. De ytterste skallaktige lagene på kornslagene (kli) og som inngår i sammalt mel inneholder mye kostfiber. Sklerenkym bestående av sklerenkymfibre og sklereider er komponenter som inngår i kostfiber.  

  Kostfiber gir ikke energi, men har en mekanisk funksjon i omsetningen av maten og næringsopptak.  Kostfiber bestående av ufordøyde karbohydrater kan fungere som næring for bakteriefloraen i tykktarmen som inngår i mikrobiomet.

Tilbake til hovedside

Publisert 23. sep. 2021 13:03 - Sist endret 23. sep. 2021 13:03