Strekkode

Vertikale streker med forskjellig tykkelse og avstand på en plan flate, og under disse står det et unikt nummer(Global Trad Item Number).  Kombinasjoner av de verikale svarte strekene i tykkelse, avstand og antall koder for tall eller bokstaver. Tilsammen danner de en bokstav- og tallkombinasjonen som kan avleses optisk av en laserskanner, anvendt innen kjøp og handel.

Innen biologi anvendes strekkoder (DNA-barkoding, DNA-metabarkoding) for identifisering av arter basert på sekvensering av korte deler av organismens genetiske materiale (DNA) og som deretter sammenlignes med kjente DNA-sekvenser lagret i kvalitetssikrede databaser.

 

Strekkoder man finner på matvarer baserer seg på det europeiske artikkelnummer EAN-13, (European Article Numbering) som nå kalles internasjonalt artikkelnummer.Produktidentifikasjonsnummer EAN-13 er en del av den amerikanske universelle produktkode UPC (Universal Product Code) med 12 siffer . EAN-13 inneholder 13 siffer, tall i tre grupper bestående av et nummer med 2 siffer, en produktkode med 5 siffer, en produktkode med 5 siffer og til slutt et kontrollsiffer. Kontrollsiffer beregnes ut fra vekting av de andre tolv sifferene hvor odde vektes 1 og like vektes 3. Man starter fra enden hvor kontrollsiffer er odde og regner seg mot starten alternerende odde og like fram til begynnelsen av artikkelnummeret. Etter vektingen summeres alle tallene og kontrollsifferet er det tallet man må legge til summen for at summen skal kunne deles på 10.

Strekkodene avleses med en laser hvor mørke felt tilsvarer 1 og hvite felter 0.

Andre strekkoder er EAN-8 (8 numeriske karakterer), UPC-A (12 numeriske karakterer) og UPC-E

Strekkoden GS1 (Norway GTIN( Global Trade Item number) for TINE skummet melk er:

Sstrekkode TINE

70 38010 00215 1

70 er landskoden for Norge

38010 er produsentkode for TINE

00215 er produktkode for skummet melk

1 er kontrollsiffer

5+2+0+1+8+0=16

(1+0+0+0+0+3+7)∙3=33

16+33=49, altså må man legge til 1 for å få et all som er delelig på 10 og 1 blir verdien for kontrollsiffer.

ISBN International Standard Book Number er det internasjonale kodesystemet for bøker.

Kvadratkoder

Det er også laget 2-dimensjonale kvadrater eller rektangler med mørke og hvite celler hvor på samme vis mørke=1 og lys=0. Feltene må avleses med en todimensjonal laserskanner eller fotoapparatet på smarttelefonen.

STAMPIT

Firmaet Datamatrix har laget et system hvor venstre del er formet som en kontinuerlig L og den øvre delen er alternerende mørke og lyse felter. Det finnes også andre koder for eksempel Aztec-kode. STAMPIT brukes som elektroniske frimerker, og på elektroniske flybiletter kan man finne et 2-dimensjonalt møsnter som identifiserer deg. Du kan ta bilde av det med mobiltelefonen og bruke det til identifikasjon.

QR-kode

QR-kode (quick response code) er en kode med opprinnelse fra det japanske firmaet Denso-Wave. Koden kan lagre store mengder informasjon: 7089 tall eller  4296 bokstaver. QR-kode brukes som kommunikasjonskanal. På en mobiltelefon kan en QR-kode gi rask oppkobling til en internettadresse (URL), ringe et telefonnummer, åpne en E-postklient, sende en SMS eller MMS til en mottaker angitt av QR-koden. 

Men vær forsiktig og skeptisk ved bruk av QR-koder , hvis du ikke helt sikkert vet hva den gjør når du bruker den på din smarttelefon !

DNA-barkoding

DNA-barkoding baserer seg på bruke av korte sekvenser fra et eller flere spesifikke gener i DNA, brukt til å idenfisere arter ved å sammenligne med et referansebibliotek. Gener som blir anvendt er interne transkriberte speisere (ITS) for 18S-ribosomalt RNA (rRNA) for eukaryoter og 16S rRNA for prokaryoter. I tillegg til sekvensering av 16S-rRNA til identifisering av prokaryoter benyttes også RNA polymerase betasubenhet (rpoB), DNA gyrase B(gyrB), 65kD varmesjokkprotein (hsp65).  For dyr kan man bruke deler av genet for cytokrom C oksidase 1 (COI)  i mitkokondrie-DNA eller genet CytB. som koder for cytokrom B. 

For planter ITS, sammen med genet for maturase K (matK) i plastidegenometplastidene  brukt sammen med andre i kloroplastene, som genet rbcL som koder for den store subenheten til rubikso, og samt genet psbA som koder for reaksjonssenterproteinet D1 i fotosystem II.  DNA-barkoding er en deldisiplin innen bioinformatikk. Sekvensene kan bli lagret i som FASTQ-fil bestående av sekvensen (FASTA-fil) og en kvalitetsskår (PHRED-skår). 

Det er opprettet en rekke referansebibliotek med databaser som inneholder DNA-barkoder:

International Barcode of Life Project (iBIOL)

BOLD (Barcode of Life Data System)

Earth Biogenome Project  (EBP) 2018-2028 har til hensikt å sekvensere genomet til alle kjente eukaryote arter på Jorden, sekvensene  lagret i en åpen DNA-database.

The Encyclopedia of Life (EOL) er et nettverksleksikon som har til hensikt å dokumentere alle de 1.9 millioner levende arter som er kjent for vitenskapen.

All Species Foundation (ALL Species Foundation)  er van organisasjon som har som mål å lage en katalog for alle artene på Jorden innen 2025.

Sekvenssøk for artsbestemme kan gjøres i GenBank (NCBI) med BLAST (Basic Local Alignment Search Tool),  eller Ribosomal Database Project (RDP) for ribosomal RNA.

Metagenomikk blir brukt innen anlyse av biodiverisitet om studier av omgivelses-DNA (eDNA, environmental-DNA). Ved å isoler DNA fra jord, vann, avføring, sedimenter kan DNA-metabarkoding brukes til raskt å identifisere arter og  taksonomiske hovedgrupper (biodiversitet og økosystemstudier).  DNA-metabarkoding  baserer seg på raske og høykapasitets sekvenseringsteknikker, bruk av universelle PCR-primere. og bioinformatikk.  

Litteratur

Wikipedia

Tilbake til hovedside

Publisert 15. jan. 2020 12:09 - Sist endret 13. okt. 2023 15:46