Rooibos-te

Rooibos-te er en rødfarget te laget fra bladene og tynne stengler på busken rooibos, afrikaans rooibos – rødbusk (Aspalathus linearis) i erteblomstfamilien (Fabaceae) som vokser endemisk på fynbos  i Sør-Afrika. En type te som ikke er basert på teplanten (Camellia sinensis). Brukes som fermentert oksidert rød rooibos eller ikke-fermentert uoksidert grønn rooibos, tilsvarende svart og grønn te (oolong).

Fermenteringen og soltørkingen gir skifte i fargen fra grønn til rød. Ved fermentering flavanoidet aspalatin omdannet og oksidert til flavanoner (isoorientin og orientin). Videre oksidering gir rødbrune polymeringsprodukter.  Rooibos inneholder ikke kaffein forskjellig fra vanlig te, og inneholder mindre garvestoffer (tanniner). Bruken av rooibos har sin opprinnelse fra khoi-Kkhoi-stammen i den vestre Kapp-provinsen.

Innholsstoffer i rooibos: Polyfenoler, flavonoider og fenolsyrer som kan virke som antioksidanter Flavonoider: aspalatin, iso-orientin, orientin, isoviteksin, viteksin, isoquercitrin, hyperoside, quercetin, luteolin, chrysoeriol og rutin.

Fenolsyrer:  kaffeinsyre, ferulinsyre, p-koumarsyre, p-hydrokstbenzosyre, vanillisyre og  protokatechuiksyre.

Honningbusk (Cyclopia intermedia) har også blitt brukt som te.

Litteratur

Wikipedia

Tilbake til hovedside

Publisert 1. aug. 2022 17:43 - Sist endret 2. aug. 2022 05:59