Smakssans

Den del av sanseapparatet som registrer søt-, sur-, bitter-, salt- eller umami-smak via sansereseptorer i celler i smaksløk på tunga og gir informasjon om maten som spises. Smaksløkene har en smakspore med utløp til munnhulen og inneholder celler som registrerer smakskomponenter og overfører informasjonen til gustatorisk corteks i hjernen. Hos mennesker endrer smakssansen seg med alderen, en kombinasjon av redusert spyttsekresjon og endring i antall smaksløk. 

Smak blir registrert av gustatoriske (l. gustare – smake)  nevroner i smaksløkene på tunga. Smakssensoriske nevroner i former av G-proteinkoblete reseptorer er koblet til et heterotrimert G-protein kalt gustducin. Genet for gustducin blir uttrykt smaksreseptorceller.   Signalveien forsetter med aktivering av enzymet adenylyl syklase som gir økning av konsentrasjonen av syklisk aMP (cAMP). Dette gir aktivering av protein kinase A som fosforylerer kalium(K+)-kanaler som gjør at kaliumkanaler lukker seg og endrer membranpotensialet. Det er egne smaksreseptorer for søt, bitter, sur, salt eller umami. Gustducin er likhetstrekk med G-proteinet transducin som deltar i synssansen.

Tilbake til hovedside

Publisert 19. apr. 2022 10:10 - Sist endret 19. apr. 2022 10:10