Møte i ph.d.-programrådet 24.04.2018

Tid: 13.00-14.30

Sted: Fysikkbygningen, Fakultetsstyrerom (V349)

Til stede:

Petter Nielsen (IFI), Helge Balk (FI), Hans Brodersen (MI), Mats Carlsson (ITA), Tor Gjøen (FAI), Marianne Bathen (ph.d.-representant, FI), Martin Helsø (ph.d.-representant, MI), Brita Stedje (NHM), Josef Noll (ITS), Kristian Prydz (IBV), Harald Walderhaug (KI), Finn-Eirik Johansen (forskningsdekan), Jean-Raphäel Martinez (FakAdm), Natalia Utkina (FakAdm), Stian Engen (FakAdm)

Forfall:

Henning Dypvik (GEO),

Referat fra forrige møte: 

Fredag 09.02.2018

Saker fra Fakultetet

1. Seminar om karriereveiledning for ph.d.-kandidater - 25. mai.

Tilbakemeldingene om programmet til seminaret var at det burde settes av mer tid til diskusjoner og at nærings-ph.d.ene eller representanter fra bedriftene de var ansatt hos, kan brukes som talsmenn for arbeidslivet utenfor akademisk forskning.

2. Innholdsmessig krav til prosjektbeskrivelse. Innledning fra Josef Noll (ITS)

(se Template for PhD Project i kolonnen til høyre)

Er det noen krav til denne i dag? Hva er egentlig formålet i de tilfeller kandidaten har en prosjektbeskrivelse fra et eksternfinansiert prosjekt? Skal refleksjoner over etikk og impact on society være en (obligatorisk) del av hver prosjektbeskrivelsen?

ITS (og andre grunnenheter) har lagt til punkter som ‘Expected Impact’ og ‘Ethics’’ i grunnenhetens mal for prosjektbeksrivelsen for doktogradsprosjekter. Formålet er at kandidatene skal få et enda mer reflektert forhold til sitt prosjekt. Fakultetet lager utkast til ny ramme for prosjektbeskrivelse for vurdering i programråd høsten 2018.

3. Håndbok for nye ph.d.-kandidater

Presentasjon fra IBV v/Anna Mazzarella

Anna Mazzarella har utarbeidet en oversiktlig og fin håndbok for nye ph.d.-kandidater på IBV. Det ble foreslått at fakultetet utarbeider et grunnarbeid av en håndbok for ph.d.-kandidater som grunnenhetene selv tilpasser. Dette har blitt satt på vent til spørsmålet rundt introduksjon av nye ph.d.-nettsider av avgjort (må avklares med UiO sentralt).

4. Samtaleverktøy

Erfaring og best praksis fra IFI, FAI, FI.

Det ble vedtatt at under revisjonen av fakultetets søknadsskjema om opptak til doktorgradsprogrammet skal det legge til et punkt hvor det skal hukes av om en oppstartssamtale er gjennomført, ev. når den skal gjennomføres. Samtaleverktøyet er ikke obligatorisk å bruke men anbefales på det sterkeste.

5. Arbeidsform for ph.d.-programråd

Det blir fokus på en mer strukturert arbeidsform ved å jobbe systematisk før og under møtene. 60 min av møtene blir sentrert rundt et tema som forberedes før møtet. Det vil også bli en prøveordning med arbeidsgrupper. Det vil også bli økt fokus på et samspill mellom programrådet og doktorgradsadministrasjonen (både fakultetet og grunnenhetene). Etter ønske skal det opprettes et saksregister for ph.d.-programrådet.

6. Møteplan for høstsemester 2018

1. Torsdag 13.09.2018, 13:00-14:30, Fakultetesstyrerommet V349 (Fysikkbygningen)

2. Mandag 15.10.2018, 10:00-11:30, Møterom V139 (Fysikkbygningen)

3. Torsdag 29.11.2018, 10:15-11:45, Møterom V139 (Fysikkbygningen)

 

Saker fra ph.d.-representanter

Ingen saker meldt.

 

Saker fra ph.d.-utvalgsledere

7. Etiske retningslinjer for veiledere ved UiO (Kristian Prydz)

A. Dersom veileder ønsker å anvende kandidatens datamateriale eller forskningsresultater i egne publikasjoner eller forskning, må veileder sørge for å innhente tillatelse fra kandidaten på forhånd. Veileder må følge den skikk og bruk som gjelder for kildehenvisninger og kreditering av andres bidrag i sitt fag, dersom materialet tas i bruk.

De fleste hovedveiledere her hos oss mener vel at de "eier" alle data publisert i sin forskningsgruppe og at de bare trenger å informere om hvordan de vil at det skal publiseres. Har vi noen ytterligere presiseringer ved Matnat? Vi har eksempler hvor veileder søker å legge bånd på studentene når det gjelder upublisert materiale, hvor de ikke ønsker at ph.d. studenten presenterer postere eller holder foredrag. Dette går utover studentenes muligheter til å øve de generiske ferdigheter. Føler behov for en bedre regulering. Den generelle for UiO passer kanskje best for andre fakulteter.

 

Eventuelt

Ingen saker meldt.

Publisert 19. feb. 2018 14:55 - Sist endra 12. sep. 2023 09:51